Ik rij me regelmatig keihard de file in

oktober

7

minuten

Vastlopen in mijn bedrijf

Minimaal twee keer in de week rij ik ’s ochtends vroeg vanuit mijn huis in Wageningen naar kantoor in Vught. Een rit van een klein uurtje ongeveer. Denkend dat ik altijd op tijd weg ben gereden, zo rond de klok van 7:00u, rij ik toch altijd keihard de file in.

Meestal ter hoogte van Nijmegen, op de A50. Daar sta je dan, weer 20 tot 30 minuten later. En soms nog wel langer. Vervelend, maar eigenlijk weet ik dat ergens van te voren wel.

File rijden is nooit fijn. Maar met de ochtendshow op de radio vermaak ik me meestal wel. Tussendoor komen dan altijd de updates van Flitsmeister voorbij.

Als je dat zo af en toe hoort denk ik: rijdt er nog wel ergens een auto? Soms heb ik het idee dat het hele land stilstaat in een file.

Of je hoort weer dat er een aantal zwarte busjes ter hoogte van X hectometerpaaltjes staan om boetes uit te delen voor de mensen die te hard rijden. Met mijn snelheid in die file zullen ze mij in ieder geval toch nooit pakken. Want ik sta meestal helemaal stil.

Als ondernemer sta je vast ook wel eens in de file. 

En dan bedoel ik dit keer niet op de weg, maar in je bedrijf. Iedere dag, net zoals ik op vaste tijdstippen naar Vught rij, ben je gewend geraakt aan gewoontes die erin geslopen zijn de afgelopen jaren.

Vooral als je de afgelopen jaren hard bent gegroeid heb je eigenlijk weinig of geen tijd gehad om überhaupt na te denken over deze gewoontes. Laat staan: je oude gewoontes te doorbreken.

En dat is begrijpelijk.

Je hebt namelijk een enorm snelle groei doorgemaakt, waardoor je met van alles tegelijk bezig bent en onrust ervaart. En eigenlijk niet bezig bent met kijken hoe het anders moet of anders kan. Zodat je weer rust hebt in je hoofd.

Geen hogere wiskunde

Om weer rust in je hoofd te krijgen en je oude gewoontes te doorbreken hoef je echt niet Albert Einstein te zijn. Het is geen hogere wiskunde. Soms heb je gewoon een inzicht van iemand nodig dat het anders kan en anders moet.

Test jouw leiderschap met deze checklist

Bereik meer resultaten in je bedrijf en meer rust in je hoofd met effectief leiderschap. Waar kun jij je leiderschap verder versterken? 

Laatst op een verjaardag was ik met iemand in gesprek en besprak ik mijn fileprobleem. Degene waarmee ik in gesprek was zei: ‘wat nou als je eens één afslag eerder pakt, dan kun je gewoon om de file heen rijden.’ Dit liet me nadenken over een andere manier waarop het ook kon. Een andere manier om hetzelfde doel te bereiken.

En dat hebben snelgroeiende ondernemers soms ook nodig. Je zult inzien dat je oude gewoontes niet altijd meer de beste zijn.

‘’Meerdere wegen leiden naar Rome’’, zei ooit iemand.

En dat is écht zo.

Door met iemand van buitenaf in gesprek te gaan krijg je inzichten dat het ook anders kan. Om daar voor open te staan gun je jezelf en je bedrijf meer rust. Ik heb dit binnen verschillende bedrijven vaak zat gezien. Doordat ik van buitenaf keek en door alleen een kort gesprekje te voeren met verschillende mensen binnen het bedrijf zag ik al dingen die anders konden.

Nee, niet omdat ik een mierenneuker ben of graag mijn gelijk haal, maar het was écht zo.

Blinde vlekken hebben we allemaal. Het zijn dingen die we niet zien, omdat de waan van de dag regeert. Dag in, dag uit.

Gewoontes doorbreken

Door mijn oude gewoonte te doorbreken pak ik nu iedere dinsdag- en donderdag één afslag eerder en rij ik om mijn gemakje naar Vught. Lekker rustig daar op de weg.

Ik geef jou graag ook mijn inzichten. Door een kort gesprek kan ik je al direct wat toepasbare tips geven. Jij kunt ze opschrijven en er de volgende dag al mee aan de slag gaan. Dat is mijn belofte aan jou.

Als je dit wil dat krijg je zo meteen hieronder de mogelijkheid om een strategiegesprek met mij aan te vragen en ga ik samen met jou kijken voor nieuwe inzichten die je kunt toepassen in je eigen bedrijf. Maar eerst wil ik je nog even iets laten zien…

Ondernemers die je voor gingen zeiden namelijk het volgende over de sessie:

‘’…bij Z11made mag je je kwetsbaar opstellen. Door Z11made zie ik in met welke (kleine) aanpassingen ik nog grote slagen kon maken. Zo struikel je niet, maar ga je vooruit. – Gaby

‘’…ik keek elke keer uit naar de sessies met Z11made.’’ – Ronald

‘’…we hebben eindelijk weer eens het gevoel dat we ons werk af hebben. Ondanks dat hebben we onze omzet verdrievoudigd!’’ – Frank

Sluit je aan bij deze ondernemers die weer vanuit hun volle enthousiasme en creativiteit ondernemen. Dit is de link naar het gratis strategiegesprek. 

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Wilbert Moorman

In 2016 ben ik vol overtuiging in een avontuur gestapt. Nog één keer de schouders er onder, alles uit m’n leven halen wat erin zit!
Ik raakte gefascineerd door mkb-ondernemers die worstelden met de vraag: hoe houd ik de groei van mijn bedrijf bij? Ik besloot deze ondernemers te gaan helpen door ze te spiegelen en uitdagende vragen te stellen.
Zelf heb ik ook een paar keer in mijn leven geworsteld met groeipijn. Ik weet dus hoe het voelt, maar ik heb ervaren hoe je dat ongemak in je voordeel kunt ombuigen.
Bij Z11made leveren we jou ‘een uurtje per dag extra’ waardoor ondernemers met voldoening de volgende, succesvolle stap kunnen zetten in hun leven. Eén van onze klanten met een watersportwebshop gaf het treffend aan: “We groeiden zo hard, dat we helemaal geen tijd meer hadden voor onze passie, zélf varen. Daar hebben we nu, na de samenwerking met Z11made, eindelijk weer de rust en de tijd voor.”
Wij helpen jou ook graag. Gaan we samen het avontuur aan of blijf je worstelen?

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.