Wat zijn belangrijke vaardigheden van een ondernemer?

december

13

minuten

Ieder persoon, ieder mens en iedere ondernemer beschikt over vaardigheden. Vaardigheden heb je geleerd. Ze geven aan wat je kunt. Dit zijn specifieke, persoonsgebonden eigenschappen die tot uiting komen in succesvol gedrag.

Maar wat zijn belangrijke vaardigheden van een ondernemer? Gerald van Kollenburg legt het je in deze blog uit.

Belangrijke vaardigheden van een ondernemer

Mensen, en dus ook ondernemers hebben in de regel drie belangrijke vaardigheden in hun leven die ze in kunnen zetten, namelijk intelligentie, slimmigheid en sociale vaardigheden.

Intelligentie

Intelligentie is voor een deel aangeboren. Sommige mensen hebben nu eenmaal wat betere hersenen gekregen dan anderen. Het is voor een deel erfelijk en ja, je kunt geluk hebben dat je hier goed op scoort. Of dat geluk je ook veel brengt is maar de vraag. In deze tijd verheffen we deze waarde nogal eens naar het belangrijkste goed op aarde.

Vaardigheden van een ondernemer - intelligentie

Bijvoorbeeld: Kunnen je kinderen goed leren? Als je niet op het VWO zit, doe eigenlijk al niet meer mee. Je moet daarna ook naar de universiteit en het is het summum als je daarna hoogleraar wordt, dan heb je het helemaal gemaakt. Natuurlijk kan het je enorm helpen als je intelligent bent, maar het is niet alles.

De onderzoeksleraar Brené Brown gaf het mooi aan. Haar stelling is dat dit soort mensen eigenlijk naast intelligent zijn, vaak maar weinig vaardigheden bezitten. Laat ze bijvoorbeeld eens dansen. Het ziet er uit als een paar stijve harken die bijna afbreken. Het lichaam van de meeste professoren is alleen maar het vervoermiddel van hun hoofd. Het brengt ze van de ene vergadering naar de andere. En wat heb je aan intelligentie als niemand er naar wil luisteren of er iets mee gaat doen? Dus laten we niet overdrijven. Het is mooi als je het tot op zekere hoogte hebt, maar het is niet het summum. Bekijk eens het filmpje van Brené Brown over intelligentie.

Slimmigheid

Deze vaardigheid brengt je in de regel wat verder dan de eerste. Mensen die slim zijn weten dingen voor elkaar te krijgen waar anderen bij falen. Ze weten plannen te smeden en tot een succes te maken. Ze kunnen dingen voor elkaar krijgen. Slimme mensen trappen minder snel in valkuilen en als ze er in stappen weten ze er weer uit te komen.

Wil je een goede ondernemer zijn en ook het spel van ondernemen kunnen spelen, dan is een bepaald ‘slimheidsniveau’ absoluut noodzakelijk.

Slimmigheid is voor een stuk een gave, je hebt het of je hebt het niet. Nog beter, je hebt het minder. Je kunt het wel trainen en vooral door goed op te letten bij hetgeen slimme mensen doen. Ook dat zijn vaardigheden van een ondernemer. 

Vaardigheden van een ondernemer - sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden

Deze laatste vaardigheid is ook van groot belang voor ondernemers. We hadden hiervoor al geschreven hoe moeilijk het is om met mensen goed om te gaan. Om ze voor je te winnen en dat ze voor je willen werken. Dat is niet iedereen gegeven, maar als je niet alles alleen wilt of kunt doen, dien je deze vaardigheid te beheersen. Sommige mensen beheersen dit van nature, ze zijn empathisch, communicatief en verbindend. Deze mensen weten met anderen iets tot stand te brengen.

Ook hierin kun je je verder ontwikkelen. Als je niets met mensen hebt en alles liever alleen doet, wordt het wel lastig, maar je kunt je er altijd in ontwikkelen en groeien. De een heeft het van huis uit meegekregen en kan snel voortgang boeken en voor de ander blijft het een uitdaging.

Vormenstoof

Ook de uitleg bij onze vormenstoof, over communicatie gaat hier voor een deel over. Je kunt het trainen (vraag naar onze communicatietraining) maar het is veel doen, doen, doen.

Vormenstoof Z11made

De meeste ondernemers die ik ken hebben vooral de laatste twee vaardigheden. Ze zijn slim en sociaal vaardig. Meestal zijn ze niet super intelligent, hoewel dat wel kan en ook zeker helpt. Maar intelligentie kun je ook inkopen bij andere mensen als je sociaalvaardig bent. Lees hieronder een voorbeeld over de vaardigheden van Hennie van der Most, een échte ondernemer.

Voorbeeld van een ondernemer die vaardigheden goed in praktijk brengt

Een goed voorbeeld hiervan vind ik Hennie van der Most. In mijn ogen een echte succes ondernemer. Hij heeft kerncentrale Kalkar in Duitsland, net over de grens met Nederland opgekocht, voor naar hij zelf zegt, destijds één gulden. De centrale heeft nooit dienst gedaan en ze moesten er van af. Dat zou miljoenen kosten om dat gevaarte af te breken. Hij heeft het opgekocht en omgebouwd in “Wunderland Kalkar”.

Een pretpark voor de wat jongere kinderen. Gratis ijs en friet de hele dag door. Een succes. Maar denk ook aan Preston Palace in Almelo en de Bonte wever in Slagharen. Natuurlijk moet je intelligentie hebben bij dergelijke projecten en die kocht hij dus ook in. Maar hij was slim genoeg om deze mensen het hoofd te kunnen bieden en voor elkaar te krijgen wat er moest komen.

Dit is mijn advies als je kinderen hebt die de zaak wellicht van jou willen overnemen. Kijk naar hun skills en naar wat ze nodig hebben. Beoordeel ze niet op wat ze op school hebben gedaan of gehaald. Natuurlijk, het helpt allemaal, maar dat is nog niet de garantie dat hij / zij een goede ondernemer is.

Ben jij benieuwd naar de vaardigheden die er zijn binnen jou en bedrijf en hoe je die kunt aanscherpen? Bekijk dan eens onze Z11Scan.

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Gerald van Kollenburg

Opgegroeid in een mkb-gezin waar hij ervaarde dat fouten maken leerzaam is. En kennis en vaardigheden belangrijk zijn. Opleidingen: bedrijfseconomie, bedrijfskunde, geografie, makelaardij, Lean Six Sigma Black Belt en een Master Neuro Linguïstisch Programmeren. In zijn loopbaan talloze opleidingen gevolgd en zelf gedoceerd over leiderschap, organiseren, strategie en financiën. Steeds als doel om praktische mkb-ondernemers te ondersteunen met kennis, ervaring en vaardigheden.
Sinds 1999 is Gerald actief binnen het mkb. Methoden ontwikkeld voor gezonde groei van bedrijven zoals het COF-systeem en het Z11made Groeimodel. Maar hij is er zich terdege van bewust dat het gaat om mensen en niet om modellen. Intrinsieke drijfveren en unieke mkb-ers, dat maakt Nederland anders!

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.