De schaamte voorbij…

april

20

door Jan // in Blogs, Klantcases

minuten

Schaamte voorbij, rust in het hoofd, kopzorgen zijn er nog

Een familiebedrijf uit het midden van het land zit in een lastige periode. Achteraf is de oorzaak helder: de eigenaar wilde zijn gezin en zijn bedrijf niet opzadelen met de kopzorgen die hij had. Hij verloor daardoor de energie, die hij juist zo hard nodig had. Na aandringen van zijn zoon kwam hij met ons in gesprek. Hij stapte zelf (!) over zijn schaamte heen en is samen met ons zijn reis begonnen om uit het dal te klimmen. Hij heeft in ieder geval meer rust in zijn hoofd. De kopzorgen zijn er nog zeker, maar daaraan wordt gewerkt en hij kan ze delen met mensen in zijn nabijheid!

Waarom schaamt de ondernemer zich? 

Onze klant is een familiebedrijf uit het midden van het land dat al tientallen jaren bestaat. Het ontwikkelt en produceert onder eigen merk producten voor de consumentenmarkt. Daarnaast produceren internationale leveranciers in opdracht. Vanuit het eigen magazijn worden de producten via de tussenhandel geleverd aan detaillisten, die de producten verkopen aan consumenten. Door de Coronacrisis is dit verkoopkanaal drooggevallen en levert het bedrijf sinds kort ook rechtstreeks aan consumenten via een eigen webshop.

De directie wordt gevormd door een echtpaar van middelbare leeftijd en hun zoon die parttime in de zaak werkt. In de praktijk wordt de organisatie geleid door de mannelijke wederhelft van het echtpaar. Naast een aantal medewerkers in het magazijn heeft het bedrijf twee ontwerpers in dienst, een administratief medewerker en verkooppersoneel. Het bedrijf wisselt gouden tijden met mindere jaren af. De laatste jaren zit het bedrijf in een lastige periode.

Schamen om hulp te vragen

In 2020 kwam de zoon opnieuw met Wilbert, partner van Z11made, in gesprek. Hij gaf aan dat het nu echt tijd werd voor hulp en heeft zijn vader eindelijk overtuigd voor een oriënterend gesprek.

Een confronterend en bij tijden emotioneel gesprek tussen de vader en Wilbert volgde binnen een paar dagen. Hij zat er helemaal doorheen. Achteraf gezien al jarenlang. Hij gaf ruiterlijk toe dat hij zich schaamde om om hulp te vragen. “Ik doe het al tientallen jaren zelf en heb toch niemand van buiten nodig? Ik los het zelf wel op!”. Maar die energie … die had hij niet meer.

Opgelucht na gesprek

Wat was hij opgelucht na dat gesprek! Eindelijk kon hij zijn hart luchten en zijn problemen op tafel leggen. Thuis deed hij dat niet om zijn gezin te beschermen. Hij hield zijn kopzorgen voor zichzelf, maar die waren hem duidelijk teveel geworden. Nu kon hij in vertrouwen zijn ei kwijt. Hij gaf eerlijk bij Wilbert aan dat hij ondanks de intensiteit van het gesprek er heel blij mee was.

Na een paar dagen volgde een tweede gesprek, waar ook partner Jan Veenbrink bij aanschoof. Wilbert en Jan bespraken met de eigenaar een door hen gemaakt voorstel voor een volledig groeitraject. Al in het gesprek werd daar akkoord op gegeven. De eigenaar realiseerde zich inmiddels dat hij zonder hulp van anderen er niet meer uitkwam.

Een kijkje in de spiegel

Zoals altijd starten we ook bij deze klant met een zogeheten Z11Scan. Door diepte-interviews brengen we in beeld hoe het bedrijf er nu voorstaat. Daarmee maakten we als het ware een foto (een selfie) van de onderneming. Die vormt de basis voor verdere stappen.

Al in het gesprek tussen de eigenaar met Jan en Wilbert werd afgesproken wie we zouden interviewen. Mensen die nabij hem staan en die hij vertrouwt. Natuurlijk interviewden wij de eigenaar, zijn vrouw en zoon. Maar ook een aantal sleutelmedewerkers. Al snel is dit uitgebreid met de accountant, de vertrouwde verzekeringsadviseur van het bedrijf en een goede vriend van de familie om een compleet beeld te krijgen over het bedrijf.

Analyse 

Alle input is door Jan en Wilbert geanalyseerd aan de hand van 11 aandachtsgebieden: zes organisatiegebieden, vier resultaatgebieden en over verbeteren en vernieuwen. Dit leidde tot een rapport met daarin conclusies, aandachtspunten, aanbevelingen, quick-wins en het uiteindelijke advies. Natuurlijk zijn de uitspraken van geïnterviewden daarin geanonimiseerd.

Test jouw leiderschap met deze checklist

Bereik meer resultaten in je bedrijf en meer rust in je hoofd met effectief leiderschap. Waar kun jij je leiderschap verder versterken? 

Het rapport is eerst gepresenteerd aan de familie. Voor een groot deel herkenden zij zich hierin, maar hadden vraagtekens bij een aantal zaken. Bij doorvragen hierover bleken ook die juist te zijn, maar waren door henzelf nog niet onderkend. Al met al opnieuw een confronterende bijeenkomst. Daarna is het rapport integraal gepresenteerd aan de medewerkers van het bedrijf.

Wel rust en geen schaamte meer

Inmiddels zijn we met het vervolgtraject gestart om samen met de eigenaar, zijn vrouw en zoon en natuurlijk alle medewerkers een nieuwe koers te varen. Samen zijn we de reis begonnen waarbij we eerst het reisdoel hebben bepaald (richten: waar willen we over drie jaar staan). Volgende stap was om gezamenlijk de route te bepalen (inrichten), die leidt tot het begin van de reis (verrichten).

We zijn er nog lang niet, maar er is al veel meer rust in het hoofd van de eigenaar. Nog voldoende kopzorgen voor hem en de zijnen, maar de eerste stappen in de reis zijn gezet.

Een korte terugblik

Zo maar enkele uitspraken van de ondernemer: 

“Achteraf gezien had ik jullie jaren eerder aan boord moeten hebben.”, “Al na een paar gesprekken was de investering het meer dan waard.“ en “Het was een verademing om met deze pragmatische mannen zonder stropdas samen te werken!”.

Wat ons is opgevallen is dat de eigenaar meer rust heeft gekregen. Hij -en dat is echt heel moeilijk- is over zijn schaamte heengestapt om met zichzelf, zijn gezin én zijn bedrijf verder te kunnen.

Alleen al het traject geeft energie aan alle betrokkenen. De geïnterviewden voelen zich gehoord, zien dat er eindelijk verandering komt en de eigenaar weet waar hij staat.

Zoals eerder geschreven: we staan pas aan het begin van de gezamenlijke reis. De eerste stappen zijn gezet en quick-wins zijn doorgevoerd. De eigenaar neemt weer meer het voortouw, laat meer over aan zijn medewerkers en loopt niet meer alle gaten dicht. Maar meest belangrijk … hij deelt zijn zorgen en gevoelens in een open relatie binnen zijn gezin en bedrijf. En dat is al heel veel waard.

Herken jij je in het bovenstaande verhaal van de ondernemer? Blijf niet stilzitten en durf te stap te zetten om hulp in te schakelen. Pas dan kun je verantwoord verder groeien.

Wellicht kunnen onderstaande artikelen uit onze kennisbank je al een stapje op weg helpen. 

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Jan

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.

Haal jij alles uit jouw leiderschap?

Ontvang onze complete checklist met 40 vragen en ontdek waar jij staat in je leiderschap.