Het belang van het motiveren van medewerkers
Het motiveren van medewerkers is soms nog wel eens een dingetje.
Het gaat goed met je zaak, de groeistrategie werkt, je bedrijf groeit als kool. Dus heb je afgelopen jaar besloten om iedereen een financieel extraatje gegeven. Natuurlijk waren ze hier blij mee, maar de reactie van Frits en Carolien is bij je blijven hangen. Ze leken niet echt tevreden met dit gebaar. Met name Frits leek zelfs beledigd, hoe zei hij het ook alweer? “Lekker makkelijk om onze inspanning zo af te kopen”. Hij was vroeger altijd zo gedreven in zijn werk. Het lijkt wel of hij er geen zin meer in heeft. Je besluit morgen toch eens met hem gaan praten.
Waarom lijkt Frits niet gemotiveerd?
“Frits, heb je even tijd?” Frits komt ietwat ongeïnteresseerd aangelopen. Nou moet je op je hoede zijn, zodat het niet weer gaat escaleren. “Frits, ik had het idee dat je wat beledigd leek toen je het extraatje kreeg. Heb ik dat goed gezien?” Frits loopt rood aan en begint een waterval van frustraties te uiten.
Hij is na al die jaren het werk steeds meer met tegenzin gaan doen. Al die veranderingen in het bedrijf maken dat hij steeds minder zijn ei kwijt kan. Vroeger werd hem van alles gevraagd en nu hoeft hij alleen gewoon te doen wat er afgesproken is. Hij merkt dat hij zich niet meer gemotiveerd voelt om naar het werk te komen, de uitdaging is weg.
“Als ik het goed begrijp Frits, mis je de uitdagingen die je vroeger had toen alles nog niet zo goed geregeld was. Zullen we samen eens kijken welke nieuwe uitdagingen we kunnen vinden waar je mee aan de slag kan gaan?”
Frits kijkt je recht aan, zijn ogen beginnen te stralen.
Wat heeft Frits weer kunnen motiveren?
Heb jij zoiets ook wel eens op de werkvloer meegemaakt? Ik, Rob (groeistrateeg bij Z11made) trof deze situatie aan toen ik aan de slag ging bij een klant. Frits en de ondernemer zijn samen gaan kijken wat Frits zo aantrok in de oude invulling van zijn werk. Hij had toen veel meer mogelijkheden om zijn werk zelfstandig in te kunnen vullen. Door de nieuwe bedrijfsprocessen is die vrijheid weggevallen.
Autonomie
De ondernemer en de werknemer hebben samen nieuwe afspraken gemaakt; binnen overeengekomen kaders is aangegeven wat de ondernemer van Frits verwacht als prestatie. Hoe Frits dit verder invult mag hij zelf bepalen. Als de juiste resultaten maar op tijd gehaald worden.
Het gevolg van deze autonomie is dat Frits nu veel creatiever is geworden in de uitvoering van zijn werk. Hij is steeds op zoek naar andere manieren om zijn werk nog beter uit te voeren. Als je hem nu in de ogen kijkt zie je het vuur weer branden! Hij is niet alleen vakman maar weet ook hoe hij de anderen enthousiast kan maken.
Een mooie wending
Omdat hij zo gemotiveerd aan de slag is, heeft de ondernemer Frits laatst gevraagd of hij de leiding van het team wil overnemen, dan krijgt hij meteen een loonsverhoging als dank. Tot zijn verbazing gaf Frits als reactie: “Dankjewel voor deze eer. Die loonsverhoging is wel leuk, maar de waardering die ik krijg is voor mij goud waard!!”
Lees ook: Hoe kan ik mijn personeel motiveren?
Waar gaat het om bij motiveren van medewerkers?
We denken vaak dat mensen komen werken voor het geld. Dit is natuurlijk voor een deel waar, maar de voldoening zit niet in de hoeveelheid geld. Als het draait om geld sturen we op kwaliteit, kosten en doorlooptijden. Dit zijn echter zaken waar de man of vrouw op de werkvloer minder feeling mee heeft, simpelweg omdat het dan gaat over het resultaat van iets. Datgene wat aan dit resultaat voorafgaat, is echter iets waar zij wel direct invloed op uit kunnen oefenen.
Het gaat dan over zaken die raken aan de persoon zelf; autonomie, bezieling, verbinding en vakmanschap. Dit soort zaken hebben alles te maken met het motiveren van medewerkers. Geef je deze aspecten aandacht dan heeft dat direct invloed op de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker. Dit verhoogt de motivatie omdat de betrokkene hier zelf invloed op uit kan oefenen. Het toont ook een vorm van waardering omdat er ruimte wordt gegeven voor een eigen invulling van de werkzaamheden vanuit een bepaald vertrouwen.
Als medewerkers vanuit een persoonlijke drijfveer hun werkzaamheden gaan uitvoeren kan het niet anders zijn dan dat kwaliteit, kosten en doorlooptijden eveneens positief worden beïnvloed. Zo heeft persoonlijke ontwikkeling direct invloed op het resultaat van het bedrijf.
Lees bijvoorbeeld ook eens de blog van NLGroeit: Een gezamenlijke groeimentaliteit? Laat werknemers participeren
Wat je helpt om de motivatie te vergroten:
- Ga het gesprek aan met je medewerkers en leer hen ook op persoonlijk vlak kennen;
- Zie de (verborgen) talenten en probeer die in het werk terug te laten komen. Je kunt extra taken toebedelen zoals uitvoeren verbeteracties of coördinator bij afdelingsoverleg;
- Straal vertrouwen uit en daag de medewerker uit om stappen te zetten;
- Geef complimenten als dingen goed gaan, vier successen;
- Evalueer regelmatig zodat beide partijen weten of het goed gaat;
- Stel vragen i.p.v. direct met een oplossing komen;
- Blijf zelf het goede voorbeeld geven.
Dit zorgt voor gedemotiveerd personeel:
- Alleen maar aangeven als er iets niet goed gaat;
- Het zelf gaan doen als zaken niet opgepakt worden;
- Alleen “de sterspelers” in dit proces betrekken;
- Geen duidelijke grenzen stellen in de zelfstandigheid.
Wil je zelf aan de slag om je personeel beter te motiveren? Neem gerust contact op met ons. Als bedrijfsadviseur hebben we vaker met dit bijltje gehakt en die ervaring delen we graag met je.