Voor wie ben ik het voorbeeld in mijn bedrijf en waarom?

2022-10-01

door Z11made // in Achtergrond

minuten

Veel ondernemers realiseren zich onvoldoende dat het personeel met bewondering naar hen opkijkt. Voor het personeel is de ondernemer vaak het voorbeeld binnen het bedrijf. Dit is een van de redenen waarom een deel van het personeel zaken wil kopiëren van de ondernemer. Hierdoor hebben zij zekerheid dat hetgeen dat ze doen goed is en in de smaak valt bij de werkgever. Enerzijds kan dit het vermijden van fouten (angst) zijn of anderzijds het verkrijgen van complimenten (aandacht).

Verschillende types

Oudere werknemers tonen doorgaans minder kopieergedrag, omdat zij vinden dat ze het zelf moeten kunnen. Zij hebben te maken met een vorm van trots of ego. Vaak maken deze oudere werknemers door hun ervaring dit ook waar en dwingen wederzijds respect af met de ondernemer. Als ondernemer kun je deze medewerkers inzetten om over bepaalde zaken te klankborden. Wanneer dit onterecht is en de medewerker presteert niet naar behoren, dan bestaat de kans dat dit tot ergernis en wrijving leidt. Hierdoor komt de relatie tussen de ondernemer en de werknemer onder spanning te staan. De sfeer in het bedrijf zal hieronder leiden. Snel en vakkundig ingrijpen is dan raadzaam.

De betweters in een organisatie

Vaak heb je ook te maken met betweters in een organisatie. Dit zijn mensen die goed zijn in het werk wat ze doen, maar dit gebruiken om ongewenst gedrag te vertonen. Meestal gebeurt dit achterbaks. Andere medewerkers ervaren daar behoorlijk (psychisch) last van. Desondanks zijn deze medewerker tóch van waarde voor de ondernemer, omdat hij/zij niet zonder deze vakkennis kan. Echter, helaas is het tegendeel meestal waar.

Wanneer deze raddraaiers uit de organisatie geplaatst worden zie je de omgeving opleven en is het gebrek aan vakkennis veelal ondergeschikt. Wanneer jij als ondernemer deze betweters de hand boven het hoofd blijft houden zal je voor andere medewerkers niet meer het goede voorbeeld zijn. Je bent dan een incapabele leider.

Vertrouwenspersoon

Om dit goed in beeld te brengen en daarop ook op de juiste wijze te acteren is het raadzaam om dit met de hulp van een vertrouwenspersoon te doen. Over leiderschap lees je meer in onze blog: “Leiderschap; zijn er dingen die moeilijker zijn dan dat?’’ 

Als jij als ondernemer wilt weten waar jij ten opzichte van jouw personeel staat, raden wij jou aan om een Z11Scan te doen. 

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Z11made

Actie in je zaak, rust in het hoofd.
Onze bewezen Zelfmade (Z11made)-formule biedt praktische handvatten om snel groeiende mkb-bedrijven adequaat te ondersteunen.

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.