Grijzelaar aan tafel!

2020-12-01

door Z11made // in Achtergrond

minuten

Verkiezingen

Als ik dit zit te schrijven, hebben we als Nederland de verkiezingen en de eerste mislukte formatiepoging achter de rug. Maar daar heeft deze blog niets mee te maken, of toch wel? Als ik het commentaar van enkele politici op TV zit te kijken, valt mij weer eens op dat het alleen maar gaat om tegenstellingen vergroten. Daarmee wordt elke oplossing van een ander afgeserveerd en lijkt het wel of er niets mogelijk is en alles fout gaat. Moeten deze dames en heren straks constructief met elkaar gaan samenwerken?

Here is George

Het is alweer een aantal jaren geleden dat ik een week mee mocht doen aan een programma geleid door de schrijver van het boek “Hostage at the table” van George Kohlrieser. Hij is al lang professor aan IMD maar heeft een aantal jaren als onderhandelaar bij gijzelingen gewerkt. Zelf ook meerdere malen gegijzeld geweest omdat hij in de onderhandeling de plek van andere gijzelaars overnam. Wat hij in die jaren heeft geleerd, past hij nu toe op andere situaties.

De gijzeling

Met “gijzelaar aan tafel” bedoelt hij dat mensen zich laten gijzelen door eigen gedachten en ervaringen of door (al dan niet terecht verwacht) gedrag van anderen. Veel mogelijkheden verdwijnen daarmee al van tafel omdat ze simpelweg buitengesloten worden. Feitelijk een politiek debat in je hoofd. Niets menselijks is ons vreemd dus dit gebeurt bij het grootste gedeelte van de wereldbevolking en ja, ondanks het boek en de ervaring met George ook nog wel eens bij mij. Maar! moet ik er meteen bij zeggen, het feit dat je je hiervan bewust bent, geeft de mogelijkheid voor een andere aanpak. En dat kun je positief gebruiken.

Jij bent de baas

Om te beginnen het grote voordeel van dit alles is dat dit debat in je eigen hoofd plaatsvindt. Dat is lekker gemakkelijk want er is maar één eigenaar van dit hoofd en dat ben jezelf. De keerzijde is dat je alleen jezelf de schuld kan geven als het niet lukt 😉

Wat ik geleerd heb van George en regelmatig toepas op mijzelf zijn de volgende inzichten:

  • Je hebt altijd een keuze. Je vindt de gevolgen misschien niet leuk maar er is altijd een alternatief. Zet de alternatieven op een rijtje en zie de consequenties onder ogen. Dit geeft overzicht en richting;
  • Jij kiest waar je op focust en waar je op focust bepaalt hoe je de wereld ziet. Negatief of positief. You are in charge;
  • Je kunt nu meteen stoppen met negatief denken, het is immers je eigen hoofd.

Ik weet het klinkt simpel en eigenlijk is het dat ook. Het moeilijke is voor jezelf toegeven dat jij de oorzaak bent van negativisme. Dat vergt moed.

En weer die politiek

Dit alles nog eens overdenkende bij het politieke gekrakeel gaf mij dit weer een beetje hoop. Deze principes kunnen ook gelden voor politici. Na de formatie zetten ze de knop om en gaan bekijken welke alternatieven er zijn, maken ze keuzes, stoppen ze met negatief denken (het merendeel tenminste) en focussen op een positieve toekomst voor Nederland.

Wil je meer weten over hoe je goede keuzes kunt maken? Neem dan contact op met de coaches van Z11made via de contactpagina.

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Z11made

Actie in je zaak, rust in het hoofd.
Onze bewezen Zelfmade (Z11made)-formule biedt praktische handvatten om snel groeiende mkb-bedrijven adequaat te ondersteunen.

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.