Leiderschap; zijn er dingen die moeilijker zijn dan dat?

2021-12-01

door Z11made // in Achtergrond

minuten

Leiding geven, iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Maar zijn er dingen die moeilijker zijn dan leiderschap? Ik geef je in mijn blog een aantal tips.

Hoe je leiding geeft aan een organisatie…

Vaak wordt dit geassocieerd met directief. Meestal is dat ook zo als startende leidinggevende in een kleine organisatie. Toch worden er bij een groeiend bedrijf vaak nog andere kwaliteiten verwacht van een leidinggevende en zul je moeten kunnen wisselen tussen verschillende leiderschapsstijlen.

Heb je veel jonge mensen in dienst met weinig ervaring, dan kan het heel goed zijn dat je gewoon ouderwets directief leiding geeft. “Zo moet het en niet anders”, maar als je mensen met meer ervaring in dienst hebt en mensen die een hoger opleidingsniveau hebben, dan zal alleen maar directief leidinggeven niet werken. In dit geval zul je echt dingen anders moeten aanpakken.

Af en toe vragen hoe het gaat, is heel belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Je kunt niet van mensen verwachten dat ze allemaal altijd op tijd komen als je zelf altijd te laat bent. Of tegen iedereen zeggen dat je het licht moet uitdoen, als je het zelf niet doet, om maar een paar simpele voorbeeld te noemen.

Toch vereist de situatie wel eens dingen die nu direct moeten worden aangepakt en opgelost. Dat moet je kunnen dicteren en kun je gewoon directief zijn. Discussies mogen dan later een andere moment worden gevoerd.

Situationeel leidinggeven als de situatie het vraagt, is van en blijft van belang. Naderhand kun je uitleggen waarom je zo hebt geacteerd en zal de waardering en erkenning volgen. Het klinkt toch allemaal zo makkelijk in theorie… De praktijk is vaak weerbarstiger. Je kunt er veel doen met uitleggen waarom je doet zoals je doet., Daarnaast is het oefenen en ervaring opdoen met verschillende situaties en de vereiste reactie daarop.

Wij, als collega’s bij Z11made, kunnen je helpen met groeien in je leidinggevende rol en het beter worden in leidinggeven. We leren je situaties te herkennen en je eigen valkuilen te ontlopen. Neem contact op via onze website voor een vrijblijvend gesprek.

 

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Z11made

Actie in je zaak, rust in het hoofd.
Onze bewezen Zelfmade (Z11made)-formule biedt praktische handvatten om snel groeiende mkb-bedrijven adequaat te ondersteunen.

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.