Een functionerend bedrijf zonder ondernemer, kan dat?

mei

31

door Z11made // in FAQ

minuten

In het begin hangt alles binnen het bedrijf af van de ondernemer. De vraag is in hoeverre jij in staat bent om meer áán je bedrijf te werken dan in je bedrijf. Lukt dit niet? Dan is de kans groot dat het bedrijf om de ondernemer heen draait en dus niet zonder de ondernemer zelf kan functioneren. Met andere woorden: er is werk aan de winkel. Gelukkig is het mogelijk om dit wel te realiseren en dit begint bij de ondernemer zelf. De ondernemer moet het besef krijgen dat loslaten soms ook nuttig en effectief kan zijn. In het begin is dit eng, maar alles heeft een begin nodig.

Een functionerend bedrijf zonder ondernemer

In welke mate een bedrijf zonder ondernemer moet kunnen functioneren is vaak een keuze, maar met behoorlijke consequenties. De keuze maken lukt meestal wel, maar het dragen van de consequenties van die keuze lukt zeker niet altijd. Hiervoor zijn goede begeleiding, een goed betrouwbare spiegel, een stok achter de deur en voor sommigen een schop onder de kont van essentieel belang.

Als jij hier als ondernemer op doelt, begin dan vooral met na te denken hoe jij dit het liefste voor je ziet als alles mogelijk zou zijn. Maak voor jezelf een ideaalbeeld. Concessies doen kan altijd nog, maar concessies doen die niet nodig zijn, is zonde. Ga het gesprek aan met je vertrouwenspersoon en ga vervolgens kijken naar de dingen die wel allemaal mogelijk zijn. Zeker als je op termijn je bedrijf wilt gaan verkopen is aan te raden hier tijdig mee te starten. Over denken in mogelijkheden lees je meer in de blog: ''Ondernemen is soms een grote dropping.''

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Z11made

Actie in je zaak, rust in het hoofd.
Onze bewezen Zelfmade (Z11made)-formule biedt praktische handvatten om snel groeiende mkb-bedrijven adequaat te ondersteunen.

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.