Hoe geef je als ondernemer leiding?
Dat is een eenvoudige vraag en uitermate belangrijk voor jou als ondernemer, maar het antwoord hierop is nog niet zo makkelijk. Dat had je denk ik zelf ook al wel begrepen.
Wat kan het soms moeilijk zijn om goed begrepen te worden, om mensen gemotiveerd te krijgen of te houden. Ondanks je goede bedoelingen gaat er toch regelmatig iets verkeerd.
Je bent waarschijnlijk geïnteresseerd in dit artikel omdat je een oplossing wilt voor een probleem bij jou in het bedrijf. Dat is heel logisch en prima dat je hier kijkt, want ik ga je helpen.
Kun je het zelf?
Het antwoord in principe JA, maar dat wil nog niet zeggen dat je het ook WILT. Het oplossen van problemen is nu eenmaal pijnlijk, anders had je het waarschijnlijk al opgelost. Dus ben je bereid het probleem op te lossen en daarmee de pijn die het jou of jouw collega doet, te accepteren?
Want leidinggeven is een koers bepalen. Die koers volg jij, maar ook je collega’s. En ja, als dat niet goed gebeurt, moet men daar op aangesproken worden. Wat we meestal zien als er problemen ontstaan is dat dit aanspreken niet of onvoldoende gebeurt, waardoor het probleem niet wordt vastgepakt en opgelost. Het woekert voort in de organisatie. Degenen die het aangaan weten het donders goed, maar weten er ook feilloos om heen te lopen.
En ja hoor, we hebben weer 2 uur met elkaar vergaderd. Het was een prima vergadering. Alle zaken zijn besproken en we weten weer wat we moeten doen de komende tijd. We gaan er weer lekker tegenaan. Nou ja, alles besproken?! Op dat ene puntje na dan, maar dat ga ik niet aankaarten en anderen doen het ook niet, dus ach laat maar.
Koffieautomaat
Vervolgens bij de koffieautomaat gaat het tussen de collega’s maar over één ding. Ja uiteraard, je raadt het al, dat éne puntje wat nog even niet aan de orde is gekomen. O, o, o, wat weten sommige collega’s het toch goed onder woorden te brengen en wat zijn we het allemaal eens met elkaar. Nee, degene waar het over gaat is er natuurlijk niet bij, dat zou wel heel confronterend zijn.
Kortom, we weten de problemen feilloos te omzeilen en daarmee in stand te houden. En ja hoor, er komt nog een puntje bij…. En nog één…. En nog één…
Jij als leidinggevende voelt dit, en weet ook dat het óf over jou gaat, óf over het niet ingrijpen van jou gaat, dus ja dat is vervelend!
Maak het bespreekbaar
Gelukkig lees je dit artikel. En zoals ik beloofd had: Ja, je kunt het zelf oplossen. Heel simpel namelijk: maak het puntje wel bespreekbaar!
Ho, ho, ho, hoor ik je denken, zo simpel is dat niet. We lopen er niet voor niets al zo lang omheen. Ja, daar heeft u een punt. Soms is het voor u als leidinggevende ook beter om dit eens met iemand te bespreken die al vaker hiermee om is gegaan en is te kijken hoe u dit het beste kan oplossen, zodat u zich ook nog een beetje prettig blijft voelen.
Maar ben je dan wel een goede leidinggevende? Nou laat ik u gerust stellen, ja hoor, juist dan neemt u actie om het probleem op te lossen en ervoor te zorgen dat iedereen weer kan doen wat van hem/haar verwacht wordt en dat is leiding geven!
Ben je dan niet een slappe leidinggevende door een ander in te schakelen? Nee, dat kan ik je zeggen uit mijn jarenlange ervaring hiermee. Je komt er alleen maar krachtiger uit en wel om twee redenen.
1. Je pakt het probleem aan
De eerste is, je pakt het probleem daadwerkelijk aan en dat is wat men van jou verwacht.
2. Je stelt je kwetsbaar op
De tweede reden is: je stelt je kwetsbaar op door het bij een objectieve partij neer te leggen, waardoor iedereen zich gelijkwaardig kan opstellen. Er kan vertrouwen worden gegeven om datgene te zeggen wat gezegd moet worden (uiteraard dient de persoon die vraagt wel bekwaam te zijn om de juiste vragen te kunnen stellen!).
Welke leiderschapsstijl heb jij?
Dan lees je waarschijnlijk op het web of ergens anders nog van alles over jouw leiderschapsstijl. Welke heb jij? En is die passend bij jouw organisatie? Of moet je het anders gaan leidinggeven? Allemaal vragen waar je mee dood gegooid wordt. En logisch als je een training wilt verkopen of een workshop wilt geven bij jou op het bedrijf, maar wat heb jij er aan?
Is het effectief?
Heel eerlijk gezegd, niet zo heel veel. Ik geef al jaren leiding aan diverse groepen mensen en altijd op afdelingen waar van alles mis is. En ik weet nooit exact welke stijl ik ga toepassen, want volgens mij gaat het daar niet om. Uiteindelijk gaat het om de effectiviteit van wat je doet. Dat is ook ervaring en je neus durven stoten.
Ik had het geluk dat ik – als ik mijn neus weer eens flink had opengehaald – naar een andere opdracht mocht, zodat ik daarmee niet achtervolgd werd. Jij hebt dat waarschijnlijk minder, waardoor iets voorzichtiger opereren wel handig is.
Mijn advies bij problemen
Dus vandaar mijn advies: schakel een derde (ervaren leidinggevende in probleemsituaties) in en zorg dat je je kruit een beetje droog houdt. Treuzel niet te lang, want het probleem wordt met de dag groter. Voor het oplossen zijn problemen in de kiem het eenvoudigst en verreweg het beste voor je bedrijf.
Ik hoop dat ik je hiermee echt van uw probleem af kan helpen en je gewoon een goede leidinggevende blijft met je eigen stijl. Mocht je er niet alleen uitkomen? Dan help ik je graag vrijblijvend om iemand te vinden die met jou aan de slag wil. Je kunt mij bereiken via contact.
Auteur: Gerald Kollenburg