Het ontstaan van Z11made

maart

9

minuten

Hoe is Z11made ontstaan?

In ons vorige bedrijf Cinq waren we actief in het versneld opleiden van mensen. We zagen dat jonge kwalitatief goede mensen door organisaties werden gedwongen te gaan acteren in een bestaand keurslijf. Voldoen aan de normen, acteren binnen de kaders en een loopbaantraject bewandelen wat vooraf door de organisatie min of meer was vastgesteld.

We zagen mensen met managementkwaliteiten gedwongen worden om eerst een vakman te worden, alvorens ze ooit op een managers stoel zouden kunnen belanden. Je zag de jonge mensen worstelen en vechten met zichzelf om al deze diverse verwachtingen te voldoen, in de hoop uiteindelijk terecht te kunnen komen op iets wat zij ze past.

De kans dat zo’n talent uiteindelijk ook tot wasdom zou komen, was zeer beperkt, aangezien de hobbels waar ze overheen moesten, simpelweg te groot waren. Het sloot niet aan bij hun competenties en daardoor lukte het slechts een enkeling om het te halen.

Je zou verwachten dat dit dan wel het beste jongetje of meisje uit de klas zou zijn, maar dat was helaas vaak niet zo. Of beter niet meer zo. Want doordat ze jaren gemangeld waren in taken, rollen en keurslijven die niet bij hun competenties pasten, maar wel moesten worden overwonnen, was er van de oorspronkelijk talentvolle manager niet zo veel meer over.

Ze waren verdwaald in het oerwoud van de organisatie, maar ook in hun eigen hoofd. Ze kregen allerlei bijkomende klachten, waarvan burn-outs en psychische problemen het meest voorkwamen. Althans wat wij zagen.

Mensen verder helpen, waarom?

Wij - Gerald en Wilbert - willen deze mensen helpen om veel eerder op de juiste stoel te komen. Dan moesten ze nog wel de diverse functies doorlopen, maar als het aan ons lag, zo snel mogelijk en met zo min mogelijk aanpassingen in competenties, alleen wat kennis opdoen en het liefst alleen die kennis die nodig is om een goede manager binnen deze organisatie te kunnen zijn.

Bedrijfsadvies mkb

Dit fenomeen komen we nog dagelijks tegen bij bedrijven. Wat doen we elkaar toch aan? Waarom doen we dit? Wat levert het op? En wat zou het opleveren als we in plaats van uitgaan van de organisatie, meer zouden uitgaan van de mensen, of de match tussen mensen en organisatie?

Waarom zijn wij Z11made gestart?

Met deze vragen geleerd uit een eerder bedrijf zijn we verder gegaan in Z11made. Hoe krijgen we de juiste mensen op de juiste plek actief met de juiste dingen, om die vervolgens juist te laten uitvoeren? Dat vergt nogal wat van leiding in het bedrijf. Naast het vakmanschap gaat het ook vooral over mensen, motivatie, keuzes maken en weten wat je wilt en wat goed is voor jou en je organisatie.

In dat opzicht zijn we ook binnen Z11made aan het stoeien geweest en nog steeds. Want het houdt niet op. Een mooi maar ingewikkeld proces. Waar we veel fouten in hebben gemaakt, maar daardoor ook veel hebben geleerd. En uiteindelijk gaat het daar om!

Zijn er zaken in bovenstaand verhaal herkenbaar voor jou? Dan vertellen wij jou daar graag meer over in een vrijblijvend gesprek. Daarnaast delen wij in onze kennisbank regelmatig blogs en artikelen over deze onderwerpen om ondernemers verder te helpen. Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaande artikelen.

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Gerald van Kollenburg

Opgegroeid in een mkb-gezin waar hij ervaarde dat fouten maken leerzaam is. En kennis en vaardigheden belangrijk zijn. Opleidingen: bedrijfseconomie, bedrijfskunde, geografie, makelaardij, Lean Six Sigma Black Belt en een Master Neuro Linguïstisch Programmeren. In zijn loopbaan talloze opleidingen gevolgd en zelf gedoceerd over leiderschap, organiseren, strategie en financiën. Steeds als doel om praktische mkb-ondernemers te ondersteunen met kennis, ervaring en vaardigheden.
Sinds 1999 is Gerald actief binnen het mkb. Methoden ontwikkeld voor gezonde groei van bedrijven zoals het COF-systeem en het Z11made Groeimodel. Maar hij is er zich terdege van bewust dat het gaat om mensen en niet om modellen. Intrinsieke drijfveren en unieke mkb-ers, dat maakt Nederland anders!

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.