Veerkracht tonen in het ondernemerschap

mei

4

minuten

Een oud collega van me inspireerde mij voor dit artikel. Veerkracht tonen in het ondernemerschap. Twee dingen die onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn.

Jeugdzorg, latere zorg of toch niet?

Zij is werkzaam in de jeugdzorg en komt daar veel kinderen tegen met problemen. Zij schrijft in haar artikel dat het hierbij gaat om hoe deze kinderen deze problemen te lijf gaan. Ondergaan ze hun lot, accepteren ze de problemen en lijden zij de pijn? Of vertrouwen ze op hun vermogen om eraan voorbij te gaan? En daarmee het lot te zien, de ruimte te geven en verder te gaan met hun kwaliteiten en talenten?

Veerkracht in de jeugdzorg

Veerkracht, pas het goed toe

Zij heeft het hierbij over ‘veerkracht’. En daaruit haalt ze twee elementen:

Aanpassing en tegenspoed.

Ben je in staat bij tegenspoed om jezelf aan te passen?

Ga je jezelf labelen, door te ervaren dat je er alleen voor staat, dat dit jou alleen overkomt, dat je niets aan kunt doen?

Of ga je je focussen op jezelf en daar oplossingen voor zoeken? Accepteren dat je het niet alleen kan, dat je hulp moet zoeken en nadenken over welke hulp? Waar vind je die?

Advies van een bedrijfsadviseur aan MKB Bedrijven

Ondernemen is veerkracht tonen

Veerkracht tonen in het ondernemerschap. Toen ik het artikel las besefte ik me dat dit eigenlijk vrij universeel is. Iedereen kent tegenslagen. Soms als kind, soms omdat je gaat scheiden of omdat er gedoe komt op je werk. Ook jij als ondernemer zult regelmatig te maken hebben met tegenslagen. Dat het even niet zo gaat, zoals jij het graag wilt. Dat de markt tegen zit, dat je personeel onvrede uit, dat de opdracht niet lukt enzovoorts. En wat doe je dan?

Ga je de pijn ervaren, accepteren en gelaten over je heen laten komen? Je personeel zal nog meer onvrede gaan uiten, ook je klanten worden daar niet blij van en vaak leidt het ook tot problemen thuis.

Of ga je het gevecht aan en harder werken, meer uren maken, het personeel harder aanpakken, en klagende klanten weren.

Test jouw leiderschap met deze checklist

Bereik meer resultaten in je bedrijf en meer rust in je hoofd met effectief leiderschap. Waar kun jij je leiderschap verder versterken? 

Beide manieren leiden tot twee dingen. Jij loopt qua energie volledig leeg en je omgeving wordt er steeds minder blij van. Toch toon je een bepaalde vorm van veerkracht bij de tweede optie. Je pompt er namelijk nog meer energie in dan je al deed. En toch werkt ook dat niet.

Lees meer over veerkracht tonen in het volgende artikel: Hoe houd jij alle ballen in de lucht?

Veerkracht - ondernemen is veerkracht tonen


Je bent uitzonderlijk goed!

Als je deze problemen ervaart, begin dan met het volgende goed onder ogen te zien:

  • Je doet iets goed, want maar een klein deel van de ondernemers komt zover dat ze deze problemen gaan ervaren.
  • Je bent niet de enige. Iedere ondernemer die groeit en zover komt, loopt hier tegenaan.
  • Het is dus een GROOT COMPLIMENT dat je zover bent gekomen!

En nu ga je de veerkracht tonen die je verder brengt. Hoe doe je dat?

Accepteer: dit kun je niet alleen! En vraag dus hulp. Het is meer dan de moeite waard.

Hulp helpt als jij het begrijpt

Twee vormen van hulp

De coach: Hij helpt je om weer rust in je hoofd te krijgen, zaken te ordenen en helder te kunnen denken en beslissen.

De bedrijvenadviseur: Hij helpt je om overzicht en structuur in je bedrijf te krijgen en spoort je aan tot verder groei en rendement.

Welke hulp is het beste voor jou?

Uit ervaring weten we: geen van de bovenstaande twee.

Omdat de coach niet zorgt voor het rendement dat nodig is om de rust vast te houden en de bedrijvenadviseur niet in staat is om de echte pijn te benoemen en aan te pakken. Zoals hierboven bij de kinderen, je moet eerst de pijn zien, erkennen en accepteren om er vervolgens iets mee te kunnen doen. Daarna moet je er ook iets mee gaan doen wat je weer een positief resultaat oplevert (dat behoeft geen geld te zijn!). Dus eigenlijk zoek je iemand die coach én bedrijvenadviseur is.

Hoofd met hart verbinden

Dus jouw oplossing is…

Ja, dat bestaat. Maar het is niet eenvoudig. Ik vergelijk het met iemand die vijf octaven zou moeten kunnen zingen. Dat zijn er niet veel die dat kunnen.

Met het vinden van deze oplossing zijn wij al vijf jaar hard bezig, want die was er tot voor kort simpelweg niet. Naast dat het nog niet zo makkelijk is om dit te begrijpen, is het helpen hierin ook nog lastig. Maar we zijn eruit. Wij kunnen je helpen! Na een zeer intensieve opleiding van een halfjaar, hebben wij ervaren coaches en bedrijvenadviseurs die nu dezelfde taal spreken en elkaar perfect aanvullen. Zij zijn in staat om jou en jouw bedrijf weer veerkracht te geven.


En dat levert op….

Rust en vrije tijd. Gewone werktijden, een dag vrij en een weekend hebben. Op vakantie kunnen en toch het bedrijf in control hebben. Overzicht, structuur en heldere doelen. Een duidelijke richting voor jezelf, je personeel en je klanten en dus ook weer een gewenst resultaat. En het mooiste is, allemaal precies zoals jij het wilt, zelfmade!

Wat zeggen je collega ondernemers daarover…

Onze belofte is gegeven door onze klanten aan ons. Dit zeggen zij op de vraag: "Wat leveren wij jullie nu eigenlijk?"

“Actie in je zaak en rust in het hoofd”. Wij zijn trots dat onze klanten dit over ons zeggen, omdat dit precies de “veerkracht” is die een ondernemer soms nodig heeft om verder te komen. 

Heb jij nu behoefte aan actie in je zaak en rust in het hoofd? En wil jij ook veerkracht tonen in het ondernemerschap? Kijk dan eens of je erachter kunt komen waar ‘m dit precies in zit. Wij kunnen een Z11Scan van je bedrijf maken. 

Benieuwd of het iets voor je is? Plan dan een geheel vrijblijvend strategiegesprek met een van onze groeistrategen. 

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Gerald van Kollenburg

Opgegroeid in een mkb-gezin waar hij ervaarde dat fouten maken leerzaam is. En kennis en vaardigheden belangrijk zijn. Opleidingen: bedrijfseconomie, bedrijfskunde, geografie, makelaardij, Lean Six Sigma Black Belt en een Master Neuro Linguïstisch Programmeren. In zijn loopbaan talloze opleidingen gevolgd en zelf gedoceerd over leiderschap, organiseren, strategie en financiën. Steeds als doel om praktische mkb-ondernemers te ondersteunen met kennis, ervaring en vaardigheden.
Sinds 1999 is Gerald actief binnen het mkb. Methoden ontwikkeld voor gezonde groei van bedrijven zoals het COF-systeem en het Z11made Groeimodel. Maar hij is er zich terdege van bewust dat het gaat om mensen en niet om modellen. Intrinsieke drijfveren en unieke mkb-ers, dat maakt Nederland anders!

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.

Haal jij alles uit jouw leiderschap?

Ontvang onze complete checklist met 40 vragen en ontdek waar jij staat in je leiderschap.