Hoe kom je op nieuwe ideeën?
Plannen maken is niet zo moeilijk. Maar er ook op lange termijn mee bezig blijven en resultaat boeken, vergt iets essentieels bij het maken van de plannen, namelijk rust! Hoe kom je op nieuwe ideeën?
Hoe het werkt lees je in dit artikel. Rechtstreeks vanuit de bedrijfsadvies praktijk.
Eerst moet je iets weten over de werking van ons hoofd en hoe je dit zelf kunt beïnvloeden.
Dit leggen we uit aan de hand van ALFA en BÈTA hersengolven.
Alfa (α) EN Bèta (β) hersengolven
Wetenschappers toonden zes golven in onze hersenen aan. Wij beperken ons tot alfa en bèta omdat deze van belang zijn voor onze klanten in de eerste groeifase. Alfa (α) en Bèta (β) hersengolven zijn twee hersengolven die nodig zijn om als mens goed te kunnen functioneren. Als iemand structureel onvoldoende tijd doorbrengt in één golf (meestal de α-golf), dan kan dit leiden tot problemen, psychische en fysieke klachten en zelfs burn-out.
Nieuwe ideeën door bèta-golven (16-38 Hz.)
Ons survival-mechanisme is meestal op de buitenwereld gericht. In het dagelijks leven gaat het om het oplossen van problemen en snel reageren. In bèta is de mens gespannen, nerveus en werkt het geheugen minder goed.
Mensen zitten snel en veel in deze golf, zeker in onze “260 km/uur maatschappij”. Een volle e-mailbox, een collega vraagt hulp, een naderende deadline, de telefoon gaat, werkoverleg en je leidinggevende wil weten …………..
Onze klant, die hyperactief is, produceert extreem veel β-golven. Fantastisch om in deze golf productief te zijn maar het concentratievermogen is slecht.
Nieuwe ideeën door alfa-golven (8-12 Hz.)
Alfa-golven hangen samen met een toestand van ontspanning. In alfa neemt men nieuwe informatie beter op, wordt deze beter opgeslagen en kan men de informatie beter terughalen.
Wat is de naam van die man waarmee je vorige week dat fijne gesprek had? Je piekert maar komt er niet op. Je moet nog een complexe vraag beantwoorden, ook daar staat je hoofd niet naar. Je bent toe aan rust, echter op het werk is het meestal hectisch.
Maar als je naar huis rijdt, sta je voor het stoplicht wat te dagdromen en dan schiet de naam van die man je ineens te binnen. “Joris, ja dat is zijn naam!”. En als je ’s avonds nog even een half uurtje wandelt, heb je ineens haarscherp antwoord op die complexe vraag. Gauw naar huis en opschrijven.
In de α-golf vind je de rust om creatief te zijn, oplossingen te bedenken. Er ontstaan gedachten die je voorheen kwijt was. Onderdeel van de onderstroom! Je durft weer te vertrouwen op je gevoel. 95% van al onze besluiten nemen we op gevoel. Aan dit alles zit een belangrijke consequentie die ondernemers niet altijd graag onder ogen zien; de overuren van de ondernemer gaan ten koste van zijn groei.
Bekijk de filmpjes van onze klanten en bekijk hoe zij de alfastaat bereikt hebben.
Wat is de alfastaat?
Het is in deze α-staat dat men het meest effectief kan leren. Hier zit dan ook de link naar een werkend bedrijfsplan!
Groeistrategie, aan je bedrijf werken
Onze dienstverlening vergt creativiteit, afstand, ontspanning en concentratie. Met andere woorden: de α-golf. Cruciaal voor koers bepalen, eraan vasthouden, zaken oplossen en in verbinding blijven met medewerkers.
We faciliteren rust voor onze, onrustige, drukke klant vanuit drie invalshoeken.
Bewustwording - inzicht
Wat is er echt aan de hand? Stress door te weinig tijd te maken voor die zaken die er echt toe doen of doordat het overzicht ontbreekt. Stress die beetje voor beetje, de laatste jaren, is opgebouwd. De ondernemer zelf lijkt te berusten en ziet zijn drukke, stressvolle leven als vanzelfsprekend. Het hoort bij de job.
Spagaat
De meeste ondernemers beseffen echter heel goed dat ze te weinig slapen en bewegen, teveel met de zaak bezig zijn, niet toekomen aan wat echt nodig is.
Ze beseffen dat er te weinig strategisch wordt nagedacht. Maar het heeft geen zin om tijd te stoppen in het plannen van een verbouwing als er vooral tijd nodig is om ervoor te zorgen dat het huis niet instort.
Stress en tunnelvisie
Er is een belangrijke biologische/neurologische verklaring waarom het strategisch denkwerk blijft liggen. Die reden vindt zijn oorsprong in de oertijd.
Onze hersenen zijn geprogrammeerd om een aantal functies stil te leggen bij stress (lees: gevaar). In overleefmodus is strategisch denken en afwegingen maken gevaarlijk. Want het betekent dat je te lang niets doet. Snel handelen (in veel gevallen betekent dat vluchten) zonder veel nadenken, is de veiligste optie.
De sabeltandtijgers, beren en de knots van de buurman werden intussen vervangen door deadlines, personeelsproblemen en discussie met de bank. Maar onze hersenen reageren nog altijd op dezelfde manier.
Hoe harder de ondernemer werkt in zijn bedrijf, hoe slechter dat is voor zijn onderneming.
De vele dagelijkse problemen vragen alle tijd die de ondernemer beschikbaar heeft. Dus blijft er niets over voor de rest. Het prehistorisch stukje in onze hersenen zorgt ervoor dat we ons vervolgens alleen nog maar op die problemen concentreren.
Groei paradox
Het frappante aan deze vaststelling is dat de ondernemer in dit alles een centrale rol speelt. Als het hoofd van de organisatie (letterlijk en figuurlijk) zijn open geest verliest, heeft dat belangrijke consequenties. Het zorgt voor een geweldige paradox.
De ondernemer voelt zich verantwoordelijk voor elk probleem dat opduikt in de organisatie. Maar in zijn drang om de akkefietjes -die ook anderen kunnen aanpakken- op te lossen, komt hij niet toe aan de taak die hij als enige kan vervullen en die van wezenlijk belang is voor de toekomst van het bedrijf: nadenken over strategie, organisatie, de benodigde middelen en risicobeheersing.
“Het inzicht dat je, om verder te komen, AAN je bedrijf moet werken en niet IN je bedrijf.
Wil je meer weten of wil je in alle rust eens even met ons verder praten?
Kijk dan eens of een Z11Scan wat voor je is of neem contact met ons op.