Kies je voor een bedrijfsadviseur of een business coach?

2023-12-28

minuten

In dit artikel lichten we toe waar je op moet letten als je hulp voor je onderneming wilt inschakelen. Kies je dan voor een bedrijfsadviseur of een business coach? De conclusie van dit artikel is verrassend.

Stel, je bent ondernemer en je hebt even wat hulp nodig. Bijvoorbeeld omdat er een paar zaken zijn waar je wat minder van weet, of minder affiniteit mee hebt en waar toch iets fundamenteels mee moet gebeuren.

Dat herken jij ook wel als ondernemer, toch?!

Maar wat gebeurt er dan?

Je kijkt eerst of je het zelf in huis hebt. Maar al snel kom je tot de conclusie dat dit wat te dichtbij is. Je wilt immers niet alles met iedereen in je bedrijf bespreken. Of je hebt dat al gedaan, maar daar komt niet uit wat je ervan verwacht.

Aansluitend kijk je in je directe omgeving. Als het even kan praat je met een andere ondernemer en als dat ook niets oplevert, ga je zoeken.

Zoeken op bedrijfsadviseur

Eerst ga je op zoek via je netwerk en als dat niet lukt, dan op internet. Meestal googelt men op de zoektermen bedrijfsadviseur of business coach.

Dat is interessant. Wat maakt nu dat de ene ondernemer meer ziet in een bedrijvenadviseur en de andere meer op zoek is naar een (business) coach? Het zijn namelijk nogal verschillende beroepen. Ik ga dit verduidelijken aan de hand van het volgende voorbeeld. 

Verschil bedrijfsadviseur en business coach 

Stel, jouw omzet blijft achter. Met andere woorden, de omzet voldoet niet aan de door jullie of door jou verwachte norm. Als iets niet voldoet aan de norm, heb je vier mogelijkheden om te reageren: 

  1. Je komt in actie en links- of rechtsom zorg je ervoor dat de norm omzet toch gehaald wordt; 
  2. Je stelt de norm bij. Oftewel, je verlaagt de norm omzet; 
  3. Je gaat wijzen naar iets of iemand. Oftewel, je zoekt iets of iemand die je de schuld kunt geven waarom je de omzet niet haalt en neemt daarop “onplezierige” maatregelen, bijvoorbeeld: je ontslaat de accountmanager; 
  4. Je rekent het jezelf aan. Oftewel, het komt volledig door jou dat de omzet niet gehaald wordt, je kunt dat niet, je hebt geen gevoel voor commercie…. blabla. 

Zo gebeurt dat bij iedereen, dagelijks. Ja ook bij mij! Helaas wel, haha. En ja, alle vier reacties komen regelmatig voor.  

Het effect van de vier opties 

Ik hoop altijd dat optie 1 me lukt, dat ik het kan fixen. Omdat ik dit nu beter begrijp, probeer ik mezelf hier ook toe te dwingen en door mijn omgeving aan te laten spreken als ik toch een van de andere drie opties kies.

Maar vorige week heb ik zelf de norm van de ICT-kosten nog bijgesteld, omdat het project waar we mee bezig zijn toch af moet en halverwege stoppen een no-go is. Maar ja, daarmee overschrijden we wel ons budget. Daar kan ik echt even ziek van zijn, vraag maar eens aan mijn vrouw.

Maar nog vervelender vind ik het als mijn collega’s, en gelukkig hebben wij zo’n open cultuur en psychologische veiligheid binnen ons bedrijf, me erop wijzen dat ik het probleem probeer af te schuiven op een ander (optie 3). Maar zoals je weet, als je met een vinger wijst naar een ander, wijzen er minstens drie naar jou.

En de laatste, optie 4, is de gevaarlijkste. Je legt alles bij jezelf en denkt dat jij overal de schuld van bent. Natuurlijk, je bent verantwoordelijk. Maar dat betekent niet dat je jezelf alles aan moet trekken. Alsof jij het veroorzaakt hebt of de gelegenheid daartoe geboden hebt!

Kies je dan voor een bedrijfsadviseur of een business coach? 

Als je bovengemiddeld kiest voor optie 4, en je omgeving bevestigt dat ook nog wel eens (overigens zeker niet altijd terecht, maar ook zij wijzen soms graag naar een ander ☹), heb je behoefte aan een coach. Je wilt mentaal sterker worden om je problemen aan te kunnen.

Bij optie 1, het fixen van de norm, heb je vaak kennis- en ervaringsbehoefte. Hoe doet een ander dat? Je wilt het probleem oplossen door nieuwe ideeën op te doen. Dan heb je meer behoefte aan een ervaren bedrijfsadviseur.

Bij optie 2, het verlagen van de norm, heb je in de regel niemand nodig. Het geeft tijdelijk rust omdat je de druk van het vat haalt. Echter, dit is natuurlijk niet wat je echt wilt. Je zult toch aan de bak moeten. Ook dan is een bedrijfsadviseur welkom om de juiste koers te bepalen en de norm reëler vast te stellen of de norm alsnog te gaan halen.

Bij optie 3 heb je echt hulp nodig. Want zo kun je veel meer kapot maken dan goed is voor jou en je bedrijf. Dat vergt zowel coaching als hulp in je bedrijfsvoering. Dus daar zou met name een combi tussen bedrijfsadviseur en coach een oplossing zijn.

Combi bedrijfsadviseur en business coach

Bestaat dit dan? Een coach die ook bedrijfsadviseur is of een bedrijfsadviseur die ook de mens coacht? Deze combi heeft mij een aantal jaren geleden de ogen geopend. Want als je begrijpt wat bovenstaande doet met ondernemers, ga je ook beter begrijpen dat het één niet losstaat van het ander.

De ondernemer is zijn onderneming en de onderneming is, zeker binnen het mkb, vaak de ondernemer. Bij Z11made verdiepen we ons hier inmiddels bijna 25 jaar in en hebben aangetoond dat het een niet zonder het ander kan.  

Alleen coachen geeft onvoldoende resultaat

Door het ontbreken van de combi slaan adviezen niet aan en alleen coachen geeft onvoldoende resultaat binnen een bedrijf. De combi is lastig, want dat vraagt uitgebreide kennis en vaardigheid van een adviseur-coach. Wij noemen dit de praktische groeistrateeg. Andere bureaus kiezen één kant vanwege de complexiteit, of business coach óf bedrijfsadviseur.

Nog veiliger is om alleen na te denken over de plannen en wat jij of je bedrijf anders moet doen, maar bij de uitvoering niet betrokken willen worden. De uitvoer ligt volledig bij jou en je krijgt alleen advies. Als het werkt ben je blij, als het niet werkt dan gaan we met z’n allen weer wijzen. Logisch toch?!

De combi bedrijfsadviseur en business coach helpt het bedrijf het meeste vooruit 

Toch is aangetoond dat juist de combi adviseur-coach de ondernemer en de onderneming echt verder helpt. Want de onderneming is grotendeels mensenwerk, dus ligt daar altijd behoefte aan coaching en managen.

Happy-losers 

Echter, alleen coaching levert te weinig op. Overdreven gezegd krijg je dan bedrijven waar het super gezellig is, maar de salarissen niet betaald kunnen worden. Dit noemen we ook wel (tikkeltje oneerbiedig, maar wel pakkend) “happy-losers”. 

Excel managers 

Maar je hebt ook bedrijven waar de mens minder wordt gewaardeerd, waarbij het hoofdzakelijk gaat om getallen, prestaties, resultaten. Vaak zijn hier “excel-managers” actief. Die beoordelen je op cijfers en niet op je houding, betrokkenheid, sociale vaardigheden, inbreng in de groep en dergelijke.

Zo’n organisatie waar alles strak via bedrijfsprocessen en prestaties wordt gestuurd, noemen we “enge bureaucratie”. Hier kan het salaris prima betaald worden, maar of dit alle pijn vergoedt die de medewerker dagelijks ondervindt, is maar de vraag.

De waarheid ligt in het midden

Deze praktische ervaring bevestigt dat de waarheid ook hier weer ergens in het midden ligt. Dat betekent dat je als business coach informatie bij de mensen moet ophalen. Hoe worden zaken plezierig en met het juiste gevoel voor de medemens geregeld? En worden evengoed de verwachte resultaten behaald (norm).

Zo behaal je de norm omzet! 

Dus ja, wij gaan ervoor om de norm te halen, tenzij de norm irreëel is. Daarnaast creëren we psychologische veiligheid in een bedrijf. Dit betekent dat iedereen durft en kan zeggen wat nodig is en wijzen we niet naar elkaar. No blame!

De ondernemer voelt zich gesterkt en staat er niet alleen voor. Iedereen in het bedrijf voelt zich betrokken en verantwoordelijk om het probleem of de puzzel op te lossen.

Tot slot 

  • Herken je jezelf in één of meer van de vier opties?
  • Wil je er eens een ander licht op laten schijnen? 
  • Maak dan een vrijblijvende afspraak, waarin we je sowieso een stapje verder helpen met jouw groeistrategie. Zakelijk en/of persoonlijk!

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Wilbert Moorman

In 2016 ben ik vol overtuiging in een avontuur gestapt. Nog één keer de schouders er onder, alles uit m’n leven halen wat erin zit!
Ik raakte gefascineerd door mkb-ondernemers die worstelden met de vraag: hoe houd ik de groei van mijn bedrijf bij? Ik besloot deze ondernemers te gaan helpen door ze te spiegelen en uitdagende vragen te stellen.
Zelf heb ik ook een paar keer in mijn leven geworsteld met groeipijn. Ik weet dus hoe het voelt, maar ik heb ervaren hoe je dat ongemak in je voordeel kunt ombuigen.
Bij Z11made leveren we jou ‘een uurtje per dag extra’ waardoor ondernemers met voldoening de volgende, succesvolle stap kunnen zetten in hun leven. Eén van onze klanten met een watersportwebshop gaf het treffend aan: “We groeiden zo hard, dat we helemaal geen tijd meer hadden voor onze passie, zélf varen. Daar hebben we nu, na de samenwerking met Z11made, eindelijk weer de rust en de tijd voor.”
Wij helpen jou ook graag. Gaan we samen het avontuur aan of blijf je worstelen?

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.