Hoe ontdek je een groeigrens?

Afvlakkende groei

Bij Z11made zien we dat veel ondernemers vastlopen, waardoor de groei afvlakt. Ze hebben onrust in hun bedrijf of in hun hoofd. Deze ondernemers hebben gebrek aan tijd, overzicht en rust. Zij lopen tegen een groeigrens aan. Ze moeten hun bedrijfsvoering anders organiseren, maar proberen op de oude manier de gaten dicht te lopen.

Ondernemers die bij Z11made (Zelfmade) klant zijn, weten dat méér van hetzelfde doen en nóg harder werken niet altijd leidt tot meer groei van je bedrijf. Hun klanten of medewerkers hadden te maken met lange levertijden, te veel fouten of te hoge werkdruk. De balans werk-privé was voor de ondernemers persoonlijk niet meer in evenwicht.
Om verder te groeien moesten zij het bedrijf anders organiseren. Dit noemen we een groeigrens.

Het betekent dat je als ondernemer het overzicht kwijt raakt en er signalen in en buiten je bedrijf zijn die om actie vragen.

Z11made is dagelijks bezig met het helpen van bedrijven die een turn-around nodig hebben. Deze turn-around is cruciaal bij het bereiken van de groeigrens van je bedrijf.

Groeien en groeigrenzen

Als bedrijven groeien dan loopt de ondernemer op een gegeven moment tegen groeigrenzen aan.

Groeigrenzen betekenen dat je met meer van hetzelfde niet goed verder kunt groeien.

Dat uit zich vaak in een toename van de werkdruk, een toename van fouten, kwaliteit die vermindert, langere levertijden etc. Als je niet oppast kom je in een negatieve spiraal terecht. Om verder te groeien zal de organisatie anders moeten gaan werken en wellicht anders ingericht moeten worden. Vaak betekent dit ook dat de ondernemer anders leiding moet gaan geven en anders moet gaan sturen.

Hoe ontdek je een groeigrens in je onderneming?

  • Je kunt je klantbeloften niet meer nakomen;
  • Je hebt ontevreden personeel, er is groter verloop of zelfs uitval van personeel;
  • Je wordt regelmatig verrast en niet altijd positief;
  • De sfeer in je organisatie neemt af;
  • Je hebt meer hoofdpijn dan voorheen;
  • Je hebt geen overzicht meer;
  • Privé en zakelijk zijn niet meer in balans;
  • Er komen continu vragen op je af: over meer duidelijkheid, meer leiding, meer proces: kortom, meer organisatie!


Welke groeigrenzen ken jij binnen je bedrijf?

Groeigrenzen - Weten waar je staat om te bepalen waar je gaat


Analyse van je groeigrenzen

Met onze Z11Scan brengen wij in beeld hoe je deze zaken hebt georganiseerd. Ook analyseren we op welk niveau je organisatie zich bevindt ten opzichte van een grote groep bedrijven die al in kaart zijn gebracht.

Op basis daarvan maken we een analyse van je resultaten. Je krijgt inzicht in hoeverre je bedrijf een lerende organisatie is, je eventueel klaar bent voor een volgende stap en wat je dan moet doen, om met je bedrijf verder te kunnen groeien. 

Wij sluiten af met concrete aanbevelingen voor elk stuurgebied. Aanbevelingen kun je in vervolgprojecten zelf of met onze hulp oppakken. 

Dit geeft weer rust in je hoofd, en dat biedt ruimte. Ruimte die zich vertaald in onder ander arbeidsvreugde, innovatie (vernieuwing), liquiditeit en/of groei.

Arbeidsvreugde, innovatie, liquiditeit en groei is de opmaat naar rendement.

Wat zijn jouw groeigrenzen? Wat laat jij liggen?

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Z11made

Actie in je zaak, rust in het hoofd.
Onze bewezen Zelfmade (Z11made)-formule biedt praktische handvatten om snel groeiende mkb-bedrijven adequaat te ondersteunen.

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.