Groeipijn van ondernemers

2020-02-20

minuten

Earl Nightingale zei ooit: “Alle mensen zijn Zelfmade, alleen de succesvolle geven het toe!”

Geld of erkenning

Wat maakt iemand succesvol? Is dat geld? Als je veel geld hebt, ben je dan succesvol? Of is het meer erkenning? Als anderen je succesvol vinden, dan ben je het ook. De meest primaire gedachte zou uitgaan naar deze twee vormen. Echter, is dat ook zo? Een boef die oude mensen oplicht, kan veel geld verdienen. Hij is dus materieel succesvol. De erkenning in de maatschappij blijft wat achter schat ik, maar toch. Zou hij ook toegeven dat hij succesvol is en waarmee? Nee, geld alleen is het niet.

Erkenning dan. Ik ben succesvol als andere mensen dat vinden, want dan krijg ik erkenning. Maar waarom zou ik extern moeten refereren om succesvol te zijn? Als ik mezelf succesvol vind, bén ik toch ook succesvol?! Ik speel gitaar, niemand vindt het om aan te horen, maar ik ontspan bij wat ik speel en het werkt voor mijn creativiteit super goed. Ik ben op dit vlak absoluut succesvol, wat anderen er ook van vinden. Een ander voorbeeld, Vincent van Gogh. Niet echt erkend in zijn tijd. Nu is dat wel anders, maar hij heeft nooit geweten hoe succesvol hij eigenlijk was. Nee, erkenning alleen is het ook niet.

Groeipijn ondernemers

The wall

Recent stuurde een partner mij een filmpje: “tegen de muur aan lopen”. Iedereen loopt af en toe tegen een muur aan. Degene die harder lopen, botsen ook harder tegen de muur dan de voorzichtige types. En tegen een muur lopen doet pijn. Maar wat leer je er van?  “Are you going through it, or are you growing through it?” We zijn opgevoed met het gezegde: “Een ezel stoot zich in het algemeen geen twee keer aan dezelfde steen.” Dus velen draaien om en keren de muur de rug toe. Sommigen proberen pijn te vermijden. Ze kiezen niet met soms als gevolg dat ze steeds meer chronische, psychologische pijn krijgen. Ze raken verstikt in hun eigen web. Slechts enkelen WILLEN aan de andere kant van die muur komen en lopen er dwars doorheen. Ja dat doet pijn. Maar die pijn is ondergeschikt aan hun intrinsieke behoefte, door groeien, blijven ontwikkelen, vooruitgang.

Ieder mens, iedere organisatie komt op een dag uit bij dit soort muren. Het is logisch als je weet hoe het werkt en nee, het is onvermijdelijk. Je zult de pijn moeten pakken als je verder wilt. Maar ja als je weet wat er op je afkomt, kun je je er beter op voorbereiden. En ja, dan doet het minder pijn en pak je de draad weer sneller op. Maar de grootste pijn zit vaak in de mens zelf. Waarom durf je niet verder, waar ben je bang voor? 

Groeipijn van ondernemers

Sta open voor hulp

Wij begeleiden sinds 1999 MKB bedrijven die tegen deze muren (groeigrenzen) aanlopen. Wij leggen de pijn bloot en gaan er samen met de ondernemer/onderneming mee aan de slag. De meest hardnekkige en veel voorkomende pijn is….raadt u het al? Nee, niets fysieks, het is het echo van de mens. Een diepgeworteld verlangen om te behouden wat je hebt, de onzekerheid van kiezen, angst en gebrek aan focus. Als je door wilt groeien moet je aan de slag met dit soort zaken. Geen gêne, geen taboes maar doelgericht verder ontwikkelen, en ja… dat is niet altijd eenvoudig. Maar terugkomend op de vraag: “wat maakt iemand succesvol?” Volgens mij is dat de mate waarin iemand zichzelf ondergeschikt maakt aan zijn doel, er vol voor gaat, er in blijft geloven, alle gêne en taboes opzij zet en de pijn durft te nemen die nodig is om de volgende stap te zetten.

Of zoals Veldhuis en Kemper zingen in het liedje Ravijn: “De grens maar iets verleggen, gaat zelden zonder pijn. Want de allermooiste bloemen groeien vlak naast het ravijn. En om die te kunnen plukken, moet je durven bang te zijn”

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Gerald van Kollenburg

Opgegroeid in een mkb-gezin waar hij ervaarde dat fouten maken leerzaam is. En kennis en vaardigheden belangrijk zijn. Opleidingen: bedrijfseconomie, bedrijfskunde, geografie, makelaardij, Lean Six Sigma Black Belt en een Master Neuro Linguïstisch Programmeren. In zijn loopbaan talloze opleidingen gevolgd en zelf gedoceerd over leiderschap, organiseren, strategie en financiën. Steeds als doel om praktische mkb-ondernemers te ondersteunen met kennis, ervaring en vaardigheden.
Sinds 1999 is Gerald actief binnen het mkb. Methoden ontwikkeld voor gezonde groei van bedrijven zoals het COF-systeem en het Z11made Groeimodel. Maar hij is er zich terdege van bewust dat het gaat om mensen en niet om modellen. Intrinsieke drijfveren en unieke mkb-ers, dat maakt Nederland anders!

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.