We lazen dit verhaal op LinkedIn, en delen het graag met jullie. Op een dag viel de ezel van een boer in een diepe put. Het dier balkte urenlang en de boer probeerde te bedenken wat hij moest doen. De ezel was al oud en de put moest toch een keer gesloten worden. Het was het gewoon niet waard om de ezel uit de put te halen.

De boer vroeg na lang wikken en wegen zijn buren om te komen helpen. Ze pakten allemaal een schop en begonnen aarde, vuil en afval in de put te scheppen. De ezel besefte al snel wat er gebeurde en maakte veel lawaai. Het gebalk ging door merg en been. Maar tot ieders verbazing werd hij daarna heel rustig.
De ezel en de weerstand
Een paar scheppen zand en vuil later keek de boer eindelijk in de put. Vol verbazing zag hij dat de ezel elke schep aarde die op zijn rug terecht kwam, van zich afschudde. Vervolgens ging hij op het afgeschudde zand staan.
Toen de buren van de boer doorgingen met vuil bovenop het dier te scheppen, schudde de ezel het van zich af en ging weer een stapje omhoog. Met de ladingen zand en afval die erop volgden, kwam de ezel steeds hoger te staan. Totdat de ezel zelf uit de put kon stappen. Hij stapte over de rand van de put en liep vrolijk weg.
Moraal van het verhaal
Het gaat in ons leven ook zo. Diverse situaties en andere mensen zullen vuil op je scheppen, allerlei soorten vuil. Je komt weerstand tegen. De truc om uit de put te komen (weerstand te bieden en hiervan te profiteren) is om het van je af te schudden en een stapje omhoog te doen. Elk van onze problemen is een opstapje. We kunnen uit de diepste putten komen door niet te stoppen, door nooit op te geven. Schud het negatieve van je af en neem een stapje omhoog.
Wacht dan rustig af tot je de horizon ziet. Ga daarna je weg bewandelen. Volg je eigen weg...
Jouw hulpbronnen: weerbaarheid en veerkracht
Eén van de belangrijkste hulpbronnen voor een ondernemer is veerkracht. Als jij veel tegenslagen ervaart (en je hebt geen veerkracht ontwikkeld om hier goed mee om te gaan) dan lukt het niet om succesvol te zijn in je bedrijf, ook al heb je nog zo’n goede propositie en is je marketing op orde.
In het licht van de huidige ontwikkelingen, de chaos die verschillende crises op dit moment met zich meebrengt is het duidelijk dat er weerbaarheid en veerkracht nodig is. Deze huidige tijd vraagt wel het een en ander van ondernemers. Maar hoe zou het zijn als jij van de crisis een kans kunt maken?
Veerkracht kun je ontwikkelen, weerbaarheid kun je opbouwen. Maar hoe word je weerbaar en ontwikkel je veerkracht voor de toekomst als je op dit moment nog niet veel tegenslag hebt (ervaren)?
Jij bent eigenlijk nog nooit, net als die ezel, in de spreekwoordelijke put gevallen en hebt niet veel kunnen oefenen met weerbaarheid.
Wat vind je van de gedachte om die weerstand dan op te gaan zoeken?
In dit artikel vertellen we waarom wij deze stelling nemen, wat dat kan betekenen voor je bedrijf en waarom wij dit zo belangrijk vinden.
Het boek Antifragiel
Laatst luisterden we naar de ondernemersboekenpodcast van Erno Hannink en Tom van der Lubbe, waarin het boek Antifragiel van Nassim Taleb werd besproken. Dit past helemaal bij het thema veerkracht ontwikkelen en de weerstand opzoeken. We leggen in dit artikel eerst het verschil tussen antifragiel en fragiel uit. Daarna laten we zien waarom het belangrijk is om antifragiel te zijn en wat dat je oplevert als ondernemer.
Wat is fragiel?
Fragiel betekent: broos, teer. Een fragiel voorwerp, persoon of organisatie verzwakt of breekt onder stress.
Bescherming en gemak binnen handbereik
Tegenwoordig zoeken we naar bescherming en gemak en dat maakt ons steeds fragieler.
We leven in een maakbare tijd waarin we het onszelf heel gemakkelijk kunnen maken. We kunnen de stofzuigrobot pakken in plaats van over de grond kruipen met stoffer en blik. Boodschappen laten we heel handig thuis bezorgen, met één klik staan ze voor de deur. Alle informatie die we nodig hebben is binnen handbereik. Bescherming, veiligheid en gemak zoeken we ook vaak bewust op.
De keerzijde van de veilige weg
Bescherming en gemak hebben is namelijk heel comfortabel. De veilige, fijne weg bewandelen lijkt een mooi pad naar succes. Als de deuren vanzelf voor je open gaan, heb je toch geluk? Vanuit die uitgangspositie is het gemakkelijk om een fijn leven te leven. Maar: ben jij dan ook 100% voldaan? Heb je het gevoel dat je je leven hebt geleefd op de manier zoals jij dat voor ogen hebt? En dat jij doet waarom je op aarde bent?

Muur van bescherming
Die mooie muur van bescherming klinkt goed.
Maar, die voel je al aankomen, hier zit ook een keerzijde aan. Als je toch op een gegeven moment tegenslag ervaart, zorgt dat voor een flinke verstoring. Het kan zijn dat je er dan niet goed mee om kan gaan. Of dat je bij de eerste de beste tegenslag de oorzaak minder in jezelf zoekt. Je maakt misschien wel druk om externe factoren, de mening van anderen is erg belangrijk voor je. Je past je aan anderen, om maar aan de norm te voldoen. Je reageert vooral op anderen, en je volgt steeds minder je eigen pad. maar het gaat steeds minder goed met je.
Hoe zou het zijn als je zelf steviger staat?
Als een boom, stevig geworteld in de grond? Bij een storm blijft deze boom stevig staan, hij waait niet om. Als jij de storm overleeft en daarna sterker staat, geeft het je voldoening, zingeving en groei. Dat is antifragiliteit.
Wat is antifragiel?
Antifragiel is precies het tegenovergestelde van ‘fragiel’.
Antifragiliteit betekent dat iets sterker wordt door schade en/of tegenslagen in plaats van verzwakt. Dan weerstaat het niet alleen een schok of schade (robuustheid, weerbaarheid), het wordt er zelfs beter van.
Als jij bewust ontbering en de moeilijke weg kiest, maakt dit je antifragiel. Je wordt sterker en krachtiger. Spieren worden sterker als je ze vaker gebruikt. Met weerstand omgaan maakt je ook sterker en krachtiger. Zingeving en groei worden dan je belangrijkste drijfveren, in plaats van gemakkelijk succes.
Als ijzer wordt gesmeden, dan wordt het warmer en als je stress hebt en je gaat sporten, dan voel je je al snel beter. Je ziet: als het systeem onder druk staat kan het beter worden. Dit concept kun je gebruiken op alle domeinen van je leven. Antifragiel is veerkrachtiger worden. Hoe kunnen we een betere versie worden van onszelf?
Antifragiel = Voldoening, zingeving en groei
De brede en de smalle weg
Vroeger hing er bij ons op de gereformeerde school een poster met de brede en de smalle weg. Dat fascineerde mij altijd mateloos. De smalle weg (de moeilijke weg) gaf uiteindelijk de beloning. Ik zie hierin wel een parallel met de manier hoe ik naar dit thema kijk. Als je de weerstand opzoekt (de smalle weg), dan kun je zingeving en groei bereiken.
Weerstand is niet altijd leuk, maar wel normaal
Sterker nog, we hebben het echt nodig. Zo kunnen we groeien en sterker worden. Door het krijgen van weerstand ontwikkel je persoonlijk leiderschap en goede eigenschappen, zoals moed, doorzettingsvermogen, inzicht, liefde, geduld en behulpzaamheid. Door weerstand kunnen we de persoon worden waar anderen op kunnen bouwen en vertrouwen.
Zonder weerstand lopen we allemaal hopeloos vast. We verroesten, blijven in patronen hangen.
Weerstand helpt je om je patronen te herkennen en patronen te doorbreken, zowel die van jezelf als van degene met wie je samenwerkt. Samen kun je nieuwe oplossingen bedenken.
Zingeving en groei
Ondernemen is werken in de flow. En wanneer leef je in de flow? Als jij doet waar je het allerbeste in bent. Je hebt dan verbinding met dat wat jij het liefste wilt. Je voelt dat wat je doet bijdraagt. Vaak kom je daar niet zomaar, maar moet je daar hard voor werken. Je was onzeker of bang, maar had wel de moed om door te zetten.
Dat geeft veel voldoening. Als je open staat voor meer weerstand, dan betekent dat dat je ook meer risico neemt. Je leeft dan maximaal én het leven wat jij ten diepste wilt leven.
Hoe kun je antifragiliteit ontwikkelen?
Wij hebben deze blog geschreven over veerkracht, om je nog wat meer handvatten te geven. Onze boodschap: zorg er dus voor dat je antifragiliteit ontwikkelt.
- Wees flexibel, beweeg mee en anticipeer in een ingewikkelde tijd.
- Wees een mens met een missie. Iemand die ergens voor staat en weet waar hij voor gaat. Herken negatieve invloeden én sluit je daarvoor af. Erken dat jij (en ieder ander mens) van nature ontvankelijk bent voor alle invloeden die je zwakke eigenschappen versterken. Sluit jezelf af voor invloeden van alle mensen die je op welke manier dan ook een negatief gevoel geven. Zoek een oplossing in jezelf die je helpt om de negatieve invloeden te overwinnen. (Inspiratiebron: Think and grow Rich, Napoleon Hill).
- Ga op zoek naar een manier waarop jij veerkracht kunt ontwikkelen. Als jij veerkracht hebt om tegenslag op te vangen, ben je mentaal weerbaar. Er zijn hulpbronnen die je helpen om mentaal weerbaar te zijn (zoals veerkracht) en omgevingsfactoren waar je niets aan kunt doen, zoals een slechte werksfeer of een psychische ziekte.
- Kies wie jij wil zijn. Durf die patronen te doorbreken, ook als je denkt dat je in je bedrijf niet anders kunt. Pas je niet aan, maar spreek je uit.
En, een beetje hulp daarbij vragen is écht niet gek. Loop je vast, kies dan even voor de moeilijke weg om eruit te stappen. Bel ons eens voor een vrijblijvend strategiegesprek. Samen maken we helder waar de knelpunten zitten en hoe jij weer meer voldoening en zingeving kunt ervaren.