Je personeel is de basis voor een verantwoorde groei

januari

4

minuten

Samen met het personeel verantwoord groeien

Het personeel en een verantwoorde groei van jouw bedrijf. Twee dingen die onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn.

Je hebt iets moois opgestart. Iets wat écht van jou alleen is en wat jij zelf gedaan hebt. Je bent enorm gegroeid, maar je dreigt tegen het punt aan te lopen dat de groei van jouw bedrijf én misschien ook van wel jezelf begint af te vlakken. Dit is iets waar iedere (te) snel groeiende ondernemer tegenaan zal lopen.

Maar, vergis je niet. Tussen groeien en verantwoord groeien zit een groot verschil. Je kunt in een korte periode heel hard groeien, maar vaak gaat de afdaling veel sneller dan je waarschijnlijk zal denken. En dit wil je absoluut niet. Zorg ervoor dat je het juiste personeel aanneemt om verantwoord verder te groeien. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.

De kern van het bedrijf en een verantwoorde groei

De kern van jouw bedrijf bestaat uit de verbinding tussen het bedrijfsdoel en de juiste mensen. Alles draait om een goede uitschreven missie, visie, kernwaarden en competenties. Voor structuur, overzicht en rust is het van belang dat deze tot aan de wortels van de organisatie verzonken zitten. Alles en iedereen binnen het bedrijf moet bekend zijn met deze vier pijlers. Zorg dus dat al het personeel hiervan op de hoogte is, zodat jullie samen voor dat ultieme doel kunnen gaan.

Creëer een bedrijfscultuur

Het is belangrijk dat iedereen binnen het bedrijf weet wat de kernwaarden zijn. Deze waarden vormen de onderneming. Ze geven aan waar de onderneming voor staat en wat de onderneming wil uitstralen. Deze waarden beschrijven tevens het gewenste gedrag en de gewenste (werk)sfeer binnen de onderneming. De cultuur binnen het bedrijf laat zien hoe de dagelijkse gang van zaken gaat. De directie van de onderneming moeten de kernwaarden iedere keer blijven benadrukken en beslissingen nemen die in lijn liggen met deze kernwaarden. Op deze manier creëer je een echte cultuur die uniek is binnen ieder bedrijf.

Geef je personeel vertrouwen

Als je een duidelijke bedrijfscultuur creëert kun je als ondernemer dingen loslaten en de verantwoording bij het personeel leggen. Simpelweg omdat de missie, visie, kernwaarden en competenties van iedereen bij elkaar bekend zijn. Iedereen binnen de organisatie weet waarom ze iets doen, waarvoor ze iets doen, hoe ze iets doen en wat ze moeten kunnen om bij te dragen aan het grotere geheel. Hierdoor ontstaat er een werksfeer waarin iedereen zich prettig voelt, omdat het bekend is wat het personeel aan elkaar heeft. Er ontstaat een hecht team, waarin iedereen voor hetzelfde doel gaat.

Doelen stellen is key

Als jij als ondernemer je personeel verantwoordelijk maakt voor bepaalde zaken, zorg er dan voor dat ze weten waarvoor ze verantwoordelijk zijn. Ga met de verantwoordelijke personen om tafel en maak bespreek wat je van ze verwacht en wat het doel is van alle werkzaamheden die ze verrichten. Hierdoor voelt het personeel zich betrokken bij de organisatie en dit geeft hen het gevoel dat ze serieus genomen worden. Stel één groot doel en verdeel dit in subdoelen. Wanneer je een doel behaald, vier je dit samen. Dit zorgt weer voor een goede sfeer en rust op de werkvloer.

Leren, voor een verantwoorde groei

We zijn allemaal mensen, ook ondernemers. En ieder mens kan iets leren en zal zichzelf moeten blijven ontwikkelen om te groeien en beter te worden. Als jij als ondernemer verantwoord wil groeien, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je zelf blijft ontwikkelen en jouw personeel ook. Je bent namelijk nooit te oud om te leren. Blijf jezelf en je team steeds weer uitdagen en trainen om nieuwe dingen te leren. Pas deze toe in je werk en je zult zien dat dit zijn vruchten afwerpt.

Als je het personeel traint en zorgt dat ze zichzelf ook steeds weer willen ontwikkelen dan behaal je je gestelde doelen ook sneller. Het is immers makkelijker om personeel te behouden, dan nieuw personeel te vinden. Het personeel is namelijk het belangrijkste kapitaal van jouw onderneming en de basis voor een verantwoorde groei.

Groei jij samen met jouw personeel verantwoord verder? Wij helpen ondernemers met het behouden van grip op de groei van hun bedrijf, en ook op het personeel. Herkende jij jezelf in bovenstaand artikel? 

Test jouw leiderschap met deze checklist

Bereik meer resultaten in je bedrijf en meer rust in je hoofd met effectief leiderschap. Waar kun jij je leiderschap verder versterken? 

Op woensdag 22 juni geef ik samen met mijn compagnon, Gerald van Kollenburg, een online masterclass: Zo krijg je gemotiveerde medewerkers. Meer informatie ontvangen over de online masterclass of alvast aanmelden doe je door te klikken op deze link. 

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Z11made

Actie in je zaak, rust in het hoofd.
Onze bewezen Zelfmade (Z11made)-formule biedt praktische handvatten om snel groeiende mkb-bedrijven adequaat te ondersteunen.

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.