Business coach: de ondernemer die zijn eigen belemmeringen onderkent, groeit

2024-04-24

minuten

Business coach: de ondernemer die zijn eigen belemmeringen onderkent, groeit

“Heb ik belemmeringen dan?” was de eerste vraag die ik stelde. “Hoezo kun jij alles dan?” was het antwoord. Nee, natuurlijk niet, niemand kan alles. De ene is goed met cijfers en de andere in talen. Sommigen zijn technisch en anderen zijn handig. Je hebt intelligente mensen en slimme mensen.

Zo heeft iedereen zijn vaardigheden en talenten, we zijn allemaal verschillend. Dus ja, iedereen wordt wel ergens door belemmerd. Soms zijn het belemmeringen van buitenaf. Ik mag niet harder dan 50 km per uur in de bebouwde kom. Maar het zijn ook belemmeringen van jezelf. Ik kan niet meer dan 95 kg opdrukken of harder lopen dan 32 km per uur.

Zo heb je als mens je grenzen wat je leuk vindt en goed kan en niet zo leuk vindt en soms ook minder of helemaal niet kan.

Belemmeringen herkennen bij jezelf

Vaak zie je dat mensen eigen belemmeringen niet eens herkennen. Ze werken er handig - vaak onbewust – omheen. Je hebt pijn aan je linker teen en gaat daardoor je linkervoet wat minder belasten. Na verloop van tijd krijg je steeds meer last van je rechterknie. Je bent anders gaan lopen door de pijn aan je linker teen, maar dat bleek niet goed voor je rechterknie. Nu doet die ook zeer.

En daarna belemmeringen erkennen

Op dat moment herken je een belemmering, je linker teen doet pijn. En wat later ga je erkennen dat de last van je rechterknie door jezelf is veroorzaakt door anders te gaan lopen. En dat je er ook zelf iets aan kan doen.

De pijn aan je linker teen kreeg je bijvoorbeeld door verkeerde schoenen. Je koopt nieuwe schoenen die geen pijn veroorzaken. Je gaat weer “normaal” lopen en als dit lukt, verdwijnt waarschijnlijk ook de pijn aan je rechterknie.

Belangrijk is om je eigen belemmeringen te herkennen. Dat kun je deels zelf doen, maar soms kan een ander je daarbij helpen. “Wat loop je toch raar te trekken met je linkerbeen”, zou iemand tegen je gezegd kunnen hebben. Op dat moment kun je denken, “Is dat zo?” “Ja, ik zie het nu ook.” “Daar moet ik meer van weten!” Vaak is je omgeving een goede business coach.

Na het herkennen, moet je het gaan erkennen. Het is maar één letter verschil, maar voor sommigen een enorme inspanning. “Blijkbaar heb ik verkeerde dansschoenen, want mijn linker teen doet pijn. Maar ik maak er zo de blits mee op de dansvloer, ik houd ze toch!”

(H)Erkennen van belemmeringen van jezelf op het werk

Het gemor van mijn personeel komt omdat ik niet zo goed kan managen. Daardoor is het onduidelijk wat ervan ze gevraagd wordt, en gaan ze morren. Ik zal dus moeten erkennen dat ik iets moet met dat gemor.

Business coach: Moed werkt beter dan Moet

Dit geldt zeker voor bedrijven die hard groeien. Bij de start van een bedrijf is een ondernemer de spil waar alles om draait. Echter, als een bedrijf groeit, kan de ondernemer het zelf niet allemaal meer bijhouden. De ondernemer loopt tegen zijn belemmeringen aan en moet bijvoorbeeld:

“Moeten”, daar houden ondernemers niet zo van. En als het ook nog eens iets is waar ze tegenop kijken, ligt uitstel en vooruitschuiven op de loer. Dat is zinloos, want het probleem verdwijnt niet door het te negeren.

Door dit menselijk gedrag wordt het probleem niet herkend. En als het herkend wordt, nog heel lang niet erkent. Men wil er niet aan! Heb je daar dan een business coach voor nodig? Wij zijn van mening dat hulp van buitenaf in zo’n situatie welkom is.

Ondernemers die de situatie erkennen en bereid zijn een oplossing te zoeken, zijn de ondernemers die het verste komen. Zij zoeken de oorzaak ook bij zichzelf en dat vergt moed. Dus er is “moed” nodig om te veranderen in plaats van “moet”.

Ego en imago, de druk van de omgeving

Voor veel ondernemers is het afbreuk van hun imago als ze fouten en ongemakken delen. Dat is een misvatting. In de praktijk blijkt dat medewerkers het juist zeer waarderen als “de baas” zich kwetsbaar opstelt. Het geeft vertrouwen dat zij ook fouten mogen maken, en dat leren belangrijker is dan presteren.

Als je als ondernemer “lef en moed” hebt om kwetsbaar te zijn en op zoek te gaan naar je eigen verbeterpunten, heeft dit een positief effect op je bedrijf. Medewerkers kopiëren jouw gedrag waardoor jijzelf en je medewerkers groeien!

Maar ja, die lef en moed! Dat is nog wel een dingetje. Ga eerst herkennen wat je (eigen) belemmeringen op dit moment zijn in je onderneming. Verifieer dit gerust bij je omgeving, die omgeving is veelal een goede en goedkope business coach. En als je zaken herkent, wat is er dan voor nodig dat je het ook gaat erkennen?

Vervolgens deel je met je omgeving dat je er iets mee wilt gaan doen. Het is logisch dat je daarbij hulp nodig hebt, anders had je het al lang zelf opgelost en was het geen belemmering (zoals je al zoveel zaken zelf hebt opgelost).

Een Z11Scan om belemmeringen in je bedrijf te herkennen

Via deze scan identificeren wij belemmeringen van het bedrijf en de ondernemer. Een product waar elke ondernemer baat bij kan hebben. Wij gebruiken het om haarscherp in beeld te brengen waar we het beste mee kunnen starten bij een groeistrategie. Succes.

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Gerald van Kollenburg

Opgegroeid in een mkb-gezin waar hij ervaarde dat fouten maken leerzaam is. En kennis en vaardigheden belangrijk zijn. Opleidingen: bedrijfseconomie, bedrijfskunde, geografie, makelaardij, Lean Six Sigma Black Belt en een Master Neuro Linguïstisch Programmeren. In zijn loopbaan talloze opleidingen gevolgd en zelf gedoceerd over leiderschap, organiseren, strategie en financiën. Steeds als doel om praktische mkb-ondernemers te ondersteunen met kennis, ervaring en vaardigheden.
Sinds 1999 is Gerald actief binnen het mkb. Methoden ontwikkeld voor gezonde groei van bedrijven zoals het COF-systeem en het Z11made Groeimodel. Maar hij is er zich terdege van bewust dat het gaat om mensen en niet om modellen. Intrinsieke drijfveren en unieke mkb-ers, dat maakt Nederland anders!

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.