Hoe kan ik mijn personeel motiveren?

december

22

minuten

Het personeel is het belangrijkste kapitaal van een organisatie. Hans Borsboom merkte bij zijn metaalbedrijf Amisel dat er iets mis was met de motivatie van het personeel. De sfeer op de werkvloer was niet meer zoals eerst en het liep allemaal niet meer zo lekker. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp: ‘’Hoe motiveer ik mijn personeel?’’

Het motiveren van het personeel lijkt soms moeilijker dan het daadwerkelijk is

In deze blog geven wij jou praktische tips over hoe jij jouw personeel kunt motiveren. Gemotiveerd personeel is namelijk één van de belangrijkste indicatoren voor succes.

‘’Wij vonden de motivatie van ons personeel onder de maat. Na het werken met Z11made is de sfeer verbeterd.’’

Hans Borsboom - Directeur Amisel

Ondernemen is soms een grote dropping

Als jouw bedrijf (te) snel groeit ervaar je op een gegeven moment dat je het alleen niet meer aan kan. Je neemt mensen aan om verantwoord door te kunnen groeien. In de praktijk merken wij dat dit door ondernemers nog wel eens als spannend ervaren wordt. Dit is niet gek, want ondernemen is soms een grote dropping.

Inmiddels heb je je eerste medewerkers aangenomen. Het gaat goed en na een periode gooi je wat zaken om, omdat dit misschien zorgt voor meer structuur en overzicht. In jouw ogen is deze omzetting een verbetering voor de gehele organisatie, maar na enige tijd merk je dat het niet vooruit gaat en eigenlijk hetzelfde blijft – of nóg minder goed gaat– als voorheen. Het personeel luistert niet en er lijkt wel iets mis te zijn met de motivatie van het personeel.

motiveren van het personeel

3 tips voor het motiveren van jouw personeel

Ik hoor je denken: hoe motiveer ik mijn personeel? Hieronder geven wij je een aantal tips om jouw personeel te motiveren.

Maak je personeel onderdeel van het geheel

Zorg ervoor dat je jouw personeel onderdeel van het geheel maakt. Stel één groter doel en werk daar naartoe door van tevoren kleinere doelen te stellen die ‘makkelijker’ te behalen zijn. Grote doelen zijn bijvoorbeeld: duurzaamheid, de natuur, de aarde etc. Wanneer een doel is behaald is het leuk om dit te vieren. Op deze manier maak je het personeel trots dat ze een doel bereikt hebben en stimuleer je ze om het volgende doel ook te bereiken. Dan nu tip 2!

Maak de missie en visie van de organisatie duidelijk bekend bij het personeel 

Zorg ervoor dat de hele organisatie doordrongen wordt van de missie en de visie. Hierdoor stimuleer je je medewerkers om mee te werken aan alle bedrijfsdoelen. Ze weten waarom ze iets doen en waarvoor ze iets doen. En denk eraan; vier tussentijds samen je (kleine) successen!

Laat je personeel meedenken

Hanteer bijvoorbeeld een ‘verbeterbord’. Die hang je op een prominente plek in het bedrijf op. Zo heeft iedereen de kans om een blaadje met zijn/haar verbeteringen op te hangen. Na twee weken verzamel je alle verbeteringen en ga je filteren welke je door wilt voeren binnen jouw organisatie. Heb je een aantal goede verbeteringen gezien? Voer deze dan ook écht door. Zo laat je zien dat je met jouw personeel meedenkt en dat zij ook serieus genomen worden. Dit geeft hen een goed gevoel en het werkt stimulerend.

Het motiveren van het personeel en het ''speculaasje''

Wanneer je deze tips toepast binnen jouw organisatie merk je dat het personeel weer gedreven en gemotiveerd is om te werken. Jij als ondernemer behaalt je doelen weer. Dat wil iedere ondernemer toch? Met het vieren van successen bedoel ik niet direct extra salaris. Dit werkt vaak maar voor een bepaalde periode en dan verwatert het weer. 

Hans Borsboom uit het voorbeeld bovenaan deze blog trakteert zijn medewerkers wel eens op speculaas. Hij merkte dat dit erg stimulerend werkte. Inmiddels is ‘het speculaasje’ een bekende term geworden binnen zijn bedrijf.

mijn bedrijf groeit te snel

Soms zijn er binnen een organisatie blinde vlekken die jij als ondernemer niet direct ziet, omdat je het gewoon heel druk hebt. Je bent met van alles en nog wat bezig en je houdt de groei van jouw bedrijf eigenlijk niet meer bij.

Als jij jezelf hierin herkent is het misschien wel eens tijd om jouw organisatie onder de loep te nemen. Zo tackel jij de blinde vlekken binnen jouw organisatie.

Groei jij samen met ons verantwoord verder? Bekijk hieronder ook de andere artikelen uit onze kennisbank.

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Z11made

Actie in je zaak, rust in het hoofd.
Onze bewezen Zelfmade (Z11made)-formule biedt praktische handvatten om snel groeiende mkb-bedrijven adequaat te ondersteunen.

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.