Waarom is motiveren van medewerkers zo belangrijk?

Het belang van het motiveren van medewerkers

Het motiveren van medewerkers is soms nog wel eens een dingetje.

Het gaat goed met je zaak, je bedrijf groeit als kool. Dus heb je afgelopen jaar besloten om iedereen een financieel extraatje gegeven. Natuurlijk waren ze hier blij mee, maar de reactie van Frits en Carolien is bij je blijven hangen. Ze leken niet echt tevreden met dit gebaar. Met name Frits leek zelfs beledigd, hoe zei hij het ook alweer? “Lekker makkelijk om onze inspanning zo af te kopen”. Hij was vroeger altijd zo gedreven in zijn werk. Het lijkt wel of hij er geen zin meer in heeft. Je besluit morgen toch eens met hem gaan praten.

Waarom lijkt Frits niet gemotiveerd?

Je gaat in gesprek met Frits. “Frits, heb je even tijd?” Frits komt ietwat ongeïnteresseerd aangelopen. Nou moet je op je hoede zijn, zodat het niet weer gaat escaleren. “Frits, ik had het idee dat je wat beledigd leek toen je het extraatje kreeg. Heb ik dat goed gezien?” Frits loopt rood aan en begint een waterval van frustraties te uiten. 

Hij is na al die jaren het werk steeds meer met tegenzin gaan doen. Al die veranderingen in het bedrijf maken dat hij steeds minder zijn ei kwijt kan. Vroeger werd hem van alles gevraagd en nu hoeft hij alleen gewoon te doen wat er afgesproken is. Hij merkt dat hij zich niet meer gemotiveerd voelt om naar het werk te komen, de uitdaging is weg.

“Als ik het goed begrijp Frits, mis je de uitdagingen die je vroeger had toen alles nog niet zo goed geregeld was. Zullen we eens samen gaan kijken welke nieuwe uitdagingen we kunnen vinden waar je mee aan de slag kan gaan?” 

Frits kijkt je recht aan, zijn ogen beginnen te stralen.

Wat heeft Frits weer kunnen motiveren?

Heb jij zoiets ook wel eens op je werkvloer meegemaakt? Ik, Rob (groeistrateeg bij Z11made) trof deze situatie aan toen ik aan de slag ging bij een klant. Frits en de ondernemer zijn samen gaan kijken wat Frits zo aan trok in de oude invulling van zijn werk. Hij had toen veel meer mogelijkheden om zijn werk zelfstandig in te kunnen vullen. Door de nieuwe werkprocessen is die vrijheid weggevallen. 

Autonomie

De ondernemer en de werknemer hebben daar samen nieuwe afspraken over gemaakt; binnen overeengekomen kaders is aangegeven wat de ondernemer van Frits verwacht als prestatie. Hoe Frits dit verder invult mag hij zelf bepalen. Als de juiste resultaten maar op tijd gehaald worden.

Het gevolg van deze autonomie is dat Frits nu veel creatiever is geworden in de uitvoering van zijn werk. Hij is steeds op zoek naar andere manieren om zijn werk nog beter uit te voeren. Als je hem nu in de ogen kijkt zie je het vuur weer branden! Hij is niet alleen een vakman geworden maar weet ook hoe hij de anderen enthousiast kan maken.

Een mooie wending

Omdat hij zo gemotiveerd aan de slag is heeft de ondernemer Frits laatst gevraagd of hij de leiding over het team wil overnemen, dan krijgt hij meteen een loonsverhoging als dank. Tot zijn verbazing gaf Frits als reactie: “Dankjewel voor deze eer. Die loonsverhoging is wel leuk, maar de waardering die ik krijg is voor mij goud waard!!”

Lees ook: Hoe kan ik mijn personeel motiveren?

Waar gaat het om bij motiveren van medewerkers?

We denken vaak dat mensen komen werken voor het geld. Dit is natuurlijk voor een deel waar, maar de voldoening zit niet in de hoeveelheid geld. Als het draait om geld sturen we op kwaliteit, kosten en doorlooptijden. Dit zijn echter zaken waar de man of vrouw op de werkvloer minder feeling mee heeft, simpelweg omdat het dan gaat over het resultaat van iets. Datgene wat aan dit resultaat vooraf gaat is echter iets waar zij wel direct invloed op uit kunnen oefenen.

Het gaat dan over zaken die raken aan de persoon zelf; autonomie, bezieling, verbinding en vakmanschap. Dit soort zaken hebben alles te maken met het motiveren van medewerkers. Geef je deze aspecten positief aandacht dan heeft dat direct invloed op de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker. Dit verhoogt de motivatie omdat de betrokkene hier zelf invloed op uit kan oefenen. Het toont ook een vorm van waardering omdat er ruimte wordt gegeven voor een eigen invulling van de werkzaamheden vanuit een bepaald vertrouwen.

motiveren medewerkers


Als medewerkers vanuit een persoonlijke drijfveer hun werkzaamheden gaan uitvoeren kan het niet anders zijn dan dat kwaliteit, kosten en doorlooptijden eveneens positief worden beïnvloed. Zo heeft de eigen persoonlijke ontwikkeling direct invloed op het resultaat van het bedrijf.

Lees bijvoorbeeld ook eens de blog van NLGroeit: Een gezamenlijke groeimentaliteit? Laat werknemers participeren

Wat je helpt om de motivatie te vergroten:

 • Ga het gesprek aan met je medewerkers en leer hen ook op persoonlijk vlak kennen
 • Zie de (verborgen) talenten en probeer die in het werk terug te laten komen. Je kunt extra taken toebedelen zoals uitvoeren verbeteracties of coördinator bij afdelingsoverleg
 • Straal vertrouwen uit en daag de medewerker uit om stappen te zetten
 • Geef complimenten als dingen goed gaan, vier successen
 • Evalueer regelmatig zodat beide partijen weten of het goed gaat
 • Stel vragen i.p.v. direct met een oplossing komen
 • Blijf zelf het goede voorbeeld geven

Dit zorgt voor gedemotiveerd personeel:

 • Alleen maar aangeven als er iets niet goed gaat
 • Het zelf gaan doen als zaken niet opgepakt worden
 • Alleen “de sterspelers” in dit proces betrekken
 • Geen duidelijke grenzen stellen in de zelfstandigheid

Wil je zelf actief aan de slag om je personeel beter te motiveren? Neem dan deel aan onze Masterclass op 3 februari 2022. Reserveer je plek voor 15:00u of 19:30u.

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Rob Mrofcynski

Na 12 jaar ondernemerschap merkte ik dat ik niet meer echt vooruit kwam…
Ik was de ondernemersachtbaan beu en miste inspiratie en uitdagingen om mezelf verder te ontwikkelen, terwijl ik dat juist als levensdoel zie.

Gelukkig kwam Z11made op mijn pad en kon ik mij daar als partner aansluiten. Zo werd ik gemotiveerd om nieuwe uitdagingen aan te gaan en mijn grenzen te verleggen. Ik ging weer groeien!

Ik zie dit ook bij andere ondernemers; ze werken keihard om de dag door te komen en missen steeds meer de voldoening van het ondernemerschap. Ze kunnen dit oplossen door kritisch naar zichzelf te leren kijken en gaan zien wat ze anders kunnen doen. Zich kwetsbaar opstellen door respectvol uitgedaagd te worden, dat is de sleutel naar nieuwe successen. Als jij zelf groeit, groeit je onderneming met je mee!!

Ondernemers die ik geholpen heb lachen weer, hebben plezier in hun werk omdat ze met minder inspanning meer omzet mogelijk maken.
Wanneer wil jij je laten uitdagen om met minder inspanning verder vooruit komen?

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.