Wat zijn executieve functies?

april

21

minuten

Wat zijn executieve functies?

Executieve functies zijn kort gezegd: ‘vaardigheden die mensen nodig hebben om taken uit te voeren’.

We onderscheiden twee categorieën binnen de executieve functies:

  1. functies gericht op doelen
  2. functies gericht op gedrag

Breng de executieve functies van je bedrijf in kaart

Dit geeft je inzicht in welke executieve functies er STERK zijn binnen je bedrijf en welke minder goed ontwikkeld zijn. Uiteraard is het belangrijk dat de uitkomst volledig afhankelijk is van de juistheid van invullen van de vragen. Hoe opener en eerlijker je dit doet/kan doen, des te waardevoller is de uitkomst voor jou. Je kunt het ook als team doen, dan weet je waar je hulp kunt geven of kunt halen.

Wat kun je met de uitkomst?

  1. De STERKE functies moet je inzetten, daar bent je namelijk van nature goed in;
  2. De ZWAKKE functies kun je verbeteren als je wilt, maar ook organiseren dat anderen het voor je corrigeren/doen.

Bewustwording is een belangrijk aspect om verder te kunnen, blijkt uit de praktijk.

Controlefuncties van de hersenen

Onder executieve functies (EF) worden de hogere controlefuncties van de hersenen verstaan. EF zijn lastig eenduidig te definiëren. Dit komt doordat zij meerdere verschillende deelfuncties omvatten. Executieve functies worden wel vergeleken met de taken van een ondernemer van een groot bedrijf. De ondernemer moet allereerst in staat zijn om een algemene strategie te volgen om het bedrijf te leiden. 

Dit kan bijvoorbeeld inhouden: het verhogen van de productie, klanten tevreden stemmen, een goed personeelsbeleid voeren, enzovoort. Ten tweede moet hij relevante nieuwe informatie kunnen benutten om zijn plannen of strategie eventueel te wijzigen of bij te stellen; hij moet zich kortom flexibel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties.

Van de andere kant moet hij ook op de rem kunnen trappen als blijkt dat acties ongewenste gevolgen kunnen hebben.

Ten derde moet hij in staat zijn meerdere taken gelijktijdig uit te voeren, en weten aan welke taken hij eventueel prioriteit moet geven. Ten slotte moet de ondernemer ook over sociale vaardigheden beschikken, en zijn bedrijf naar buiten toe goed kunnen vertegenwoordigen. (Wikipedia.nl)

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Gerald van Kollenburg

Opgegroeid in een mkb-gezin waar hij ervaarde dat fouten maken leerzaam is. En kennis en vaardigheden belangrijk zijn. Opleidingen: bedrijfseconomie, bedrijfskunde, geografie, makelaardij, Lean Six Sigma Black Belt en een Master Neuro Linguïstisch Programmeren. In zijn loopbaan talloze opleidingen gevolgd en zelf gedoceerd over leiderschap, organiseren, strategie en financiën. Steeds als doel om praktische mkb-ondernemers te ondersteunen met kennis, ervaring en vaardigheden.
Sinds 1999 is Gerald actief binnen het mkb. Methoden ontwikkeld voor gezonde groei van bedrijven zoals het COF-systeem en het Z11made Groeimodel. Maar hij is er zich terdege van bewust dat het gaat om mensen en niet om modellen. Intrinsieke drijfveren en unieke mkb-ers, dat maakt Nederland anders!

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.