In 2019 ging het tijdens de jaarwisseling helemaal mis in Scheveningen vanwege het vreugdevuur dat extreem heftig brandde. Hele straten werden bedreigd door rondvliegende vonken waarna de politiek heftig reageerde. De burgemeester moest zelfs opstappen omdat er niet goed was gehandeld in het voortraject. Strekking van dit verhaal: niet handelen tegen beter weten in…
In je eigen gelijk geloven
Tegen beter weten in de waarheid niet onder ogen willen zien kan nare gevolgen hebben. Juist deze structurele ontkenning maakt je zo kwetsbaar als ondernemer. Je gaat zelfs steeds meer in je eigen gelijk geloven waardoor tegenargumenten buiten kunnen worden gehouden. Vergelijk het maar met een kind dat snoep uit de trommel heeft gepakt. Moeder wordt boos en het kind ontkent steeds heftiger. Op een gegeven moment gaat het echt geloven dat het niks heeft gepakt. Hiermee worden de consequenties immers handelbaar, er is tenslotte niks aan de hand dus heb je niets meer te vrezen…
Structureel meegroeien
Ik stel regelmatig ondernemers de vraag wat ze doen aan het structureel meegroeien met hun eigen organisatie. De reactie is in de regel dat men alles volledig beheerst en onder controle heeft vanwege een degelijk ondernemingsplan. Het gaat immers goed met het bedrijf, dus wat kan er gebeuren? De ondernemer geeft aan dat hij hiermee leiderschap toont en alle initiatieven zelf in de hand houdt.
Bewust omgaan met verschijnselen van groei
Maar gaat hij ook BEWUST om met de verschijnselen van deze groei? BEWUST betekent dat je de dingen niet doet omdat je ze nou eenmaal zo doet. BEWUST betekent dat je weet waar je zwakke punten liggen, weet waar verbeteringen gehaald kunnen worden, weet wat er geoptimaliseerd kan worden, maar vooral: weten waarom je er niks mee doet!!! Want daar gaat het vaak fout.
We weten het allemaal wel, maar wat gaan we er werkelijk mee doen? Zijn deze zaken ook opgenomen in het ondernemersplan? De oplossing vinden en uitvoeren gaat verder dan alleen maar weten waar de gaten vallen.
Snoeptrommel
Persoonlijk leiderschap is hier cruciaal; weet de ondernemer wat zijn of haar zwakke plekken zijn, waar de kennis ontbreekt en is er het lef om dit te onderkennen en de juiste hulp te zoeken? Praktisch leidinggeven heeft als valkuil dat je blijft hangen in zaken als: “Er is nu geen tijd voor verbeteracties.” “De organisatie is er nog niet aan toe.” “We moeten eerst weer wat meer geld verdienen.” Allemaal redenen (ontkenningen?) om het nog maar even uit bij het oude te houden. Het lijkt op een verkapte vorm van dat kind met die snoeptrommel. Als we maar goede redenen hebben om niet met de billen bloot te gaan zal het allemaal wel mee vallen.
Argument
De burgemeester van Den Haag had het argument dat de vreugdevuren onrust in het centrum konden voorkomen. Ingrijpen op het strand zou deze onrust weer terug kunnen brengen, dus niks ondernemen was het beste. Als we dat maar blijven geloven valt het allemaal wel mee.
Zeker nu de economie wat roeriger lijkt te gaan worden, zou je jezelf kritisch kunnen afvragen wat je kunt verbeteren om een volgende tegenslag ook het hoofd te kunnen bieden. De gebeurtenissen in Australië en Noord-Afrika laten weer zien dat de economie gevoelig is voor zaken waar we minder invloed op hebben. Nou wil ik geen angst zaaien, verre van dat.
Maar stel jezelf eens eerlijk de vraag:
Wat doe ik BEWUST aan het faciliteren van de groei van mijn bedrijf? Ben ik in staat met mijn persoonlijk en zakelijk leiderschap tegenslagen hierin op te vangen?
Wat ga ik er aan doen om het (nog beter) op orde te krijgen zodat een mogelijke onrust wordt voorkomen?
Test jouw leiderschap met deze checklist
Bereik meer resultaten in je bedrijf en meer rust in je hoofd met effectief leiderschap. Waar kun jij je leiderschap verder versterken?