Hoe kom ik aan goed personeel?

2023-09-14

minuten

Goed personeel krijg je niet, maar moet je verdienen

Goed personeel. Dat wil iedere ondernemer. Toch? Als jij als ondernemer je eigen zaken niet zo goed op orde hebt, dan is de kans groot dat het personeel niet doet wat er gevraagd wordt. Een klant van ons kwam na een Masterclass bij de Rabobank bij ons terug en zei: ‘’Ik heb twee hele domme vragen. ’’Hoe kom ik aan goed personeel en hoe houd ik mijn personeel vast?'' In dit artikel vertellen wij jou meer over dit onderwerp. We geven je praktische tips hoe je aan goed personeel komt.

‘’Goed personeel krijg je niet, maar moet je verdienen’’

In de praktijk van bedrijfsadvies merken wij – zoals in het voorbeeld hierboven – dat ondernemers die (te) snel groeien met hun bedrijf, tegen groeigrenzen aanlopen. Deze ondernemers hebben gebrek aan tijd, overzicht en rust. Ze moeten hun bedrijfsvoering anders organiseren, maar proberen op de oude manier de gaten dicht te lopen. Eén van de oorzaken is dat ze zó hard gegroeid zijn dat ze het alleen niet meer aankunnen. Er moeten mensen bij. De ondernemer zal personeel moeten aannemen om verantwoord verder te groeien en de rust, het overzicht en de structuur weer terug te krijgen in de organisatie. Maar hoe kom je aan goed personeel?

Maak de medewerkers belangrijk

Het gezegde bovenaan dit artikel zegt het al; ‘’Goed personeel krijg je niet, maar moet je verdienen’’. In de praktijk werkt dit écht zo. Je krijgt niets, je zult het moeten verdienen. Als jij een goede werkgever bent, dan moet het personeel jou gaan verdienen en dan blijft het goede personeel vanzelf over. Hiervoor moet je slim en mensgericht werken. Empathie is ook een belangrijk begrip bij dit onderwerp. Laat zien dat je je personeel serieus neemt en begrijpt. Zorg ervoor dat ze trots zijn om bij het bedrijf en voor jou te werken.

Doordachte groeistrategie

Stel tussentijds doelen waar je met het gehele team naartoe kan werken. Zo worden er steeds kleine successen behaald. Dit zorgt ervoor dat het personeel gemotiveerd blijft om door te blijven werken naar het volgende doel. Deze kleine doelen zijn onderdeel van een groter doel. Wanneer je dit toepast zul je merken dat je het goede personeel vanzelf overhoudt.

Lees ook: ‘’Hoe kan ik mijn personeel motiveren?’’

Als je hier niet zo goed in bent, is dat helemaal niet erg. Een business coach kan je inzicht geven wat er in jouw bedrijf op dit vlak ontbreekt. En wat je daar aan moet doen. Een doordachte groeistrategie helpt bij het werven van de juiste medewerkers.

In onderstaande video vertelt Gerald van Kollenburg over zijn praktijkervaring met een klant.

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Gerald van Kollenburg

Opgegroeid in een mkb-gezin waar hij ervaarde dat fouten maken leerzaam is. En kennis en vaardigheden belangrijk zijn. Opleidingen: bedrijfseconomie, bedrijfskunde, geografie, makelaardij, Lean Six Sigma Black Belt en een Master Neuro Linguïstisch Programmeren. In zijn loopbaan talloze opleidingen gevolgd en zelf gedoceerd over leiderschap, organiseren, strategie en financiën. Steeds als doel om praktische mkb-ondernemers te ondersteunen met kennis, ervaring en vaardigheden.
Sinds 1999 is Gerald actief binnen het mkb. Methoden ontwikkeld voor gezonde groei van bedrijven zoals het COF-systeem en het Z11made Groeimodel. Maar hij is er zich terdege van bewust dat het gaat om mensen en niet om modellen. Intrinsieke drijfveren en unieke mkb-ers, dat maakt Nederland anders!

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.