“Help, ik ben mijn bedrijf geworden!!!…” Deel 1

2024-02-08

minuten

Henk is een enthousiaste gast met vaak creatieve ideeën. Op een dag trekt hij de stoute schoenen aan en besluit een eigen bedrijf te beginnen. Hij is immers een goede IT-specialist en heeft al veel vrienden kunnen helpen met het bouwen van apps voor verschillende doeleinden. Zijn passie wordt zijn beroep en al gauw stromen de opdrachten binnen.

Een slimme groeistrategie?

Na een jaar is het zo druk dat hij besluit iemand in dienst te nemen. Dit is een hele stap want nu is hij een echte ondernemer aan het worden. Om de groei van zijn bedrijf nog verder door te zetten besluit hij een 2e programmeur in dienst te nemen zodat hij zelf meer tijd heeft voor de commerciële activiteiten en productontwikkeling.

Deze groeistrategie bevalt hem goed; hij kan nu nog meer vormgeven aan wat hij als bedrijf wil uitstralen. Zijn eigen stempel drukt zwaar op de organisatie maar dit maakt dat hij snel besluiten kan nemen wat het succes alleen maar doet groeien.

Door de instroom van klanten worden de dagen drukker en drukker. Maar Henk snapt ook wel dat dit bij het ondernemerschap hoort, het betekent immers hard werken om alles op de rit te houden.

Jammer dat zijn vrouw dit soms anders ziet. Zij vindt het vervelend dat Henk elke avond tot 22:30u bezig is met de boekhouding of offertes uitwerken. Maar ja, het succes komt niet vanzelf, daar is serieuze inspanning voor nodig!

Af en toe twijfelt Henk of hij wel goed bezig is. Om de druk wat te doen afnemen, is hij een half jaar geleden na een gesprek met zijn bedrijfsadviseur, gaan samenwerken met Frits. Een oude bekende in het vak waar hij een goede klik mee heeft en die ook wel aan een eigen bedrijf wilde werken.

Frits maakt soms opmerkingen hoe dingen anders geregeld zouden kunnen worden zodat er nog meer klanten aangetrokken kunnen worden. Henk heeft hier moeite mee; “als ik het niet goed doe, waarom is Frits de samenwerking dan aangegaan” vraagt hij zich wel eens af.
Frits zwijgt zodat er geen gedoe ontstaat in het bedrijf want daar is niemand mee geholpen.

Tijdens een netwerkborrel raakt Henk in gesprek met een oude rot in het ondernemers vak, iemand waar Henk echt respect voor heeft. Na een paar biertjes begint Henk zijn ongemak te delen.

Hij klaagt over de bemoeienis van zijn zakenpartner en uit zijn ongenoegen over het feit dat hij als ondernemer altijd hard heeft gewerkt om het bedrijf te laten groeien maar dat dit door zijn zakenpartner en zijn vrouw niet zo wordt gezien.

De senior lacht om Henk zijn frustratie. “Besef je niet dat jij jezelf als het bedrijf bent gaan zien?” krijgt hij te horen. “Door al je harde werken ben jij je gaan identificeren met het bedrijf. De combinatie met de eerste jaren, toen je alles alleen regelde, maakt dat jij en je bedrijf een twee-eenheid zijn geworden. Je nieuwe zakenpartner ziet dit anders en wil mee aan het bedrijf bouwen, niet aan jou als persoon!”

Henk valt stil van verbazing. Zou dit echt zo extreem spelen? Hij praat nog wat door maar gaat al snel naar huis. De hele nacht houdt het gesprek hem nog bezig. Wat als dit echt zo zou zijn? Dat zou betekenen dat hij dingen anders moet aanpakken.

Bedrijfsadvies

Henk besluit om hier hulp bij te zoeken. Hij zoekt op internet en komt heel wat bedrijfsadviseurs en business coaches tegen. Wie zou nou de beste zijn of wie nou juist niet?! Er zijn zoveel cowboys in de bedrijfsadvies wereld, wie kan ik nou echt vertrouwen?

De twijfel wint het uiteindelijk van de behoefte om deze verandering op te pakken. Henk begint het hele thema te relativeren en ontwijkt het gesprek hierover met zijn zakenpartner. Hij is er steeds meer van overtuigd dat het eigenlijk toch wel meevalt…

Op een dag zegt zakenpartner Frits dat er twee grote klanten een opdracht bij de concurrent hebben neergelegd. Ook die nieuwe app, om via de gsm met het ERP-systeem te kunnen werken, hoeft niet meer te worden afgemaakt. De klant is het beu dat afspraken hierover steeds weer worden gewijzigd.

Henk is helemaal ontdaan over het vertrek van twee trouwe klanten. Hoe is het zover kunnen komen? Er moet nu echt iets gaan gebeuren!!

Henk bespreekt deze gebeurtenissen met Frits. Ze erkennen beiden dat ze hier zelf niet uit gaan komen en hulp nodig hebben. Maar van wie? Er kwam zoveel bedrijfsadvies op internet voorbij, wie kun je nou echt vertrouwen? En het woord zegt ’t al, advies en geen garanties.

Frist heeft een collega ondernemer gesproken die ervaring heeft met een bedrijf dat niet adviseerde maar juist kritische vragen stelde die hij zelf maar bleef ontwijken. Henk is het ermee eens dat zij daar maar eens kennis mee moeten gaan maken.

Tijdens het eerste gesprek werd duidelijk dat deze partij ervaring had met hun problemen. Henk was blij te horen dat hun uitdaging geen gevolg was van onkunde, maar juist een  gevolg van succes.

Door de groei van het bedrijf is de organisatie veranderd en dat vraagt aanpassingen in het bedrijf. Eigenlijk een compliment voor de gehanteerde groeistrategie! Henk is zich nu bewust dat hij nog veel heeft te leren heeft. Toch heeft hij voor het eerst in tijden weer goed geslapen.

Hoe het verder verloopt met Henk en Frits, kun je in deel 2 lezen.

Is dit verhaal herkenbaar voor jou als ondernemer? Ik ga graag met jou, en/of je partner, in gesprek. Klik hier om een digitale afspraak te maken en zet een stap in de goede richting voor de verdere ontwikkeling van je bedrijf.

Strategiegesprek

Waaraan kun jij meer aandacht geven, zodat je meer actie in je zaak krijgt en meer rust in je hoofd? Vraag een gratis gesprek aan, zodat wij met je mee kunnen denken en je een onderbouwd advies kunnen geven.

Lees meer over dit onderwerp:

Over de auteur, Rob Mrofcynski

Na 12 jaar ondernemerschap merkte ik dat ik niet meer echt vooruit kwam…
Ik was de ondernemersachtbaan beu en miste inspiratie en uitdagingen om mezelf verder te ontwikkelen, terwijl ik dat juist als levensdoel zie.

Gelukkig kwam Z11made op mijn pad en kon ik mij daar als partner aansluiten. Zo werd ik gemotiveerd om nieuwe uitdagingen aan te gaan en mijn grenzen te verleggen. Ik ging weer groeien!

Ik zie dit ook bij andere ondernemers; ze werken keihard om de dag door te komen en missen steeds meer de voldoening van het ondernemerschap. Ze kunnen dit oplossen door kritisch naar zichzelf te leren kijken en gaan zien wat ze anders kunnen doen. Zich kwetsbaar opstellen door respectvol uitgedaagd te worden, dat is de sleutel naar nieuwe successen. Als jij zelf groeit, groeit je onderneming met je mee!!

Ondernemers die ik geholpen heb lachen weer, hebben plezier in hun werk omdat ze met minder inspanning meer omzet mogelijk maken.
Wanneer wil jij je laten uitdagen om met minder inspanning verder vooruit komen?

Wil jij even sparren over jouw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan. In dit gesprek komen we snel tot de kern, ook al vuur je nog zo'n berg informatie op ons af. We geven je direct wat tips die je lucht geven en je helpen om een stap in de goede richting te zetten.