Heb jij dat ook, gevoel van angst dat…?

augustus

25

minuten

Willeke Alberti zong erover in het liedje ‘Samen zijn’.

Heb jij dat ook, gevoel van angst dat… 

Nooit gedacht dat ik daar nog eens een blog over zou maken. Maar ik merk steeds vaker en vaker dat veel dingen die we doen ergens gestoeld zijn op een vorm van angst. 

We willen graag iets bereiken, of misschien wel bewijzen, maar als je doorvraagt komt het ook vaak neer op geen fouten willen of durven maken en al helemaal niet willen falen. 

We genieten ervan als het anderen wel overkomt. Stel dat een keeper in een vol stadion een keer de bal loslaat, of eronderdoor gaat en hij krijgt daardoor een knullige goal tegen. Dan weten we allemaal wat er fout ging en hoe hij het had moeten doen. 

En, ben eens eerlijk, natuurlijk heb jij ook af en toe daaraan een negatieve waarde gekoppeld. “Wat een oelewapper, en daar hebben ze dan x miljoen voor betaald, hij kan er helemaal niets van. Je herkent dit vast wel uit het lied “O, o, Den Haag, en dan dook die eikel er steevast overheen…” 

Balen als het onze kinderen overkomt

We balen er stiekem dan wel weer van als het onze kinderen overkomt. Natuurlijk, we hebben allemaal het beste voor met onze kinderen. We willen niet dat ze domme fouten maken en al helemaal niet dat ze er mee gepest worden. Dus je probeert hem of haar te beschermen. Maar daarmee geven we ook een signaal af…. En is dat nou wel zo wenselijk?  

Ik ga niet vertellen hoe je je kinderen moet opvoeden, daar zijn misschien anderen voor, maar het is ontzettend ingewikkeld en je moet geluk hebben dat het een beetje goed uitpakt. 

Wat ik wil zeggen is dat we het ook wel in onze cultuur geleerd krijgen om dingen goed te doen, geen fouten te maken (stond er ook altijd zo fijn bij, 4 fouten, een 6), voor mij had de “6” volstaan. 

Ook ondernemers hebben last van angsten

Maar er zijn nog veel meer angsten waar mensen last van hebben. En dus ook ondernemers. En hebben zij er van nature al minder last van (omdat ze wat makkelijker bereid zijn om fouten te accepteren en nieuwe zaken uit te proberen) dan zorgt de omgeving wel dat ze er last van krijgen. “Doe dat nou niet, straks…”, “Stop er nou maar mee het lukt toch niet…”, “En wat nou als het niet lukt?” 

Vooral mensen in je omgeving die alles op zekerheid doen of het eerst bewezen willen hebben voordat zij in actiekomen, zijn vaak irritant. Maar ze doen het om je te beschermen. Als je hier te veel je oren naar laat hangen, gebeurt er niets.  

Hoe zit het bijvoorbeeld bij accountants?

Veel accountants zijn uit dit hout gesneden. Zij waarschuwen ondernemers over allerlei risico’s, onderbouwen dit theoretisch en geven daarop hun mening. Hoe moeilijk is het niet om daar doorheen te komen als ondernemer, terwijl je aanvoelt dat het anders moet en kan. 

Gevoel is echter niet feitelijk, dus daar ga je je accountant niet mee overtuigen. De vraag is natuurlijk of dat moet, maar er is toch wat angst gezaaid en daar heb je ook als ondernemer, hoe hard je hier ook tegen bent, last van. Zeker als je ook nog eens ooit een negatieve situatie hebt meegemaakt, dat je er met je gevoel naast zat. 

Hoe durf je toch te ondernemen?

Hoe blijf je nu zoveel mogelijk weg van je angsten, durf je toch te ondernemen en maak je positief gebruik van mensen om je heen, zoals je accountant? Want je wilt de man toch niet alleen betalen voor de cijfers voor belastingdienst? 

Wil je daar meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op, ik help je graag verder.  

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Gerald van Kollenburg

Opgegroeid in een mkb-gezin waar hij ervaarde dat fouten maken leerzaam is. En kennis en vaardigheden belangrijk zijn. Opleidingen: bedrijfseconomie, bedrijfskunde, geografie, makelaardij, Lean Six Sigma Black Belt en een Master Neuro Linguïstisch Programmeren. In zijn loopbaan talloze opleidingen gevolgd en zelf gedoceerd over leiderschap, organiseren, strategie en financiën. Steeds als doel om praktische mkb-ondernemers te ondersteunen met kennis, ervaring en vaardigheden.
Sinds 1999 is Gerald actief binnen het mkb. Methoden ontwikkeld voor gezonde groei van bedrijven zoals het COF-systeem en het Z11made Groeimodel. Maar hij is er zich terdege van bewust dat het gaat om mensen en niet om modellen. Intrinsieke drijfveren en unieke mkb-ers, dat maakt Nederland anders!

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.