Heb jij dat ook, gevoel van angst dat…?

2023-08-25

minuten

Willeke Alberti zong erover in het liedje ‘Samen zijn’.

Heb jij dat ook, gevoel van angst dat… 

Nooit gedacht dat ik daar nog eens een blog over zou maken. Maar ik merk steeds vaker en vaker dat veel dingen die we doen gestoeld zijn op een vorm van angst. 

Kernwaarden bedrijf
We willen graag iets bereiken, of misschien wel bewijzen, maar als je doorvraagt komt het vaak neer op geen fouten willen of durven maken en al helemaal niet willen falen. 

We genieten ervan als het anderen wel overkomt. Stel dat een keeper in een vol stadion een keer de bal loslaat, of eronderdoor gaat en hij krijgt daardoor een knullige goal tegen. Dan weten we allemaal wat er fout ging en hoe hij het had moeten doen. 

Mooie thema's als je aan de slag gaat met kernwaarden voor je bedrijf.

En, ben eens eerlijk, natuurlijk heb jij ook hier ook af en toe een negatieve waarde gekoppeld. “Wat een oelewapper, en daar hebben ze dan x miljoen voor betaald, hij kan er helemaal niets van. Je herkent dit vast wel uit het lied “O, o, Den Haag, en dan dook die eikel er steevast overheen…” 

Balen als het onze kinderen overkomt

We balen er stiekem van als het onze kinderen overkomt. Natuurlijk, we hebben allemaal het beste voor met onze kinderen. We willen niet dat ze domme fouten maken en al helemaal niet dat ze ermee gepest worden. Dus je probeert hen te beschermen. Maar daarmee geven we ook een signaal af…. En is dat nou wel zo wenselijk?  

Ik ga je als bedrijfsadviseur niet vertellen hoe je je kinderen moet opvoeden, daar zijn anderen voor, maar het is ontzettend ingewikkeld en je moet geluk hebben dat het een beetje goed uitpakt. 

Wat ik wil zeggen is dat het in onze cultuur zit om dingen goed te doen, geen fouten te maken (stond er ook altijd zo fijn bij, 4 fouten, een 6), voor mij had de “6” volstaan. 

Ook ondernemers hebben last van angst

Maar er zijn nog veel meer angsten waar mensen last van hebben. Ondernemers hebben overigens minder last van angst omdat ze van nature bereid zijn meer risico te nemen, fouten te accepteren en nieuwe zaken uit te proberen. Maar hun omgeving zorgt dat ze voorzichtiger worden. “Doe dat nou niet, straks…”, “Stop er nou maar mee het lukt toch niet…”, “En wat nou als het niet lukt?” 

Vooral mensen in je omgeving die alles op zekerheid doen, zijn irritant. Maar ze doen het om je te beschermen. Als je hier te veel je oren naar laat hangen, gebeurt er niets.  

Hoe zit het bijvoorbeeld bij accountants?

Veel accountants zijn uit dit hout gesneden. Zij waarschuwen ondernemers over allerlei risico’s, onderbouwen dit theoretisch en geven hun mening. Hoe moeilijk is het om daar doorheen te komen als ondernemer, terwijl je aanvoelt dat het anders moet en kan. 

Gevoel is echter niet feitelijk, dus daar ga je je accountant niet mee overtuigen. De vraag is natuurlijk of dat moet, maar er is toch wat angst gezaaid en daar heb je ook als ondernemer, hoe hard je hier ook tegen verzet, last van. Zeker als je eerder in de problemen bent geraakt omdat je er met je gevoel naast zat. 

Business coach: hoe durf je toch te ondernemen?

Hoe blijf je nu zoveel mogelijk weg bij je angsten, toch te ondernemen en maak je positief gebruik van de mensen om je heen, zoals je accountant? Want je wilt de man toch niet alleen betalen voor de cijfers van vorig jaar en voor de belastingdienst? 

Wil je daar meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op, ik help je graag verder.  

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Gerald van Kollenburg

Opgegroeid in een mkb-gezin waar hij ervaarde dat fouten maken leerzaam is. En kennis en vaardigheden belangrijk zijn. Opleidingen: bedrijfseconomie, bedrijfskunde, geografie, makelaardij, Lean Six Sigma Black Belt en een Master Neuro Linguïstisch Programmeren. In zijn loopbaan talloze opleidingen gevolgd en zelf gedoceerd over leiderschap, organiseren, strategie en financiën. Steeds als doel om praktische mkb-ondernemers te ondersteunen met kennis, ervaring en vaardigheden.
Sinds 1999 is Gerald actief binnen het mkb. Methoden ontwikkeld voor gezonde groei van bedrijven zoals het COF-systeem en het Z11made Groeimodel. Maar hij is er zich terdege van bewust dat het gaat om mensen en niet om modellen. Intrinsieke drijfveren en unieke mkb-ers, dat maakt Nederland anders!

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.