Grote kans dat jouw bedrijfsplan waardeloos is

november

9

minuten

Waarom besteden we zoveel geld en tijd aan het maken van plannen? Hoeveel tijd en geld heb je daar de laatste jaren al ingestoken? En wat heeft het concreet opgeleverd? 

Met deze vragen zijn we de markt op gegaan en wat blijkt: 85% van de plannen is waardeloos, oftewel er is eigenlijk – soms na een korte intensieve start – nauwelijks tot niets meer mee gedaan. 

Het bedrijf is weer doorgegaan op de oude voet en heeft de plannen in de bekende bureaulade gelegd. 

Op de vraag, heb je een plan, konden de meesten nog trots “ja” antwoorden, maar op de vervolgvraag: ''En hoever ben je er mee?'', bleef het ijzig kalm. 

Sommigen gaven met dure woorden en lange zinnen nog wel uitleg hoever ze er mee waren, maar enige feitelijke onderbouwing konden ze daar niet aan geven. 

En dat gold ook voor de vraag: ''Wat heeft je plan nu opgeleverd?'' Ook dit kon men nauwelijks onderbouwen. 

Schrijnender is de constatering dat wat het gekost heeft, veel inzichtelijker te maken was. En met schrijnend bedoel ik dan de enorme bedragen die men daarvoor soms aan adviesbureaus heeft betaald.  

Logische vraag is dan: ''En welke rol hebben die adviseurs dan gespeeld bij het realiseren van de plannen?” 

Helaas meer dan 90% van de adviseurs was al vertrokken bij het realiseren van het plan. Enerzijds omdat ze te duur waren, maar onze aanname is dat het vooral veilig is. Goed verdienen met het maken van een plan, maar uit beeld zijn bij de realisatie, of beter de non-realisatie van het plan. 

Herken je dit? 

Test jouw leiderschap met deze checklist

Bereik meer resultaten in je bedrijf en meer rust in je hoofd met effectief leiderschap. Waar kun jij je leiderschap verder versterken? 

Dan is het niet zo vreemd dat veel ondernemers aangeven erg terughoudend te zijn bij het gaan samenwerken met bedrijvenadviseurs. Betalen aan iets, waar je uiteindelijk niets aan hebt, of die weg zijn als je juist hulp nodig hebt, is geen goede investering. 

Kortom, waar heeft de markt behoefte aan? 

Ook die vraag hebben we voorgelegd. En wat bleek, daar kwamen grofweg drie belangrijke antwoorden op: 

  1. Een stok achter de deur, zodat we niet afhaken na 3 maanden 
  1. Inzicht en focus in en op de doelen en de acties om de doelen te realiseren 
  1. Sparring, het delen van je zorgen  

Waar hebben ze geen behoeften aan: 

  1. Iemand die alles kan en weet, stel maar een goede vraag 
  1. Modellen, standaard rapporten, Excels e.d. van 13 in een dozijn 
  1. Mooie verhalen, lever maar feiten aan dat je resultaat boekt 

Bestaat dit dan? 

Jazeker, want ons heeft dit ook verbaasd, maar gelukkig al enkele jaren geleden, zodat we gebouwd hebben aan een organisatie die de voordelen biedt en de nadelen niet. 

Sinds kort hebben we ook onze eigen Z11App, waarmee je je doelen inzichtelijk krijgt en alle acties kunt meten om de doelen ook te gaan realiseren. Eenvoudig en lekker laagdrempelig. 

Benieuwd of onze splinternieuwe app jou ook kan helpen bij het inzichtelijk maken van je doelen of het meten ervan? Klik dan hieronder op ''Naar gesprek'' en wij laten je met alle plezier de app zien.

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Gerald van Kollenburg

Opgegroeid in een mkb-gezin waar hij ervaarde dat fouten maken leerzaam is. En kennis en vaardigheden belangrijk zijn. Opleidingen: bedrijfseconomie, bedrijfskunde, geografie, makelaardij, Lean Six Sigma Black Belt en een Master Neuro Linguïstisch Programmeren. In zijn loopbaan talloze opleidingen gevolgd en zelf gedoceerd over leiderschap, organiseren, strategie en financiën. Steeds als doel om praktische mkb-ondernemers te ondersteunen met kennis, ervaring en vaardigheden.
Sinds 1999 is Gerald actief binnen het mkb. Methoden ontwikkeld voor gezonde groei van bedrijven zoals het COF-systeem en het Z11made Groeimodel. Maar hij is er zich terdege van bewust dat het gaat om mensen en niet om modellen. Intrinsieke drijfveren en unieke mkb-ers, dat maakt Nederland anders!

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.