Mijn personeel doet niet wat gevraagd wordt

januari

17

minuten

Als ondernemer loop je er vrij snel tegen aan, het aannemen van je eerste werknemers. Het gaat goed en na een tijdje ga je wat zaken veranderen. Je hebt verbeterde inzichten en je spreekt in een overleg af wat de nieuwe manier van werken wordt. Als ondernemer denk je dan dat het daadwerkelijk gaat gebeuren, het is immers afgesproken. Dan kom je er ineens achter dat je personeel niet doet wat er gevraagd wordt en hun werk hetzelfde doet als voor de verbetering.

Ach, ik doe het zelf wel weer

Veel ondernemers denken, ach ik doe het zelf wel weer. De ondernemer krijgt het steeds drukker en het personeel heeft eigenlijk te weinig werk. Dan hebben wij de eigenschap als ondernemer om frustraties en boosheid te ontwikkelen. Doodzonde van je energie. Maar er is een simpele oplossing en deze zullen we verder toelichten.

Personeel vragen

De eerste stap is dat je tijdens een overleg vraagt welke collega de nieuwe manier van werken wil gaan implementeren in je bedrijf. Iemand die dat om hierop toe te zien maak je eigenaar van de nieuwe manier van werken en daarbij meld je direct dat je eens per dag/week/maand feedback wilt over de voortgang. Als je vragen hebt over de voortgang, dan vraag je het aan de verantwoordelijke werknemer.

Vertrouwen geven, coachen waar nodig

Wat je niet wilt, is zelf de taak weer op je nemen. Anders heb je personeel voor niets en doe je weer alles zelf. De beste manier om je personeel te ondersteunen is ze eigenaar te maken van de verandering, ze het vertrouwen te geven en ze waar nodig te helpen door ze te coachen. Wat je niet wilt, is "vragen of zeuren". Daarom laat je de werknemer die eigenaar van de verandering is, zelf aan je rapporteren. Zo ben je op de hoogte van de laatste stand van zaken en voelt het voor niemand vervelend. Als je dan een compliment geeft voor de rapportage en de vordering dan is een groot deel van het werk gebeurd.

Personeel motiveren

Tja, dat willen we allemaal wel, toch? Nou blijkt uit onderzoek dat personeel motiveren niet zo moeilijk is als het lijkt. Het belangrijkste waar mensen een goed gevoel van krijgen is geen salarisverhoging. Salaris is ongeveer één maand een stimulatie. Iets wat beter stimuleert, is het behalen van doelen en het werken aan een groter doel. Een groter doel is bijvoorbeeld duurzaamheid, diervriendelijkheid, het milieu. Een belangrijk onderdeel in het groter doel is een duidelijke missie en visie die bekend zijn door de hele organisatie. In alle organisaties blijken een duidelijke missie en visie stimulerend te werken voor medewerkers.

Doelen stellen en behalen

Personeel doelen laten behalen is best eenvoudig. Maak doelen in het begin eenvoudig maar niet lachwekkend. Door kleine doelen te halen krijgen je medewerkers meer plezier in het werken met doelen. Laat dat nou precies zijn wat we willen als ondernemer. Om doelen te halen moet je een extra stapje zetten. Een kleine beloning als een doel wordt behaald werkt uitstekend. Die beloning hoeft niet financieel te zijn. "Medewerker van de maand" of zelfs een reep chocola met wat extra aandacht werken al bevorderlijk.

Heb jij het als ondernemer hartstikke druk? Ben je allerlei gaten aan het dichtlopen? Neem dan eens even de tijd om te kijken wat je allemaal eigenlijk niet zelf moet doen en bij wie dat wel thuishoort. Als je vervolgens in staat bent het daar neer te leggen en ze even goed op weg te helpen krijg je weer meer tijd voor je eigen werk.

Andere voor jou interessante vragen & artikelen:

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in andere vragen die ondernemers bezighoudt over dit onderwerp, bijvoorbeeld:

Aanverwant artikelen hierover, die indirect een grote invloed hebben op personeel motivatie, zijn:

Test jouw leiderschap met deze checklist

Bereik meer resultaten in je bedrijf en meer rust in je hoofd met effectief leiderschap. Waar kun jij je leiderschap verder versterken? 

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Z11made

Actie in je zaak, rust in het hoofd.
Onze bewezen Zelfmade (Z11made)-formule biedt praktische handvatten om snel groeiende mkb-bedrijven adequaat te ondersteunen.

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.

Haal jij alles uit jouw leiderschap?

Ontvang onze complete checklist met 40 vragen en ontdek waar jij staat in je leiderschap.