Groei van je bedrijf door ict

november

18

door Z11made // in Blogs

minuten

Dilemma's

Het eerste dilemma duikt al op. Namelijk 30% van de ondernemers houdt zich niet bezig met ICT in het bedrijf. 34% heeft geen langere termijn visie op wat ICT voor zijn/haar bedrijf kan betekenen. Ervan uitgaande dat hier overlap in zit, vind ca. 50% van de ondernemers ICT maar een lastig onderwerp. Die zullen deze blog niet lezen terwijl ze dit wel zouden moeten. Met ICT bedoel ik niet zorgen dat de computers blijven draaien maar innovatie richting je klanten door te automatiseren.

Het via ICT afhandelen van processen zal de komende jaren in heel snel tempo toenemen (schattingen zijn van de huidige 50% naar 75% in enkele jaren). Om met je bedrijf te groeien heb je eigenlijk geen keus dan ICT een prominente plek in je bedrijf te geven. Hier komt het tweede dilemma. Het heeft me nooit geïnteresseerd dus ik heb er geen verstand van. Hoe pak ik die innovatie dan op?

Je zou er slecht van slapen als je dit aan het lezen bent. Je moet als ondernemer leiderschap gaan tonen op het gebied van ICT en innovatie maar je hebt geen idee hoe. Daarom zal ik enkele ontwikkelingen die een prominente rol gaan spelen in de groei van je bedrijf en innovatie de revue laten passeren.

Ontwikkelingen

Robotic Process Automation (RPA). Met RPA bouw je een virtuele robot op je bestaande automatisering. Met de virtuele robot boots je het handmatige proces na. Heel handig om snel routinematige processen te automatiseren. Daardoor meer tijd voor innovatie en groei van je bedrijf.

Datamining. Is het slim combineren van gegevens die je hebt (of nog gaat ophalen) om hiervan te leren en te innoveren, je klanttevredenheid te verhogen of bijvoorbeeld kosten te besparen.

Power BI**. Nu ben ik eigenlijk reclame aan het maken voor een groot software bedrijf maar dit is een heel handige tool om het inzicht in de groei van je bedrijf visueel te maken in dashboards. Zo kun je je als ondernemer je leiderschap laten zien door te sturen op heldere informatie.

Heb je als ondernemer te weinig zin of tijd om dit op te pakken maar vind je het wel essentieel voor de groei van je bedrijf de volgende tips:

1) Toon leiderschap gericht op innovatie en ICT en maak het onderwerp belangrijk in je bedrijf en geef je medewerkers de ruimte om zaken op te pakken;
2) Beleg ICT bij iemand die daar voor de groei van je bedrijf op strategisch niveau over mee kan en mag denken en geef haar/hem ruim baan om zaken op te pakken;
3) Je kunt interim management met verstand van zaken inschakelen.

Wil je meer weten over het onderwerp of over de mogelijkheid van interim management dan kun je altijd contact opnemen met Z11made, www.Z11-made.nl of mail naar joop@Z11-made.nl

Auteur: Joop Sprenger

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Z11made

Actie in je zaak, rust in het hoofd.
Onze bewezen Zelfmade (Z11made)-formule biedt praktische handvatten om snel groeiende mkb-bedrijven adequaat te ondersteunen.

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.