Susan en Frank runnen al 13 jaar hun bedrijf Boottotaal. Ze zijn letterlijk vanuit de slaapkamer begonnen met het verkopen van zwemvesten op Marktplaats. Op een gegeven moment bleven ze maar groeien en groeien en hadden ze zelf steeds minder tot geen tijd meer om zelf te genieten op het water. Het leek geen hobby meer te zijn. Er bleven maar nieuwe klanten, leveranciers en producten binnenkomen. De verkoop steeg enorm en er was geen overzicht meer in de organisatie. Privé en zakelijk dreigden uit elkaar te drijven en collega’s vroegen om meer duidelijkheid en meer leiding.

Dit was voor Susan en Frank het moment dat ze door de bomen het bos niet meer zagen. Ze zaten in een spagaat en probeerden alle ballen maar in de lucht te houden. Alles groeide boven hun hoofd en de behoefte naar hulp en begeleiding nam in grote mate toe.

Uiteindelijk kwamen ze terecht bij een masterclass van Z11made. De groeistrategen van Z11made helpen namelijk groeiende bedrijven die in de knel komen te zitten. Het heeft wel nog enige tijd geduurd, voordat ze de stap durfden te maken om met Z11made in zee te gaan.

‘’Je wil het allemaal zo goed mogelijk doen om alles in het gareel te houden’’. Het bedrijf gaat als een speer en je wil alleen maar meer en meer. Op een gegeven moment moet je toch dingen kunnen gaan loslaten, zodat je tijd krijgt om over dingen na te denken die er echt toe doen.

Werken aan het bedrijf

Susan en Frank zijn met Z11made in zee gegaan, omdat Z11made de pijnpunten van Boottotaal heel goed wisten te benoemen. ‘’Het is fijn dat zij niet per se een oplossing aandragen, maar jou laten inzien wat goed is voor jou en je bedrijf’’. Ze hebben geleerd aan hun bedrijf te werken in plaats van in hun bedrijf. Ze hebben nu ook de rust om nieuwe dingen te ontwikkelen en dingen beter te organiseren en te regelen.

Z11plan  - bolletje wol

Bolletje wol

Het bolletje wol was voor Susan en Frank heel pakkend. ‘’Is het gewoon één draaibeweging van al die wol die maar door elkaar gedraaid zit dan op een gegeven moment?’’ Het bedrijf was zo gegroeid dat alles geordend moest worden en dat ze zichzelf de spiegel voor moesten houden. Ze hebben door het traject met Z11made meer tijd en rust gekregen. Susan heeft bijvoorbeeld weer tijd om ’s ochtends de kinderen op de fiets naar school te brengen. Dit heeft ze eerder nooit kunnen doen. Sinds lange tijd hebben Susan en Frank het gevoel dat hun werk weer eens af is

‘’We zijn van werken in ons bedrijf naar werken aan ons bedrijf gegaan. We hebben meer overzicht en rust en hebben nu weer tijd om zelf eens te gaan varen en leuke dingen met elkaar te doen en ondanks dat is de omzet verdrievoudigd!’’

Over de auteur
Z11made

Actie in je zaak, rust in het hoofd. Onze bewezen Zelfmade (Z11made)-formule biedt praktische handvatten om snel groeiende mkb-bedrijven adequaat te ondersteunen.

Meer lezen over dit onderwerp? 

Schrijf je in en mis geen enkel artikel 

Groei naar jouw ware potentieel als ondernemer

Schrijf je in voor onze mails over leiderschap en ontvang onze gratis checklist met 40 vragen die je laten ontdekken hoe jij meer bereikt in je ondernemerschap.