Waarom twijfelen om bedrijfsadvies te vragen?
Je hebt zorgen, het maalt in je hoofd en toch zoek je geen hulp. Wat is dat toch met die ondernemers? Ik denk dat het juist met het ondernemerschap te maken heeft. Zich sterker dan anderen willen bewijzen. De overtuiging hebben de situatie beter in handen te houden. Minder terughoudend zijn in het nemen van risico's.
Dit maakt dat hij zelf een oplossing moet vinden. Je hebt immers ooit de keus gemaakt om zelfstandig inkomen te realiseren. En zelfstandig betekent dat je het dus zelf op moet lossen als er problemen zijn. Herkenbaar?
Externe hulp vragen doe je pas als het zelf niet lukt. Het gevoel alsof je gefaald hebt. De keerzijde van trots. Het is je niet gelukt en daar heb je mee te dealen. Dit maakt je onzeker en dat bevordert het maken van de juiste keuzes ook niet echt. Zo kom je al gauw in een neerwaartse spiraal en zoek je “afleiding” in nog harder werken in de zaak.
Aarzel niet, vraag om hulp
Dit is wat ik vaak hoor als ik ondernemers spreek die uiteindelijk wel de hulp van Z11made hebben ingeschakeld. Ze voelen zich ongemakkelijk omdat ze er zelf niet uitkomen. Deze persoonlijke drempel kan heel hoog zijn. Het zelfvertrouwen heeft een deuk opgelopen, wat het eerste contact aftastend maakt. Vertrouw je diegene aan de andere kant van de tafel voldoende om je eigen ziel en zaligheid op tafel te leggen? Het gebeurt meer dan eens dat na een eerste kennismaking, misschien volgt nog een tweede gesprek, er lange tijd radiostilte is.
Lees ook eens een persoonlijk verhaal van een klant van ons die onze hulp inschakelde: ''Werken aan het bedrijf, niet in het bedrijf...''
De ondernemer is gaan inzien dat hij door de Z11made-partner geholpen kan worden, maar dat hij dan zelf ook aan de slag zal moeten gaan. Hij heeft te horen gekregen dat zijn bedrijf een afspiegeling van hemzelf is. Dat is confronterend. Hier moet hij de tijd voor nemen, wat vaak weer eindigt in het uitstellen van de hulpvraag. Totdat er plotseling iets onverwachts gebeurt. De zorgen stapelen zich weer op en de onrust neemt toe. Dit blijkt in de praktijk het moment te zijn om door te pakken. Dan maar de confrontatie met jezelf aan gaan.
De kracht van hulp; waarom moet je niet twijfelen om hulp te vragen?
Als de hulp is ingeroepen, komt de ondernemer erachter dat hij het allemaal nog niet zo verkeerd deed. Groeipijn in een bedrijf is geen teken van onkunde of gebrek aan talent van de ondernemer. Maar juist een signaal van het tegendeel: zij die het goed doen, ervaren de problemen het sterkst!
De problemen zijn niet ontstaan door zijn fouten, maar zijn bedrijf is groter geworden en dient anders georganiseerd te worden. Hij gaat nieuwe dingen leren die nog onbekend waren. Vervolgens blijkt dat de ondernemer tijdens het hulptraject van Z11made nog steeds zelf zijn keuzes moet maken.
Het grote verschil is dat hij dit nu niet alleen hoeft te doen; de partner van Z11made stelt de juiste vragen, accepteert geen oppervlakkige antwoorden en houdt regelmatig de spiegel voor. Mocht dit nodig zijn, dan kunnen wij helpen met de praktische invulling van de uit te werken oplossing.
Onafhankelijk bedrijfsadvies
De ervaring leert dat de ondernemers blij zijn met deze hulp, vooral omdat ze zelf aan het roer blijven staan. Ze groeien als persoon en daarmee kan het bedrijf ook weer gaan groeien. Deze persoonlijke ontwikkeling en de gevolgen hiervan binnen het bedrijf, zorgen voor rust en maakt het inschakelen van hulp de volgende keer een stuk makkelijker. Er hoeven geen drempels meer genomen te worden waarmee onnodige tijd wordt verspild.
Test jouw leiderschap met deze checklist
Bereik meer resultaten in je bedrijf en meer rust in je hoofd met effectief leiderschap. Waar kun jij je leiderschap verder versterken?
Kijk ook eens naar andere interessante artikelen hieronder in onze kennisbank.