Wat zijn ondernemersvragen?

2023-07-12

minuten

Wat zijn ondernemersvragen?

Heb jij een ondernemersvraag? Met alle ondernemersvragen kunnen wij je helpen! 

Wat verstaan we onder ondernemersvragen? Dat zijn alle vragen die niet met je vak te maken hebben. We gaan ervan uit dat jij je vak verstaat en dat je weet waar je moet zijn als je daar vragen over hebt. De ondernemersvragen zijn de vragen die je hebt vanwege je onderneming.

Ondernemersvragen kun je indelen in drie pijlers:  

  • Commerciële vragen  
  • Organisatorische vragen  
  • Financiëlejuridische vragen 

Kunnen wij al deze vragen beantwoorden? 

Nee, het gezegde luidt niet voor niets: "Een dwaas kan meer vragen stellen dan 10 wijzen kunnen beantwoorden. 

Wat gaan wij als bedrijfsadviseur dan wel doen met jouw ondernemersvragen? 

De clou zit in de juiste vraagstelling en in je bedrijf. Jij bent namelijk uniek in wat je doet. Dat is logisch, elk bedrijf is uniek.

De uniciteit zit in de mensen. Richt twee bedrijven in op dezelfde locatie, met dezelfde machines, hetzelfde pand enz. Zet er andere mensen in en je hebt twee verschillende bedrijven. 

De mensen maken de uniciteit en de ondernemer is daarin de spil. 

Jouw visie, jouw aanpak, jouw manier, jouw reden waarom je het bedrijf bent begonnen, is uniek. Dat bepaalt waarom het bedrijf jouw bedrijf is en de mate van succes. Als uitkomst van de keuzes die jij maakt.

Hoe je dingen aanpakt en hoe je zaken in verband brengt met elkaar. Dit gaat allemaal over ondernemersvragen. Hoe krijg je die nu beantwoord? 

Soms doe je dit snel overwogen. En dat is prima bij eenvoudige vraagstukken. Maar soms moet je weloverwogen besluiten nemen. Dat kost meer tijd. En dat geldt natuurlijk de meer complexere en belangrijkere vraagstukken. 

Lees ook eens: ''Wat zijn belangrijke vaardigheden van een ondernemer?''

Hoe lossen we deze ondernemersvragen op? 

Wij stellen de juiste vragen, jij formuleert de antwoorden. Het is jouw bedrijf en jij dient te kiezen. We helpen je bij het maken van keuzes door deze te toetsen en begeleiden het proces om tot een adequate oplossing te komen. Steeds weer opnieuw voor alle belangrijke en complexe vragen.

Het beantwoorden van ondernemersvragen is dus eigenlijk een vraag aan jezelf. Achter de juiste vraag te komen en de uitkomst te vinden, is lastig. 

Bedrijfsadviseur
Een ondernemer zei laatst nog tegen me: "Maar dat probeer ik nu al bijna twee jaar om zelf de oplossing te vinden hoe het verder moet met mijn bedrijf. En ik heb het antwoord nog niet gevonden. Waarom zou ik er met behulp van een bedrijfsadviseur wel uitkomen?” 

Durf om externe hulp te vragen 

Enige externe hulp is welkom. Door onze ervaring, kennis en vaardigheden stellen we jou in de gelegenheid om mogelijkheden te verkennen en de juiste keuzes te maken. Wij zijn emotioneel niet betrokken en staan op afstand van jou en je bedrijf. Dat werkt verfrissend bij lastige vraagstukken waarmee jij jouw bedrijf verder uit kunt bouwen. Dat is waar ondernemersvragen over gaan. 

Het beantwoorden van ondernemers vragen is dus persoons- en ondernemers- gebonden. Je dient het dus zelf te doen. Vandaar ook onze naam Z11made. Het gaat niet om ons, het gaat om jou. 

Wij zijn bedrijfsadviseurs maar geven geen advies. We stellen vervelende vragen, begeleiden het proces en toetsen je keuzes. Daarmee kun jij jouw oplossingen vinden en jouw ondernemersvragen het beste beantwoorden.  

Komt er altijd een oplossing? Bijna altijd! Altijd is te absoluut. 

Maar je komt wel verder, je gaat vooruit en je weet dat je de juiste keuzes maakt.

Lees ook eens: "Je kunt niet alles zelf oplossen: gebruik de talenten van anderen.'' 

Maak je ook wel eens verkeerde keuzes? 

Natuurlijk. Wij sturen niet in jouw keuzes, maar toetsen. Ben je ervan overtuigd dat je de juiste keuze hebt gemaakt en wij zijn daar nog niet zo van overtuigd, dan zullen we doorvragen, waar mogelijk meten en jou direct van feedback voorzien. Dat doen we om je te beschermen. 

Maar het kan ook de goede keuze zijn, want ook wij weten het vooraf nietDan zullen we het uiteraard aanmoedigen en daarmee doorgaan. 

Dat spel is erg belangrijk om de juiste weg samen te vinden. Ieder in zijn rol, dat houdt de kar op de weg. 

Want niemand weet vooraf hoe het moet. Was het maar zo simpel. Je zult dus dingen moeten uitproberen en je zult dus ook fouten maken. Fouten maken hoort bij leren. Leren is fouten maken. 

We accepteren samen dat er fouten worden gemaakt. Deze fouten leren het beste daar waar de pijn het hoogst is.  

Op zich is dat niet erg, maar het mag de bedrijfscontinuïteit natuurlijk nooit in gevaar brengen. 

Dat bewaken wij en daarom blijven wij vervelende vragen stellen over het proces, over de keuzes en over de oplossingen die je ziet.  

“Ondernemer: Maar dat is nu juist het probleem, ik zie de oplossing op dit moment niet. Hoe gaan jullie mij verder helpen door vragen te stellen?”  

Oplossingen die je zelf niet vindt, liggen buiten jouw gedachtenpaden. Een mens denkt in vaste patronen en het doorbreken van deze patronen, geeft nieuwe inzichten. Die je helpen naar meer oplossingsrichtingen en op sommigen daarvan sla je aan. Die bevallen je als ondernemer en daar ga je mee verder.

Reis naar de onbewoonde wereld 

Wij brengen je het liefst op plekken waar je nog nooit geweest bent (geestelijk en soms ook fysiek). Dat inspireert en geeft oplossingen. Laat je meenemen naar een onbekende plek en geniet van de reis, want op de top ben je maar even.  

groeien bedrijf

Om dit werk goed te kunnen doen is het van belang dat wij jou goed begrijpen. 

Jij en jouw onderneming en dus ook je medewerkers en de mensen die daar omheen zitten. 

Hoe beter wij jou snappen, hoe makkelijker het voor ons wordt om de juiste vragen te stellen en je op plekken te brengen waar je nog niet bent geweest. 

Door op deze manier te komen tot antwoorden, oplossingen, keuzes, ga je ervaren, dat het goed voelt en dat je er blij mee bent, omdat het jouw oplossing, jouw keuze en jouw richting is.

Je gezichtsveld wordt breder en daardoor kom je tot nieuwe ideeën. Want daarvoor ben je uiteindelijk jouw onderneming begonnen. Maar je weet wel dat het getoetst is, dat het stevig staat en dat je er niet alleen voor staat.

Samen zorgen we er voor dat de medewerkers, leveranciers en alle andere belanghebbenden meegaan in dit besluitvormingsproces Dat ze dezelfde kant op willen. Dat ze weten waar het heen gaat. Dat ze weten wat hun rol is en dat ze weten wat ze moeten doen. Dat is van cruciaal belang voor de realisatie van jouw doelen.

Ondernemersvragen zijn nooit losstaande vragen

Kortom, je ziet wel: ondernemersvragen zijn nooit losstaande vragen. Je hebt misschien een ondernemersvraag, maar door dit artikel ontdek je dat ondernemersvragen samenhangen en niet op zichzelf staan. 

Ondernemerschap is een complex van vragen die je dient te ontrafelen. Het is niet zo eenvoudig. We helpen je daar graag bij, mocht je daarin geïnteresseerd zijn. Daarom bieden we je een gratis kennismakingsgesprek aan waarin we direct starten in onze rol als bedrijfsadviseur. En dus vragen gaan stellen in plaats van advies geven. 

Dan kun je ervaren of het iets voor je is en of het jou verder gaat helpen. 

Mocht je geïnteresseerd zijn, geef dan eventjes je naam en telefoonnummer door dan nemen wij contact met je op. 

Wij staan klaar voor jouw ondernemersvragen, kom maar op. Wij hebben er zin in, jij ook? Klik op onderstaande button.

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Gerald van Kollenburg

Opgegroeid in een mkb-gezin waar hij ervaarde dat fouten maken leerzaam is. En kennis en vaardigheden belangrijk zijn. Opleidingen: bedrijfseconomie, bedrijfskunde, geografie, makelaardij, Lean Six Sigma Black Belt en een Master Neuro Linguïstisch Programmeren. In zijn loopbaan talloze opleidingen gevolgd en zelf gedoceerd over leiderschap, organiseren, strategie en financiën. Steeds als doel om praktische mkb-ondernemers te ondersteunen met kennis, ervaring en vaardigheden.
Sinds 1999 is Gerald actief binnen het mkb. Methoden ontwikkeld voor gezonde groei van bedrijven zoals het COF-systeem en het Z11made Groeimodel. Maar hij is er zich terdege van bewust dat het gaat om mensen en niet om modellen. Intrinsieke drijfveren en unieke mkb-ers, dat maakt Nederland anders!

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.