Ondernemen is soms één grote dropping…

april

13

minuten


Plotseling was er een enorm kabaal, de lichten gingen aan en ik klapte met mijn hoofd tegen een stoel die langs mijn luchtbed stond.

Ik probeerde zo snel mogelijk uit de slaapzak te klimmen en te kijken wat er gaande was. Wie maakte dat lawaai, waarom die felle lampen. Ik keek op mijn horloge.

Het was half 3 midden in de nacht.

Jouw foto levert geld op

Je dient wel je angsten te overzien?

Daar stond ik dan, met nog ongeveer 15 andere kinderen midden in een onbekend bos. We lieten onze ogen wennen aan de donkere bosomgeving. Het was koud.

Trilden we nu van de kou of was het toch de spanning? Langzaam kregen we wat contouren in beeld. Er was geen maan en nauwelijks sterren aan de hemel. Daardoor leek het nog donkerder dan normaal in het bos. Waar waren we? Waar moesten we heen?

Wie de angst ziet, ziet de mogelijkheden.

Je herkent dit vast wel, want wie heeft er vroeger geen dropping gehad. En hoe leuk was dat? Nou voor sommigen heel leuk! Maar er zijn er ook bij die er nog steeds met buikpijn aan terugdenken. Een goede vriend van mij bijvoorbeeld. Hij kan alleen al bij het idee al niet meer slapen. Bang om ’s nachts wakker te worden gemaakt en gedropt te worden.

Jouw bedrijf is een grote bon voor resultaat

Hoe kan jij het resultaat sturen?

Als ondernemer sta je er vaak alleen voor! Dat is een feit. Als je het namelijk goed doet voor de een, kan het zomaar zijn dat de ander staat te mopperen. Én waar sta je zelf nog? Sta je nog wel vooraan in de rij, of sluit je tegenwoordig de geledingen? Kortom waar sta je? Waar ben je? Hoe donker is het bos en waar moet je heen? Elke ondernemer van enige betekenis herkent dit en kan daar feilloos de voorbeelden bij opnoemen is mij wel gebleken. En hoeveel herkenning ik zelf haal uit deze voorbeelden! Het is pijnlijk om te constateren, maar ook ik zelf sta meer dan geregeld midden in het bos, niet wetend waar ik naar toe moet.

Jouw foto en jouw resultaat?

Voor bijna alles is een oplossing en gelukkig ook hiervoor. Noem het een navigatie voor ondernemers in het donker. Wij noemen het “de positie Z11ie”. Z11ie (lees: selfie), omdat het een foto maakt van je bedrijf op dit moment. Oftewel: waar sta je nu in het bos. Want als je weet waar je staat, kun je bepalen waar je gaat! Zo werkt een navigatiesysteem, toch?! Met zo’n  positie Z11ie kan ik voor jou, maar ook voor mezelf goed vastleggen waar ik sta. Om vervolgens te kijken waar ik naar toe wil gaan. Juist omdat ik weet hoe pijnlijk het kan zijn om de weg niet te weten. Om verdwaald te zijn als een kleine jongen in het bos bij een dropping. 

Daarom zet ik me in om ondernemers hierbij snel en effectief te helpen, want een nachtje extra in het bos wil toch niemand!

Test jouw leiderschap met deze checklist

Bereik meer resultaten in je bedrijf en meer rust in je hoofd met effectief leiderschap. Waar kun jij je leiderschap verder versterken? 

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Gerald van Kollenburg

Opgegroeid in een mkb-gezin waar hij ervaarde dat fouten maken leerzaam is. En kennis en vaardigheden belangrijk zijn. Opleidingen: bedrijfseconomie, bedrijfskunde, geografie, makelaardij, Lean Six Sigma Black Belt en een Master Neuro Linguïstisch Programmeren. In zijn loopbaan talloze opleidingen gevolgd en zelf gedoceerd over leiderschap, organiseren, strategie en financiën. Steeds als doel om praktische mkb-ondernemers te ondersteunen met kennis, ervaring en vaardigheden.
Sinds 1999 is Gerald actief binnen het mkb. Methoden ontwikkeld voor gezonde groei van bedrijven zoals het COF-systeem en het Z11made Groeimodel. Maar hij is er zich terdege van bewust dat het gaat om mensen en niet om modellen. Intrinsieke drijfveren en unieke mkb-ers, dat maakt Nederland anders!

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.

Haal jij alles uit jouw leiderschap?

Ontvang onze complete checklist met 40 vragen en ontdek waar jij staat in je leiderschap.