Niet om wat ik presteer, maar om wie ik ben voor hen. Als je dit niet weet en uiteraard wel een partner en/of kinderen hebt, zou ik dat maar eerst eens vragen. Benadruk daarbij dat je niet het gewenste antwoord wil horen, maar hetgeen ze echt van binnenuit voelen en vinden. Hoe eerlijker het antwoord – ook al is dit niet hetgeen je graag wilt horen – hoe beter je weet waar je aan toe bent en dan kun je er ook aan werken.
Alleen al het feit dat je dit nu leest, betekent dat je er in geïnteresseerd bent en dat de uitkomst hiervan wellicht toch minder bekend bij je is dan dat je wellicht hoopte.
Deze bewustwording is cruciaal bij deze vraag, want daarmee open je de mogelijkheid om het te gaan bespreken en de informatie te verkrijgen. Als je de informatie hebt, kun je er ook iets mee gaan doen.
Ga in gesprek
Mijn ervaring is dat beide partners het eigenlijk diep van binnen allemaal al wel weten hoe het zit en voelt. Er wordt alleen nooit over gesproken. Het is te druk. De ondernemer heeft wel wat meer aan zijn hoofd dan dit gedoe. Dat snappen alle partijen, maar de kuil wordt wel steeds dieper en op enig moment kom je er niet meer uit.
Ook dit is onderdeel van het werk van een vertrouwenspersoon. Uiteraard niet het privé gebeuren ansich of dat het een therapeut is, maar wel om zaken bespreekbaar te maken en werk en privé weer beter te gaan scheiden. Het werk moet dan ook vaak anders worden ingericht voor de ondernemer zelf, maar ook voor (een deel van) het personeel.
Ook hier geldt: Werken is pas leuk, als het leuk is. Dat betekent dat het privé ook leuk moet zijn. Hoe flauw het ook klinkt, maar je kinderen halen maar één keer hun A-diploma met zwemmen en ook al stelt het niet veel voor, je wilt er toch bij zijn, althans ik had het voor geen goud willen missen. In het volgende artikel lees je meer over hoe werk en privé gescheiden blijven.