Wat heb je nodig om een goede leider te zijn?

Wat heb je nodig om een goede leider te zijn?

Het antwoord hierop is net zo kort als logisch. Maar het is allesbehalve eenvoudig en duidelijk.

Een goede leider zijn - dit heb je nodig

Dat is kort, toch? Ook wel logisch, want je vraagt het antwoord waarschijnlijk voor jezelf.

Je wilt een goede leider zijn, maar hebt wellicht geen benul van wat dat is, wat dat inhoudt en hoe je weet of je het bent, toch?

Nou, bij het tonen van leiderschap wordt het antwoord ook al wat lastiger en dus niet eenvoudig. En het is misschien nu zelfs al onduidelijk, maar ik ga je helpen.

Managen, manager of leider zijn, leiderschap tonen is ook best leuk, maar soms nog niet zo makkelijk. Daarom is er ook zoveel over geschreven.

Een goede leider zijn. Wat is dat nou eigenlijk?

Wanneer ben je een goede leider/ manager?

Zoals ik al begon. Ben vooral jezelf als je zaken wilt managen.

Leidinggeven is al moeilijk genoeg en als je dan ook nog een rol moet spelen en jezelf niet mag zijn, wordt het wel heel ingewikkeld.

Zeker voor ondernemers geldt dat de mensen die bij je zijn komen werken, ook voor jou gekomen zijn. Dus ze vinden je wel oké, tenzij je niet jezelf bent!

Wees jezelf

Als je net begint met leidinggeven of managen ga je dan vooral niet verdiepen in wat voor leiderschapsstijlen en -vormen er allemaal zijn en wat mogelijk bij jou gaat passen. Mijn advies is: ga gewoon jezelf zijn! Ben open en eerlijk richting je mensen en vraag ze om jou te helpen. Vraag ze wat zij van jou als leidinggevende/manager verwachten. Ze gaan je helpen bij het managen en ze begrijpen drommels goed, dat het voor jou ook af en toe moeilijk is.

Laat los

Vraag je af: wie doet het werk? Wat is daar voor nodig? Wie moet dat regelen?

Een (groot) deel zullen ze zelf gaan regelen. Laat dat gewoon gebeuren. Probeer je er zo min mogelijk mee te bemoeien, tenzij er echt grenzen worden overschreden. Deze autonomie en zelfbeschikking is voor je medewerkers super belangrijk. Ze worden daardoor gemotiveerd en daarmee steeds waardevoller voor je organisatie. In de praktijk blijkt dat dit loslaten voor veel ondernemers nog wel een dingetje is. Maar ga het doen. Beoordeel achteraf of je het kunt accepteren. Zo ja, houden zo en anders zo minimaal mogelijk bijsturen. Dit goed managen, gaat je op termijn veel opleveren.

Accepteer fouten

Het grootste bezwaar hierbij is dat de ondernemer denkt dat hij het beter kan. En dat is vaak ook zo! Toch moet hij/zij leren accepteren dat het ook op een andere manier prima kan en dat de klant daar tevreden mee is. Lukt dat namelijk niet, ga dan niet met personeel werken. Want managen of een goede leider of manager zijn betekent juist dat je dingen aan anderen kunt overlaten, dat je fouten accepteert (mits niet te vaak dezelfde) en dat je bijstuurt door bewustwording, voordoen en oefenen. Daarmee toon je leiderschap.

Houd het klein

Enkele zaken komen uiteraard bij jou als manager of eigenaar te liggen. Niet alles is weg te managen. Ga dit dan regelen en stem af of het goed gaat. Oftewel: zijn de mensen blij met hoe jij managet, wordt de planning gehaald, is de klant tevreden en wordt er voldoende verdiend? En als dit niet zo is, wat zou er dan anders moeten? Bespreek dit met elkaar en luister vooral goed.

een goede leider luistert goed

Aldus, houd het klein en dicht bij jezelf. Stel je kwetsbaar op en vraag je mensen om je te helpen. Het is niet erg om te laten merken dat je het af en toe ook moeilijk of lastig vindt. Ben wel duidelijk in wat je wil. En dat klinkt eenvoudig, maar daar gaat het in de praktijk nog vaak mis.

Wat kenmerkt een goede leider?


Een goede leider zijn - hier komt het op neer

Een goede leider heeft een aantal kenmerken. Wij willen jou graag helpen om erachter te komen of je al op de goede weg bent of juist niet. Daarom hebben wij een lijstje opgesteld met 11 punten waaraan een goede leider moet voldoen. 

Benieuwd naar het lijstje? Deze vind je in het artikel ''Waarom ben je een goede leider?''

Wij schrijven en delen regelmatig artikelen en blogs om ondernemers verder te helpen met persoonlijke en zakelijke groei. Zit je nu écht met een dringende vraag? Dan mag je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij helpen je graag! 

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Gerald van Kollenburg

Opgegroeid in een mkb-gezin waar hij ervaarde dat fouten maken leerzaam is. En kennis en vaardigheden belangrijk zijn. Opleidingen: bedrijfseconomie, bedrijfskunde, geografie, makelaardij, Lean Six Sigma Black Belt en een Master Neuro Linguïstisch Programmeren. In zijn loopbaan talloze opleidingen gevolgd en zelf gedoceerd over leiderschap, organiseren, strategie en financiën. Steeds als doel om praktische mkb-ondernemers te ondersteunen met kennis, ervaring en vaardigheden.
Sinds 1999 is Gerald actief binnen het mkb. Methoden ontwikkeld voor gezonde groei van bedrijven zoals het COF-systeem en het Z11made Groeimodel. Maar hij is er zich terdege van bewust dat het gaat om mensen en niet om modellen. Intrinsieke drijfveren en unieke mkb-ers, dat maakt Nederland anders!

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.