Wat zijn ondernemersvragen?

juli

12

minuten

Wat zijn ondernemersvragen?

Heb jij een ondernemersvraag? Met alle ondernemersvragen kunnen wij je helpen! 

Wat verstaan we onder ondernemersvragen? Dat zijn alle vragen die niet met je vak te maken hebben. We gaan ervan uit dat jij je vak verstaat en dat je weet waar je moet zijn als je daar vragen over hebt. De ondernemersvragen zijn de vragen die je hebt vanwege je onderneming.

Ondernemersvragen kun je in drie pijlers onderbrengen:  

  • Commerciële vragen  
  • Organisatorische vragen  
  • Financiëlejuridische vragen 

Kunnen wij al deze vragen beantwoorden? 

Nee, het gezegde luidt niet voor niets: "Een dwaas kan meer vragen stellen dan 10 wijzen kunnen beantwoorden. 

Wat gaan we dan wel doen, om jouw ondernemersvragen beantwoord te krijgen? 

Het beantwoorden van de vragen zitten in de vraag en in je bedrijf. 

Jij bent namelijk uniek in wat je doet. 

Dat is logisch, elk bedrijf is uniek. De uniciteit zit namelijk in de mensen. Zet twee bedrijven identiek neer, bouw het op met dezelfde machines, dezelfde omgeving, hetzelfde pand enz. Zet er andere mensen in en je hebt twee verschillende bedrijven. 

De mensen maken de uniciteit en de ondernemer is daarin de spil. 

Jouw visie, jouw kijk, jouw manier, jouw reden waarom je het bedrijf bent begonnen zijn uniek. 

Test jouw leiderschap met deze checklist

Bereik meer resultaten in je bedrijf en meer rust in je hoofd met effectief leiderschap. Waar kun jij je leiderschap verder versterken? 

Het is bepalend waarom je bedrijf, jouw bedrijf is en waarom het succesvol is. 

Het succes van jouw bedrijf wordt bepaald door hoe je er over denkt, waarom je het doet, wat je wilt bereiken, maar ook over welke keuzes je maakt. 

Hoe je dingen aanpakt en hoe je dingen in verband zet. 

Al deze dingen gaan in feite over ondernemersvragen. Hoe krijg je die nu beantwoord? 

Soms doe je dit snel overwogen. En dat is prima, bij kleine beslissingen. Maar soms moet het weloverwogen gebeuren. 

En dat is natuurlijk bij de meer complexere en belangrijkere vraagstukken. 

Lees ook eens: ''Wat zijn belangrijke vaardigheden van een ondernemer?''

Hoe lossen we deze ondernemersvragen op? 

Om deze vragen te kunnen oplossen, stellen wij de juiste vragen, helpen wij bij het maken van keuzes, onder andere door deze te toetsen en begeleiden we in het proces, om inhoud te geven aan het oplossen ervan. 

De vraag beantwoorden dient je uiteindelijk zelf te doen. Wij stellen de vragen om zover te komen, wij begeleiden het proces van besluitvorming en wij helpen bij het maken van de weloverwogen keuzes en toetsen deze. Het is jouw bedrijf en jij dient deze keuzes te maken. 

Het beantwoorden van de ondernemers vragen is dus eigenlijk een vraag aan jezelf. 

Alleen achter de juiste vraag te komen en de uitkomst te vinden, is lastig. 

Een ondernemer zei laatst nog tegen mij: "Maar dat probeer ik nu al bijna twee jaar om zelf de oplossing te vinden, over hoe het verder in de toekomst moet met mijn bedrijf. En ik heb het antwoord tot nu toe nog niet gevonden. Wat maakt nu, dat als ik dat met een externe doe, dat ik er wel uit kom?” 

Durf om externe hulp te vragen 

Enige externe hulp daarbij is welkom en die bieden wij op basis van ervaring, kennis en vaardigheden. Door deze kennis, vaardigheden en ervaringen goed in te zetten kunnen we jou de antwoorden laten vinden, de oplossing laten vinden, jouw mogelijkheden laten zien, jouw keuzes laten maken en deze toetsen, om jouw bedrijf, op jouw manier verder te kunnen bouwen. Dat is waar ondernemersvragen over gaan. 

Het beantwoorden van ondernemers vragen is dus persoons- en ondernemers- gebonden. 

Je dient het dus zelf te doen. Vandaar ook onze naam Z11made. Het gaat niet om ons, het gaat om jou. 

Wij geven dus daarom geen advies, maar stellen vragen, begeleiden het proces en toetsen je keuzes. Daarmee kun jij jouw oplossingen vinden en jouw ondernemersvragen het beste beantwoorden.  

Komt er altijd een oplossing? Bijna altijd! Altijd is te absoluut. 

Maar je komt wel verder, je gaat vooruit en je weet dat je de juiste keuzes maakt.

Lees ook eens: "Je kunt niet alles zelf oplossen: gebruik de talenten van anderen.'' 

Maak je ook wel eens verkeerde keuzes? 

Natuurlijk. Wij sturen daar niet in. Wij sturen niet in jouw keuzes, maar toetsen. Ben je ervan overtuigd dat je de juiste keuze hebt gemaakt en zijn wij daar nog niet zo van overtuigd, dan zullen we daar kort op zitten, kort meten en direct van feedback voorzien, mocht het toch anders lopen dan dat je vooraf gedacht had. Dat is om je te beschermen. 

Maar het kan ook de goede keuze zijn, want ook wij weten het vooraf niet. 

Dan zullen we het uiteraard aanmoedigen en daarmee doorgaan. 

Dat spel is erg belangrijk om de juiste weg samen te vinden. Ieder in zijn rol, dat houdt de kar op de weg. 

Want niemand weet vooraf hoe het moet. Was het maar zo simpel. Je zult dus dingen moeten uitproberen en je zult dus ook fouten maken. Fouten maken hoort bij leren. Leren zonder fouten maken kan niet. Je dient dus ook te accepteren dat er fouten worden gemaakt. 

Deze fouten leren het beste daar waar de pijn het hoogst is.  

Op zich is dat niet erg, maar het mag de bedrijfscontinuïteit natuurlijk nooit in gevaar brengen. 

Dat is wat wij bewaken en dat is waarom wij de vragen stellen over het proces over de keuzes en over de oplossingen die je ziet.  

“Ondernemer: Maar dat is nu juist het probleem, ik zie de oplossing op dit moment niet. Hoe gaan jullie met vragen stellen mij de oplossing wel laten vinden?”  

Het vinden van oplossingen die je zelf niet vindt, ligt dus buiten jouw gedachtenpaden. Een mens denkt in vaste patronen en juist deze doorbreken geeft nieuwe inzichten. En deze inzichten gaan je helpen in meer oplossingsrichtingen en op sommigen daarvan sla je als ondernemer aan. Dat bevalt je en daar ga je op verder denken.

Reis naar de onbewoonde wereld 

Wij brengen je het liefst op plekken waar je nog nooit geweest bent (geestelijk en soms ook fysiek). Dat inspireert en geeft oplossingen. Laat je meenemen naar een onbekende plek en geniet van de reis, want op de top ben je maar even.  

groeien bedrijf

Om dit werk goed te kunnen doen is het erg belangrijk dat wij jou goed begrijpen. 

Jij en jouw onderneming en dus ook je medewerkers en de mensen die daar omheen zitten. 

Hoe beter wij jou snappen, hoe makkelijker het voor ons wordt om de juiste vragen te stellen om het proces te begeleiden en je te helpen om op plekken te komen waar je nog niet bent geweest. 

Door het op deze manier komen tot antwoorden, oplossingen, keuzes enzovoort ga je ervaren, dat het goed voelt en dat je er blij mee bent, omdat het jouw oplossing, jouw keuze en jouw richting is.

Je gezichtsveld wordt ruimer en daardoor kom je tot veel meer nieuwe ideeën. Want daarvoor ben je uiteindelijk jouw onderneming begonnen. Maar je weet wel dat het getoetst is, dat het stevig staat en dat je er niet alleen voor staat.

Dat we in staat zijn, door dit helder te krijgen, om ook jouw medewerkers, jouw leveranciers en alle andere belanghebbenden daar meer in mee te krijgen Dat ze dezelfde kant op willen. Dat ze weten waar het heen gaat. Dat ze weten wat hun rol is en dat ze weten wat ze moeten doen. Ook dat is erg belangrijk. 

Ondernemersvragen zijn nooit losstaande vragen

Kortom je ziet wel: ondernemersvragen zijn nooit losstaande vragen. Je hebt misschien een ondernemersvraag, maar door dit blog heb je ontdekt dat ondernemersvragen samenhangen en niet alleen staan. 

Ondernemerschap is een complex van vragen die je dient te ontrafelen. Het is nog niet zo eenvoudig. We gaan je daar graag bij helpen, mocht je daarin geïnteresseerd zijn. Daarom is het belangrijk dat we jouw en je bedrijf goed snappen, wie je bent en wat je doet. En dat je ook goed begrijpt wat wij doen en ook daar een goed gevoel bij hebt.

Daarom bieden we je graag een gratis kennismakingsgesprek aan, waarin we eigenlijk al doen wat we altijd doen. 

Dan kun je ervaren of het iets voor je is en of het jou verder gaat helpen. 

Mocht je geïnteresseerd zijn, geef dan eventjes je naam en telefoonnummer door dan nemen wij contact met je op. 

Wij zijn er klaar voor op jouw ondernemersvragen samen met jou richting te geven, op te lossen en de mogelijkheden te vinden, keuzes te maken en te toetsen. Wij hebben er zin in en wij hopen jij ook. 

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Gerald van Kollenburg

Opgegroeid in een mkb-gezin waar hij ervaarde dat fouten maken leerzaam is. En kennis en vaardigheden belangrijk zijn. Opleidingen: bedrijfseconomie, bedrijfskunde, geografie, makelaardij, Lean Six Sigma Black Belt en een Master Neuro Linguïstisch Programmeren. In zijn loopbaan talloze opleidingen gevolgd en zelf gedoceerd over leiderschap, organiseren, strategie en financiën. Steeds als doel om praktische mkb-ondernemers te ondersteunen met kennis, ervaring en vaardigheden.
Sinds 1999 is Gerald actief binnen het mkb. Methoden ontwikkeld voor gezonde groei van bedrijven zoals het COF-systeem en het Z11made Groeimodel. Maar hij is er zich terdege van bewust dat het gaat om mensen en niet om modellen. Intrinsieke drijfveren en unieke mkb-ers, dat maakt Nederland anders!

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.

Haal jij alles uit jouw leiderschap?

Ontvang onze complete checklist met 40 vragen en ontdek waar jij staat in je leiderschap.