Grote kans dat jouw bedrijfsplan waardeloos is

2023-11-09

minuten

Waarom besteden we zoveel geld en tijd aan het maken van plannen? Hoeveel tijd en geld heb je daar de laatste jaren al ingestoken? En wat heeft het concreet opgeleverd? 

Met deze vragen zijn we de markt op gegaan en wat blijkt: 85% van de plannen is waardeloos, oftewel er is eigenlijk – soms na een korte, intensieve start – nauwelijks iets mee gedaan. 

Het bedrijf is weer doorgegaan op de oude voet en heeft de plannen in de bekende bureaulade gelegd. 

Op de vraag, heb je een plan, konden de meesten nog trots “ja” antwoorden, maar op de vervolgvraag: ''En hoever ben je er mee?'', bleef het ijzig stil. 

Sommigen gaven met dure woorden en lange zinnen nog wel uitleg hoever ze er mee waren, maar enige feitelijke onderbouwing konden ze niet geven. 

En dat gold ook voor de vraag: ''Wat heeft je plan nu opgeleverd?'' Ook dit kon men nauwelijks onderbouwen. 

Berijfsadvies
Schrijnend zijn de enorme bedragen die men soms aan adviesbureaus heeft betaald. Logische vraag is dan: ''En welke rol hebben die adviseurs gespeeld bij het realiseren van de plannen?” 

Helaas was meer dan 90% van de adviseurs al vertrokken bij het realiseren van het plan. Enerzijds omdat ze te duur waren, maar onze aanname is dat het vooral veilig is. Goed verdienen met het maken van een plan, maar uit beeld zijn bij de realisatie, daar waar het echt moet gebeuren. 

Herken jij dit in een eerdere samenwerking met een bedrijfsadviseur? 

Het is niet zo vreemd dat veel ondernemers terughoudend zijn over de samenwerking met bedrijfsadviseurs. Betalen voor iets waar je uiteindelijk niets aan hebt, of adviseurs die vertrokken zijn als de hulp juist nodig is. Dat is geen goede investering. 

Kortom, waar heeft de markt behoefte aan? 

Ook die vraag hebben we voorgelegd. Daar kwamen grofweg drie antwoorden op: 

  1. Een stok achter de deur, zodat we niet afhaken na 3 maanden 
  1. Heldere doelen en focus op de acties om die doelen te realiseren 
  1. Sparring, het delen van je zorgen  

Waar hebben ondernemers geen behoeften aan? 

  1. Iemand die alles kan en weet, stel liever een goede vraag 
  1. Modellen, standaardrapporten, excelsheets van 13 in een dozijn 
  1. Mooie verhalen, lever liever feiten aan dat je resultaat boekt 

Bestaat dit dan? 

Jazeker, want ons heeft dit ook verbaasd. Daarom hebben we de laatste jaren aan een organisatie gebouwd waar de markt behoefte aan heeft. 

Sinds kort hebben we ook een Z11App, waarmee je je doelen inzichtelijk krijgt en alle acties kunt meten om de doelen daadwerkelijk te gaan realiseren. Eenvoudig en lekker laagdrempelig. 

Benieuwd of onze splinternieuwe app jou ook kan helpen bij het inzichtelijk maken van je doelen of het meten ervan? Klik dan hieronder op ''Naar gesprek'' en wij laten je met alle plezier de app zien.

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Gerald van Kollenburg

Opgegroeid in een mkb-gezin waar hij ervaarde dat fouten maken leerzaam is. En kennis en vaardigheden belangrijk zijn. Opleidingen: bedrijfseconomie, bedrijfskunde, geografie, makelaardij, Lean Six Sigma Black Belt en een Master Neuro Linguïstisch Programmeren. In zijn loopbaan talloze opleidingen gevolgd en zelf gedoceerd over leiderschap, organiseren, strategie en financiën. Steeds als doel om praktische mkb-ondernemers te ondersteunen met kennis, ervaring en vaardigheden.
Sinds 1999 is Gerald actief binnen het mkb. Methoden ontwikkeld voor gezonde groei van bedrijven zoals het COF-systeem en het Z11made Groeimodel. Maar hij is er zich terdege van bewust dat het gaat om mensen en niet om modellen. Intrinsieke drijfveren en unieke mkb-ers, dat maakt Nederland anders!

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.