Mijn bedrijf groeit (te) snel – maak deze 3 fouten niet…

juli

6

minuten

Help... mijn bedrijf groeit te snel! 

Hard groeien is natuurlijk heel fijn, maar soms groeit je bedrijf zo snel dat je het zelf amper kan bijhouden.

Je wilt rust, maar je moet en gaat steeds harder werken. Uren maken is geen issue meer en van een privéleven blijft maar weinig over.

Mijn bedrijf groeit te snel! Hoe krijg ik het een en ander weer in grip? Hoe krijg ik rust en succes? Oftewel: hoe houd ik de groei van mijn bedrijf bij?

In dit artikel geven we je de 3 grootste fouten én de 3 grootste succesfactoren van ondernemers die een snelle groei van hun bedrijf ervaren.

Mijn bedrijf groeit te snel


3 belangrijkste fouten bij snelle groei van je bedrijf 

Dit zijn de 3 belangrijkste fouten die je kunt maken als ondernemer als je bedrijf te snel groeit. 

1. Mijn bedrijf groeit te snel. Ik ga nog harder werken

Als je het tempo niet meer bij kunt houden, heeft het geen zin om nog harder te gaan werken. Het is belangrijk om slimmer te gaan werken en zaken anders te gaan organiseren. In plaats van jezelf nog meer storten in de problematiek van alle dag, neem je afstand en bewandel je een andere koers.

En dan kom je met twee zaken in aanraking die enorm lastig zijn:

1. Kiezen

Weten wat je wilt en dus ook kunnen loslaten wat je niet meer wilt. Als je niet kiest, blijf je alle ballen in de lucht houden en werk je steeds harder.

2. Veranderen

Een verandering in het bedrijf begint bij directie/management en is bijzonder lastig, want je hele omgeving wil je weer graag in het “oude karrespoor” duwen/houden.

Test jouw leiderschap met deze checklist

Bereik meer resultaten in je bedrijf en meer rust in je hoofd met effectief leiderschap. Waar kun jij je leiderschap verder versterken? 

2. Mijn bedrijf groeit te snel, maar iemand anders lost het wel op

  • Ik huur wel een organisatiebureau in;
  • Ik vraag wel aan mijn accountant om te helpen;
  • Ik ken nog wel een bedrijvenadviseur.

Allemaal goede vakmensen wellicht, maar zij kunnen jouw keuzes niet maken en jouw verandering niet uitvoeren, dat moet je zelf doen. Blijf dus Z11made! Doe het zelf. Daar komen we later in dit artikel nog op terug.

3. Mijn bedrijf groeit te snel, maar ik denk dat de tijd het wel gaat oplossen

Stilstaan is achteruit gaan. Dit geldt zeker voor je bedrijf. Je omgeving accepteert geen stilstand.

Je personeel wil fijn werken en duidelijkheid.  Duurt dat te lang? Dan gaat je personeel ergens anders kijken.

Leveranciers willen tijd krijgen om zaken goed te maken of leveren. Gaat het te vaak fout, dan gaan je leveranciers andere afnemers zoeken. 

Klanten willen kwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Gaat dit te vaak fout? Dan gaan je klanten ergens anders kijken.

En voor je het weet slaat de snelle groei van je bedrijf om in een daling. Dit is in de regel moeilijk te keren.

Mijn bedrijf groeit te snel - de grootste fouten
Even doorpraten? Drink gerust eens een kopje koffie met ons.

3 grootste succesfactoren bij snelle groei van je bedrijf

Dit zijn de 3 belangrijkste succesfactoren van ondernemers die van snelle groei naar verantwoorde groei zijn gegaan en nu actie in de zaak en rust in het hoofd ervaren.

1. Leren van eerdere ervaringen

Vele duizenden bedrijven zijn je inmiddels voorgegaan met een snelle groei. Velen hebben de groeistuip overleefd en groeiden verder. Anderen zijn de pijn nooit te boven gekomen en zijn verdwenen. En een deel probeert hier tussen te overleven. Het grote voordeel voor jou als ondernemer is dat de ervaringen van deze bedrijven bekend zijn. En dat ook bekend is, waarom het ene bedrijf kon doorgroeien en het andere bedrijf haar activiteiten heeft moeten staken.

Belangrijkste learnings en ervaringen:
  • Het doorgroeien ligt grotendeels aan jezelf als ondernemer. Jij bent zelf in staat om verder te groeien.
  • Het lukt je bijna niet alleen. De grootste slagingskans heb je met een partij die gespecialiseerd is in deze groeipijnen. De goede huisarts doet ook niet alles zelf en weet op tijd de specialist in te schakelen.
  • Alleen jijzelf kan, samen met je team, de verandering realiseren. De wil en motivatie moet van jou komen, de weg hoe en de middelen waarmee kan de specialist voor je aandragen.

2. Specialisten inhuren

Hierboven gaven we al aan dat de snelle groei van je bedrijf in goede banen leiden specialistenwerk is. Het komt namelijk zeer nauw. Je zit in een snelle groei met je bedrijf en je wilt deze groei vasthouden. Toch moet de organisatie volledig anders worden ingericht. Snelheid, nauwkeurigheid en een soepele overgang zijn hierbij zeer gewenst. Ervaring hebben is dus belangrijk en dat krijg je alleen maar van DOEN, DOEN, DOEN!

Specialisten doen het elke dag weer en kunnen je snel en vakkundig over een groeistuip heen brengen. De kosten per uur zijn vaak wat hoger, maar het aantal uren is bijna altijd geringer, uitgaande van de passende kwaliteit na oplevering.

Advies en ervaring bij groeipijnen is specialistenwerk. Laat je dus helpen in het traject, zodat je snel kunt doorgroeien met je bedrijf.

3. Rust in het bedrijf en in je hoofd creëren 

Actie in de zaak en rust in het hoofd. Dat is een van de grootste succesfactoren bij het realiseren van gezonde groei.

Het is een belofte van Z11made die wij in de praktijk brengen bij ondernemers. Wij horen dit ook terug van deze ondernemers. Dit is wat zij willen. Een leuk bedrijf met een fantastische sfeer, waar iedereen die ermee te maken heeft een goed gevoel bij heeft. Een bedrijf dat bedrijfseconomisch en sociaal goed draait. Hieronder twee ondernemers die hun ervaringen met Z11made vertellen.

Mijn bedrijf groeit te snel
Gaby

Bij Z11made mag je je kwetsbaar opstellen. Ook als ondernemer mag je leren; het is oké en niet stom als je niet alles weet. Als je groeit, doe je heel veel al wel goed! Door Z11made zie ik in met welke (kleine) aanpassingen ik nog grote slagen kon maken. Zo struikel je niet, maar ga je vooruit. Wat een waardevol traject.

Frank

Wij hebben geweldig samengewerkt met Z11made. Mijn vrouw Susan en ik hebben nu overzicht en rust. We hebben eindelijk weer eens het gevoel dat we ons werk af hebben. Dat is lang geleden! En ondanks dat hebben we de omzet verdrievoudigd. Én we zijn weer eens samen gaan varen, voor het eerst na zoveel jaren hard werken!


Wat doe jij als je bedrijf te snel groeit?

Zoals je hierboven leest, ervaren de ondernemers die wij hielpen veel actie (lees: een snelle groei van het bedrijf) maar ook rust in ieders hoofd. 

De verhoudingen zijn goed, inclusief de balans en de verhouding zakelijk en privé. 

Dit gunnen wij jou ook. Wil je met ons doorpraten? Drink je een kopje koffie met ons?

Even doorpraten? Drink gerust eens een kopje koffie met ons.

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Wilbert Moorman

In 2016 ben ik vol overtuiging in een avontuur gestapt. Nog één keer de schouders er onder, alles uit m’n leven halen wat erin zit!
Ik raakte gefascineerd door mkb-ondernemers die worstelden met de vraag: hoe houd ik de groei van mijn bedrijf bij? Ik besloot deze ondernemers te gaan helpen door ze te spiegelen en uitdagende vragen te stellen.
Zelf heb ik ook een paar keer in mijn leven geworsteld met groeipijn. Ik weet dus hoe het voelt, maar ik heb ervaren hoe je dat ongemak in je voordeel kunt ombuigen.
Bij Z11made leveren we jou ‘een uurtje per dag extra’ waardoor ondernemers met voldoening de volgende, succesvolle stap kunnen zetten in hun leven. Eén van onze klanten met een watersportwebshop gaf het treffend aan: “We groeiden zo hard, dat we helemaal geen tijd meer hadden voor onze passie, zélf varen. Daar hebben we nu, na de samenwerking met Z11made, eindelijk weer de rust en de tijd voor.”
Wij helpen jou ook graag. Gaan we samen het avontuur aan of blijf je worstelen?

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.

Haal jij alles uit jouw leiderschap?

Ontvang onze complete checklist met 40 vragen en ontdek waar jij staat in je leiderschap.