Hoe toont de ondernemer leiderschap in een verandertraject?

februari

3

minuten

Vroeg of laat kan je als een snelgroeiende ondernemer geconfronteerd worden met het feit dat je de organisatie op een andere manier moet aansturen. Hoe toon je dan leiderschap in zo'n verandertraject? In dit artikel geef ik je een aantal handvatten. 

Leiderschap in een verandertraject

Als ondernemer kun je er mee geconfronteerd worden dat je de organisatie op een andere manier moet gaan aansturen. Harder werken lukte niet meer om alle ballen in de lucht te houden. Een bedrijfsadviseur of de groeistrateeg van Z11made heeft je gezegd dat je 'de dingen anders' moet gaan doen. Natuurlijk hebben jullie het er intern over gehad, maar wat betekent dit nu werkelijk?

Kaders voor je medewerkers

Spar eens met je medewerkers over waar zij last van hebben tijdens het werk. Zij weten als geen ander wat er elke dag beter kan. Als je de richting waar je organisatie naar toe gaat helder bepaalt (en als je in een traject van Z11made zit, heb je dat natuurlijk met de groeistrateeg uitgebreid doorgenomen) dan kun je kaders stellen voor je medewerkers waarbinnen zij mogen acteren.

Hiermee geef je ruimte om hen zelf te laten bepalen wat de beste manier van werken is. De meetlat waarlangs de werkzaamheden worden gelegd heeft alles te maken met het positief bevorderen van Kwaliteit, Doorlooptijd en Kosten.

Bezieling vanuit autonomie

Hebben je medewerkers een duidelijk kader gekregen? Dan kunnen zij vanuit autonomie hun bezieling in het werk gaan leggen; door de verkregen vrijheid mogen ze hun persoonlijke stijl inbrengen. Dit draagt bij aan de verbondenheid met de organisatie zodat de medewerker gemotiveerder aan de slag zal gaan. Het begeleiden van dit proces is de taak van de leidinggevende; daag je mensen uit hun persoonlijke ontwikkeling te vergroten zodat zij zelf kunnen groeien.

Door deze persoonlijke groei gebeuren er 2 dingen:

  • De resultaten van het werk worden positief beïnvloed en de werksfeer verbetert;
  • Juist door deze persoonlijke groei van de medewerkers zal de organisatie ook gaan groeien.

Verschil tussen vrijheid en autonomie

Een verschil tussen “vrijheid” en autonomie is het stellen van kaders. Dit lijkt een beperkende factor maar geloof me, juist deze duidelijkheid zorgt voor meer rust en regelmaat.

Wat is nou de rol van de leidinggevende in dit verhaal? Er is een omslag nodig van het strikt aansturen van medewerkers (“zeg me maar wat ik moet gaan doen”) naar het inrichten van de verwachting van wat het resultaat moet zijn (“ik vertrouw er op dat jullie het zelf kunnen en zorg voor de juiste ondersteuning zodat jullie dat kunnen doen”). Het stellen van de kaders helpt om de noodzakelijke duidelijkheid te geven. Maar het allerbelangrijkste is het toezien of deze kaders gerespecteerd worden.

Mensen op gemaakte afspraken wijzen

En daar gaat het vaak mis. We vinden het lastig om mensen op de gemaakte afspraken te wijzen. Maar wil je met je organisatie echt een groei verwezenlijken? Pak dit dan samen met je medewerkers op. Maak duidelijke afspraken waar wel en waar niet aan gewerkt gaat worden. En zorg ervoor dat iedereen de afspraken nakomt. Leidinggevenden geven hierin natuurlijk het voorbeeld.

Ook als het druk is, ook als er tegenslag is…

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Rob Mrofcynski

Na 12 jaar ondernemerschap merkte ik dat ik niet meer echt vooruit kwam…
Ik was de ondernemersachtbaan beu en miste inspiratie en uitdagingen om mezelf verder te ontwikkelen, terwijl ik dat juist als levensdoel zie.

Gelukkig kwam Z11made op mijn pad en kon ik mij daar als partner aansluiten. Zo werd ik gemotiveerd om nieuwe uitdagingen aan te gaan en mijn grenzen te verleggen. Ik ging weer groeien!

Ik zie dit ook bij andere ondernemers; ze werken keihard om de dag door te komen en missen steeds meer de voldoening van het ondernemerschap. Ze kunnen dit oplossen door kritisch naar zichzelf te leren kijken en gaan zien wat ze anders kunnen doen. Zich kwetsbaar opstellen door respectvol uitgedaagd te worden, dat is de sleutel naar nieuwe successen. Als jij zelf groeit, groeit je onderneming met je mee!!

Ondernemers die ik geholpen heb lachen weer, hebben plezier in hun werk omdat ze met minder inspanning meer omzet mogelijk maken.
Wanneer wil jij je laten uitdagen om met minder inspanning verder vooruit komen?

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.