Vroeg of laat kan je als een snelgroeiende ondernemer geconfronteerd worden met het feit dat je de organisatie op een andere manier moet aansturen. Hoe toon je dan leiderschap in zo'n verandertraject? In dit artikel geef ik je een aantal handvatten.
Leiderschap in een verandertraject
Als ondernemer kun je er mee geconfronteerd worden dat je de organisatie op een andere manier moet gaan aansturen. Harder werken lukte niet meer om alle ballen in de lucht te houden. Een bedrijfsadviseur of de groeistrateeg van Z11made heeft je gezegd dat je 'de dingen anders' moet gaan doen. Natuurlijk hebben jullie het er intern over gehad, maar wat betekent dit nu werkelijk?
Kaders voor je medewerkers
Spar eens met je medewerkers over waar zij last van hebben tijdens het werk. Zij weten als geen ander wat er elke dag beter kan. Als je de richting waar je organisatie naar toe gaat helder bepaalt (en als je in een traject van Z11made zit, heb je dat natuurlijk met de groeistrateeg uitgebreid doorgenomen) dan kun je kaders stellen voor je medewerkers waarbinnen zij mogen acteren.
Hiermee geef je ruimte om hen zelf te laten bepalen wat de beste manier van werken is. De meetlat waarlangs de werkzaamheden worden gelegd heeft alles te maken met het positief bevorderen van Kwaliteit, Doorlooptijd en Kosten.
Bezieling vanuit autonomie
Hebben je medewerkers een duidelijk kader gekregen? Dan kunnen zij vanuit autonomie hun bezieling in het werk gaan leggen; door de verkregen vrijheid mogen ze hun persoonlijke stijl inbrengen. Dit draagt bij aan de verbondenheid met de organisatie zodat de medewerker gemotiveerder aan de slag zal gaan. Het begeleiden van dit proces is de taak van de leidinggevende; daag je mensen uit hun persoonlijke ontwikkeling te vergroten zodat zij zelf kunnen groeien.
Door deze persoonlijke groei gebeuren er 2 dingen:
Verschil tussen vrijheid en autonomie
Een verschil tussen “vrijheid” en autonomie is het stellen van kaders. Dit lijkt een beperkende factor maar geloof me, juist deze duidelijkheid zorgt voor meer rust en regelmaat.
Wat is nou de rol van de leidinggevende in dit verhaal? Er is een omslag nodig van het strikt aansturen van medewerkers (“zeg me maar wat ik moet gaan doen”) naar het inrichten van de verwachting van wat het resultaat moet zijn (“ik vertrouw er op dat jullie het zelf kunnen en zorg voor de juiste ondersteuning zodat jullie dat kunnen doen”). Het stellen van de kaders helpt om de noodzakelijke duidelijkheid te geven. Maar het allerbelangrijkste is het toezien of deze kaders gerespecteerd worden.
Mensen op gemaakte afspraken wijzen
En daar gaat het vaak mis. We vinden het lastig om mensen op de gemaakte afspraken te wijzen. Maar wil je met je organisatie echt een groei verwezenlijken? Pak dit dan samen met je medewerkers op. Maak duidelijke afspraken waar wel en waar niet aan gewerkt gaat worden. En zorg ervoor dat iedereen de afspraken nakomt. Leidinggevenden geven hierin natuurlijk het voorbeeld.
Ook als het druk is, ook als er tegenslag is…