Ben ik tevreden over de balans tussen werk en privé?

mei

31

door Z11made // in FAQ

minuten

Oorzaak verstoring werk- en privé balans:

Zeker voor ondernemers die hard groeien en tegen een groeigrens gaan aanlopen is dit een logisch verklaarbare reden, waarom er een onbalans ontstaat tussen werk en privé.

Omdat de druk op het werk toeneemt vanwege de groei is het voor de ondernemer onvermijdelijk om alle gaten die gaan ontstaan, dicht te willen lopen. Veelal wordt dit ervaren als “corvee” en dus niet het leukste werk. Al deze gaten die vallen zijn ook vaak niet de dingen waarom de ondernemer destijds de zaak is begonnen. Zijn humeur gaat er onder lijden en daarmee ook zijn privéleven.

Risico en gevolg

Naast dat de ondernemer wat prikkelbaarder kan worden, gaat hij ook steeds vroeger beginnen en is hij steeds later thuis, om al die gaten per dag dicht te lopen.

Het zal niet verwonderlijk zijn dat dit niet gaat lukken. Daardoor weet het personeel vaak niet wat er dient te gebeuren, dingen zijn er niet, instructies ontbreken, opdracht is onduidelijk, klant zegt iets anders.

Er is geen tijd voor overleg, uitleg en navraag meer. Het personeel wordt ontevreden en vaak daardoor de ondernemer ook. Dit komt niet ten goede aan de sfeer in het bedrijf.

Uiteraard merken klanten dit ook. Naast de sfeer, wordt de telefoon niet meer opgenomen, er wordt niet teruggebeld, de kwaliteit loopt terug, de leverafspraken worden niet nagekomen enzovoort.

Grote kans dat het personeel dat goed is, elders werk gaat zoeken en dat de klanten uit onvrede ook om zich heen gaan kijken.

Als iemand niet meer thuis komt omdat hij het te druk heeft en als hij dan thuiskomt vooral wil slapen en humeurig is, is dat niet de beste basis voor een goed privéleven.

Verandering of oplossing

Er is werk aan de winkel. De kans dat jij hier als ondernemer alleen uit gaat komen is zeer klein. De omgeving van de ondernemer is cruciaal in een dergelijke fase.

Kan deze omgeving de ondernemer bereiken en laten inzien dat het zo niet langer kan en dat er hulp nodig is? Als dat lukt is het ook erg belangrijk dat de goede hulp komt.

Test jouw leiderschap met deze checklist

Bereik meer resultaten in je bedrijf en meer rust in je hoofd met effectief leiderschap. Waar kun jij je leiderschap verder versterken? 

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Z11made

Actie in je zaak, rust in het hoofd.
Onze bewezen Zelfmade (Z11made)-formule biedt praktische handvatten om snel groeiende mkb-bedrijven adequaat te ondersteunen.

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.

Haal jij alles uit jouw leiderschap?

Ontvang onze complete checklist met 40 vragen en ontdek waar jij staat in je leiderschap.