Aan de gang na de leergang! Hoe dan?

juli

14

door Z11made // in Blogs

minuten

Na dag 3 van onze leergang vertrekken de ondernemers altijd enthousiast naar huis met een eigen plan. Maar, wat gebeurt er daarna? Hoe nu verder?

We bespraken het de afgelopen maand met twee groepen ondernemers bestaand uit 17 ondernemers. De ondernemers merkten dat ze dit toch wat lastig vonden. Om die reden vroegen zij ons om een terugkom moment te organiseren. Graag natuurlijk! Ook wij zijn benieuwd wat de deelnemers daadwerkelijk realiseren van hun plan. Dit terugkom moment was vorige maand; zo’n 7 maanden na dag 3 van de leergang.

Wat bleek?
Veel was blijven hangen, maar om het plan om te zetten in concrete acties bleek lang niet altijd even eenvoudig.

Hoe dit kwam?
De ondernemers schetsen de volgende realiteit;

“Je zit snel weer in de waan van de dag”
Iedere ondernemer zal het herkennen: Als iemand aan je vraagt hoe het gaat, is je antwoord bijna altijd “Ja, goed. Druk hè!” En goed is dat zeker. Maar dit zorgt er wel voor dat je snel weer terugvalt in oude gewoontes en door de waan van de dag is het makkelijk om je plan (deels) uit het oog te verliezen.

“Je hebt met jezelf geen beoordelingsgesprek”
Als MKB-ondernemer sta je er vaak toch alleen voor:
•    Niemand spreekt met jou of je jouw doelen hebt behaald;
•    Niemand reflecteert op je functioneren.

Hier hebben ondernemers wel behoefte aan.

“Het is lastig om de balans tussen zakelijk en privé goed te houden”
Hoe zorg je ervoor dat je niet constant bezig bent met je werk? Dat je ook aan de allerbelangrijkste dingen in het leven, zoals familie en vrienden, tijd besteed.
Veel deelnemers van onze leergang concludeerden dat zij hier nog zoekenden in zijn en hierbij een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

“Wie ben ik? En waar wil ik naartoe?”
De ondernemers die wij spraken gaven aan dat ze het lastig vinden om focus te blijven houden op hun doelen. Een ondernemingsplan inclusief doelen moet je continu bijstellen. Ze zoeken een sparringsmaatje om deze zaken te kunnen bespreken.

Herkenbaar?
Wij vonden het erg prettig om de realiteit na dag 3 met de ondernemers te bespreken. Het plan is immers middel en geen doel. De door de ondernemer geformuleerde doelen realiseren, daar gaat het om! Ook fijn om -wederom- vast te stellen dat ondernemers elkaar kunnen helpen door samen in gesprek te gaan.

Zijn dit ook dingen waar jij tegenaan loopt? Je kan altijd contact opnemen met ons!

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Z11made

Actie in je zaak, rust in het hoofd.
Onze bewezen Zelfmade (Z11made)-formule biedt praktische handvatten om snel groeiende mkb-bedrijven adequaat te ondersteunen.

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.